Vereniging in beeld

"Mensen beseffen niet wat leven in armoede mentaal met je doet". Dat zeggen drie kranige vrouwen bij De Schakel in Puurs.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA Logo ESF
 

Actie

Campagne #lokaalsociaal

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, voert Netwerk tegen Armoede campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen op het terrein en dicht bij de mensen armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Ze kunnen onder meer  rechten meer automatisch of proactief toekennen, investeren in betaalbare huisvesting, medische zorg toegankelijker maken, schoolkosten helpen verminderen en culltuur- en vrijetijdsparticipatie meer bereikbaar maken voor mensen in armoede. 

Met de campagne #lokaalsociaal willen we lokale besturen (gemeenten en Ocmw's) inspireren om echt werk te maken van een lokaal beleid dat de strijd aanbindt met armoede en sociale uitsluiting. Maak alvast kennis met de vijf gezichten van onze campagne.

Alle info op www.netwerktegenarmoede.be/lokaalsociaal.
Lees meer over onze acties

Financiële drempel rijbewijs wordt verder verhoogd

9/6/2018
De Vlaamse regering bouwt bijkomende financiële drempels in om een rijbewijs te behalen. Die kosten lopen al hoog op voor mensen met een laag inkomen. Nu komt daar nog een terugkommoment bij voor wie een rijbewijs behaald heeft. Na zes maand komt een verplichte extra sessie van vier uur om de rijvaardigheid verder bij te schaven. Op zich is het niet slecht dat extra vorming voorzien wordt met het oog op een hogere verkeersveiligheid. Het is wel jammer dat dit de zoveelste gemiste kans is om de financiële drempel voor lage inkomens te verminderen. €100 zal de vormingsmodule kosten, ongeacht je inkomen.

Dat komt boven op de prijs voor een theoretisch en praktisch examen en eventuele rijlessen. Wie 20 uur rijles volgt, zit al gauw aan een rekening van €1.200. Onbetaalbaar voor wie in armoede leeft. Kandidaat-chauffeurs kunnen ook de veel goedkopere vrije begeleiding volgen (waarbij een kennis of familielid je leert rijden tijdens een stageperiode met een voorlopig rijbewijs). Helaas is dat voor mensen in armoede vaak ook geen oprie. Vaak is er geen wagen beschikbaar om mee te leren rijden en is er binnen de familie en kennissenkring niemand die voldoende rijervaring heeft om als begeleider op te treden.

Al die financiële drempels heeft het Netwerk tegen Armoede heel duidelijk in kaart gebracht in het kader van de armoedetoets op de hervormde rijopleiding. Helaas zonder resultaat, waardoor het financieel nu nog moeilijker wordt voor jongeren om hun rijbewijs te halen. Tegelijk stellen we vast dat veel werkgevers dit nog altijd als standaardvereiste zetten in vacatures, zelfs als dat niet strikt noodzakelijk is. Jongeren die kortgeschoold zijn belanden bovendien vaak in jobs met onregelmatige uren of in bedrijven die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De drempel richting rijbewijs is meteen ook een drempel richting arbeidsmarkt.

Lees het artikel in Het Belang van Limburg.

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter