Vereniging in beeld

"Mensen beseffen niet wat leven in armoede mentaal met je doet". Dat zeggen drie kranige vrouwen bij De Schakel in Puurs.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA Logo ESF
 

Actie

Campagne #lokaalsociaal

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, voert Netwerk tegen Armoede campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen op het terrein en dicht bij de mensen armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Ze kunnen onder meer  rechten meer automatisch of proactief toekennen, investeren in betaalbare huisvesting, medische zorg toegankelijker maken, schoolkosten helpen verminderen en culltuur- en vrijetijdsparticipatie meer bereikbaar maken voor mensen in armoede. 

Met de campagne #lokaalsociaal willen we lokale besturen (gemeenten en Ocmw's) inspireren om echt werk te maken van een lokaal beleid dat de strijd aanbindt met armoede en sociale uitsluiting. Maak alvast kennis met de vijf gezichten van onze campagne.

Alle info op www.netwerktegenarmoede.be/lokaalsociaal.
Lees meer over onze acties

1 euro-maaltijden schieten doel voorbij

3/10/2017
Het Kinderrechtencommissariaat van het Vlaams Parlement onderzocht de impact en de meerwaarde van de 1 euro-maaltijden, door minister Homans aangekondigd als een speerpunt van haar armoedebeleid. Zoals het Netwerk tegen Armoede bij de lancering van het project al voorspelde, blijkt de impact gering te zijn. Amper een fractie van de beoogde doelgroep wordt bereikt. De 1 euro-maaltijden worden aangeboden via sociale restaurants, wat meteen een aantal drempels opwerpt. De openingsuren zijn vaak niet aangepast aan het gezinsleven, ze zijn niet kindvriendelijk en voor de kinderen zelf werkt het zeer stigmatiserend.

Wat wel kan werken, is om de maaltijden aan te bieden waar kinderen als over de vloer komen, bijvoorbeeld in scholen, jeugdwerk of andere. Maar nog beter zou zijn om deze middelen in te zetten voor echt structureel beleid en te investeren in wijkgezondheidscentra, sociale woningbouw of andere voorzieningen waar mensen in armoede dringend nood aan hebben. Het Netwerk tegen Armoede hoopt dat dit grondige advies de minister doet inzien dat 1 euro-maaltijden niets van doen hebben met structureel armoedebeleid en geen enkel gezin uit de armoede zullen halen.

Lees hier het advies van het Kinderrechtencommissariaat.

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter