2,5 uur onderweg voor gratis tandzorg

16/10/2017
Een tandarts opzoeken is niet vanzelfsprekend als je een laag inkomen hebt. Nicole kan ervan meespreken. “Je weet vooraf niet hoeveel het kost en zelfs een controle valt heel duur uit. Je krijgt wel een stuk terugbetaald, maar je moet eerst het volledige bedrag neertellen. Wij konden dat gewoon niet betalen.”
 
Tot Nicole een oplossing vond. In Brussel, in het Centre Dentaire Anneessens, kan ze terecht voor gratis tandzorg. “Ik ben een uur en een kwart onderweg vanuit Ronse, maar zo kan ik mijn kinderen tenminste naar de tandarts laten gaan. Zij hebben recht op volledige terugbetaling, maar bij een klassieke tandarts moet je nog altijd eerst het volledige bedrag voorschieten. In Brussel moet ik helemaal niets betalen, behalve om een tand te trekken. Dat kost €50. Voor mij maakt zo’n systeem het verschil tussen wel of niet naar de tandarts gaan.”
 
Nicole ervaart aan den lijve wat de impact is van medische kosten te moeten voorschieten. Een verruimde derdebetalersregeling, waarbij ze enkel het remgeld zou moeten betalen en niets moet voorschieten, zou voor haar een grote stap vooruit betekenen. “Een tijd geleden had ik een ongeval, waarbij ik moest geopereerd worden aan de arm. Daarna volgde een lange reeks kinebeurten aan €23. Dat was financieel heel moeilijk haalbaar voor ons. Ik heb een aantal beurten moeten overslaan. Om aan je gezondheid te werken zijn er heel veel financiële drempels.”

Het verhaal van Nicole (schuilnaam) verscheen vorige week ook in Visie, het weekblad van de christelijke arbeidersbeweging.