Vereniging in beeld

"Mensen beseffen niet wat leven in armoede mentaal met je doet". Dat zeggen drie kranige vrouwen bij De Schakel in Puurs.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA
 

Actie

Campagne #lokaalsociaal

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, voert Netwerk tegen Armoede campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen op het terrein en dicht bij de mensen armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Ze kunnen onder meer  rechten meer automatisch of proactief toekennen, investeren in betaalbare huisvesting, medische zorg toegankelijker maken, schoolkosten helpen verminderen en culltuur- en vrijetijdsparticipatie meer bereikbaar maken voor mensen in armoede. 

Met de campagne #lokaalsociaal willen we lokale besturen (gemeenten en Ocmw's) inspireren om echt werk te maken van een lokaal beleid dat de strijd aanbindt met armoede en sociale uitsluiting. Maak alvast kennis met de vijf gezichten van onze campagne.

Alle info op www.netwerktegenarmoede.be/lokaalsociaal.
Lees meer over onze acties

Overleg tussen Netwerk tegen Armoede en energieminister over invoering slimme energiemeters

3/2/2017
Er komt overleg tussen het Netwerk tegen Armoede en de Vlaamse minister voor Energie Bart Tommelein over de geplande invoering van slimme energiemeesters. De minister pakte vorige week uit met een plan om in heel Vlaanderen, weliswaar gefaseerd, slimme (digitale) energiemeters uit te rollen. Zij moeten de vertrouwde analoge exemplaren op termijn overal vervangen. Het Netwerk tegen Armoede is hier niet bij voorbaat tegen gekant, maar vraagt wel om dit op een doordachte manier te doen en te kijken welke mogelijkheden die meters kunnen bieden voor kwetsbare energieconsumenten. Tegelijk benadrukken wij dat de kosten voor deze (duurdere) meters niet mogen doorverrrekend worden aan mensen en gezinnen in armoede. Die werden de voorbije jaren al meermaals geconfronteerd met forse prijsverhogingen.

De slimme meters kunnen mogelijk kansen bieden, maar er zijn ook risico's. Gaan leveranciers die meters niet gebruiken om mensen sneller en makkelijker af te sluiten? Of zullen gezinnen sneller in een prepaid-systeem gedropt worden, waarbij ze vooraf moeten betalen vooraleer energie te kunnen gebruiken? We weten uit ervaring met budgetmeters dat mensen daardoor vaak in mensonwaardige omstandigheden zonder voldoende energie moeten overleven, ook in de winter. Zij hebben sowieso geen marge om nog verder op energie te besparen, ook niet met een slimme meter.

Maar misschien kan het ook anders en bieden de meters de mogelijkheid om nu net wel een menswaardige minimale levering te bieden, zodat mensen niet zonder energie vallen of moeten overgaan tot extreem ondergebruik, met schadelijke gevolgen voor hun woning en voor hun gezondheid. 

Er blijft nog veel onduidelijkheid rond de impact van digitale energiemeters. Daarom vraagt het Netwerk tegen Armoede een armoedetoets uit te voeren vooraleer de uitrol in de praktijk gebracht wordt. Overleg daarover is nu toegezegd door de minister.

Beluister het debat met coördinator Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede en Bram Claeys van Bond Beter Leefmilieu in De Ochtend op Radio 1.

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter