"Ik durfde niets vragen aan mijn huisarts"

15/10/2017
“Toen Erik hier de eerste keer binnenkwam, was dat letterlijk schoorvoetend”, vertelt Leen van De Vrolijke Kring in Ronse. “Hij durfde nauwelijks iets te zeggen, laat staan iets vragen.” Erik had en heeft veel medische problemen als gevolg van een erfelijke ziekte. Daardoor heeft hij te kampen met ernstige nierproblemen, gecombineerd met diabetes. Dat maakt dat hij veel op consultatie moet en hoge kosten heeft voor geneesmiddelen.
 
“Het heeft lang geduurd voor ik zelf vragen durfde stellen aan mijn arts”, vertelt Erik. “Bij De Vrolijke Kring heb ik voor het eerst het gevoel gehad dat ik zelf iets waard was, dat mensen mij respecteren. Nu durf ik wel vragen stellen, al blijft het voor mij heel moeilijk om zicht te krijgen op mijn situatie. Ik heb vaak het gevoel dat de dingen over mijn hoofd beslist worden. Welke behandeling ik moet volgen, welke geneesmiddelen ik moet nemen, dat is voor mij soms heel moeilijk te begrijpen.”
 
“Ik heb al veel meegemaakt in mijn leven. Moeilijke jeugd, veel teleurstellingen, dat heeft mij heel onzeker gemaakt. Mijn zelfvertrouwen opbouwen, dat is heel belangrijk voor mij. Zo sta ik ook sterker als ik beslissingen moet nemen over mijn gezondheid. Hier in De Vrolijke Kring vind ik altijd een luisterend oor. Dat maakt mij een stuk zekerder van mijzelf.”