Vereniging in beeld

"Mensen beseffen niet wat leven in armoede mentaal met je doet". Dat zeggen drie kranige vrouwen bij De Schakel in Puurs.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA Logo ESF
 

Actie

Campagne #lokaalsociaal

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, voert Netwerk tegen Armoede campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen op het terrein en dicht bij de mensen armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Ze kunnen onder meer  rechten meer automatisch of proactief toekennen, investeren in betaalbare huisvesting, medische zorg toegankelijker maken, schoolkosten helpen verminderen en culltuur- en vrijetijdsparticipatie meer bereikbaar maken voor mensen in armoede. 

Met de campagne #lokaalsociaal willen we lokale besturen (gemeenten en Ocmw's) inspireren om echt werk te maken van een lokaal beleid dat de strijd aanbindt met armoede en sociale uitsluiting. Maak alvast kennis met de vijf gezichten van onze campagne.

Alle info op www.netwerktegenarmoede.be/lokaalsociaal.
Lees meer over onze acties

Hoe haal je als school de band aan met ouders?

3/9/2018
“Elke ouder is betrokken bij de opvoeding van zijn kind, alleen uit die betrokkenheid zich niet voor alle ouders op dezelfde manier.” Dat zegt Katrien Van Laere van VBJK (Vernieuwing in de Basisvoorziening voor Jonge Kinderen). Daar zijn we het roerend mee eens. Ook verenigingen waar armen het woord nemen, denken na over hoe scholen ouders meer kunnen betrekken bij het schoolleven en de vorming van hun kind. Onderzoek toont immers aan dat dit een grote impact heeft op gelijke onderwijskansen. Bovendien heeft ouderbetrokkenheid positieve effecten op het welbevinden van ouders en leerlingen, én op de onderwijsloopbaan van leerlingen – en bijgevolg dus op de algemene kwaliteit van de school.  We wijdden ook een hoofdstuk hieraan in onze brochure Maak je sterk tegen armoede op school.

In Aalst is Vierdewereldgroep Mensen voor Mensen betrokken bij een START-project. In dat project werken de vereniging waar armen het woord nemen en het VBJK  samen met een kinderopvanginitiatief en een kleuterschool aan de overgang van thuis of opvang naar school. Dit komt in het filmpje van Klasse (zie link hieronder) uitgebreid aan bod:
Hoe kunnen wij werken aan een rijk partnerschap met ouders? En waarom is dat zo belangrijk voor de kinderen? Prof. Onderwijskunde Ruben Vanderlinde en Katrien Van Laere keken mee in de kleuterklas en school van juf Jelke. Bekijk de video.
https://www.klasse.be/134979/hoe-bouw-je-rijke-relatie-met-ouders/

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter