Vereniging in beeld

Niet iedereen begrijpt wat het betekent om in armoede te leven. Daarom geeft 't Kringske in Izegem mensen in armoede een stem.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA Logo ESF
 

Actie

Onze verkiezingscampagne: #stemmentegenarmoede


De komende weken laten wij onze #stemmentegenarmoede aan het woord in aanloop naar de verkiezingen van 26 mei. Mensen in armoede schuiven waardige inkomens en betaalbaar wonen naar voor als absolute topprioriteiten. Willen de volgende Vlaamse en federale regering armoede terugdringen, zullen ze daar het grote verschil moeten maken. Monique, Rita, Yves, Cindy en Tessa zeggen de komende weken waar het op staat. Met een sprekende kijk op armoedebestrijding die hun individuele verhaal overstijgt.

Bekijk hier onze voorstellen rond betaalbaar wonen.

Bekijk hier onze voorstellen rond inkomen.

Alle info vindt u hier.
Lees meer over onze acties

Hack Kinderarmoede levert drie winnaars op voor strijd tegen kinderarmoede

29/4/2019

Een gadget om de taalontwikkeling van baby’s en peuters te stimuleren, een app die sociale informatie in de eigen taal en in het Nederlands aanbiedt en een ontmoetingsplek voor kinderen en ouders die naar je toekomt: twee dagen van intensief brainstormen, ideeën uitwerken tot businessmodellen en pitchen leverden drie projecten op die in de praktijk zullen worden uitgevoerd. Hack Kinderarmoede bracht ondernemers, IT-specialisten, hulpverleners én ervaringsdeskundigen samen om oplossingen te creëren tegen kinderarmoede. Het Netwerk tegen Armoede verleende coaching en advies aan de deelnemers over hoe structurele armoedebestrijding best vorm krijgt. Het Kinderarmoedefonds kijkt terug op intensieve maar inspirerende dagen en zal de geselecteerde projecten bijstaan en financieel ondersteunen in hun incubatietraject.
 

Het Kinderarmoedefonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, steunt projecten die meer kansen bieden aan jonge gezinnen in armoede. Zo wil het Fonds kansarme kinderen al van bij de start van hun leven meer mogelijkheden tot een goede ontwikkeling bieden, ouders ondersteunen en de uitsluiting van deze gezinnen tegengaan. Door het organiseren van Hack Kinderarmoede, dat op 26 en 27 april plaatsvond in de gebouwen van Start it @KBC in Brussel, wilde het Kinderarmoedefonds niet enkel inspireren, maar ook tot concrete, innovatieve acties komen die de gevolgen van het leven in armoede terugdringen. 

Er kon gedacht worden aan zowel technische als niet-technische oplossingen, als ze maar een meerwaarde bieden voor mensen in armoede én professionals in het werkveld, zoals hulpverleners en leerkrachten. Deze oplossingen kwamen na streng beraad door de vakjury onder voorzitterschap van Kristel Verbeke uit de bus om in de praktijk te worden uitgevoerd:

- Storytab won de eerste prijs van het Kinderarmoedefonds van 7.500 euro en een golden ticket voor begeleiding van Start it @KBC: een gadget die de taalontwikkeling van baby’s en peuters stimuleert. Kinderen in kansarmoede horen minder woorden, horen minder variaties in woorden en zinnen, en horen vaker negatieve woorden dan positieve. Om taal toegankelijk te maken voor elk kind, én om de band ouder-kind te versterken, bevat dit gadget een reeks interactieve verhalen, met een rijke woordenschat, gevuld met positieve affirmaties. Soms een verhaaltje voor het slapengaan, soms eentje bij het badmoment, … 

- Stapp is de tweede winnaar met een applicatie met vertaalsoftware in verschillende talen. Taal verbindt mensen. Met deze applicatie krijgen mensen toegang tot info in hun eigen taal, over gezondheid, voeding, onderwijs, …
Zo blijven ze niet met vragen zitten en kunnen zij mee participeren aan onze maatschappij en leefwereld. Via kennis in de moedertaal versterkt de tool mensen, zodat zij onze samenleving mee kunnen versterken. Zij krijgen hiervoor 5.000 euro met een begeleiding op maat. 

- Caravan d’expérience: een ontmoetingsplek in een caravan met verschillende activiteiten in dorpen, waar er vaak minder activiteiten zijn die bewoners met elkaar verbinden, dan in steden. Met dit initiatief wil men kinderen en ouders in een dorp verenigen en hen met elkaar laten kennismaken op een laagdrempelige manier, in samenwerking met lokale initiatieven en organisatoren. Ze verdienen een startsteun van 1.500 euro met eveneens een begeleiding voor de realisatie van hun concept. 


www.hackkinderarmoede.be

www.kinderarmoedefonds.be, omdat geen enkel kind het verdient in armoede te moeten opgroeien!

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter