Vereniging in beeld

"Mensen beseffen niet wat leven in armoede mentaal met je doet". Dat zeggen drie kranige vrouwen bij De Schakel in Puurs.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA Logo ESF
 

Actie

Campagne #lokaalsociaal

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, voert Netwerk tegen Armoede campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen op het terrein en dicht bij de mensen armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Ze kunnen onder meer  rechten meer automatisch of proactief toekennen, investeren in betaalbare huisvesting, medische zorg toegankelijker maken, schoolkosten helpen verminderen en culltuur- en vrijetijdsparticipatie meer bereikbaar maken voor mensen in armoede. 

Met de campagne #lokaalsociaal willen we lokale besturen (gemeenten en Ocmw's) inspireren om echt werk te maken van een lokaal beleid dat de strijd aanbindt met armoede en sociale uitsluiting. Maak alvast kennis met de vijf gezichten van onze campagne.

Alle info op www.netwerktegenarmoede.be/lokaalsociaal.
Lees meer over onze acties

Ons Centrum in dialoog met Wouter Beke over vrijetijdsparticipatie in Leopoldsburg

24/11/2017
Ons Centrum, onze vereniging in Leopoldsburg, ging onlangs in gesprek met burgemeester en CD&V-voorzitter Wouter Beke over vrijetijdsparticipatie. Een constructief gesprek waarbij Ons Centrum enkele concrete voorstellen op tafel legde. Zo vragen de mensen uit de vereniging om een lokaal netwerk vrijetijdsparticipatie op te richten zodat lokale toegankelijke groepsuitstappen mogelijk blijven en worden. 

De Vrijetijdspas biedt nu kortingen tot 50 %, maar voor veel mensen in armoede blijft dat een (te) hoge financiële drempel. Ook kwetsbare jongeren hebben nood aan een vrijetijdsaanbod op maat en in het algemeen kan het aanbod nog een heel stuk toegankelijker, en niet alleen op financieel vlak.

Burgemeester Beke ging enthousiast in gesprek en toonde zich onder de indruk van het degelijke beleidswerk door de mensen van Ons Centrum. Hun voorstellen zijn alvast op de politieke agenda gezet. Ons Centrum blijft dit nauw opvolgen. De mensen lazen ook een zelfgeschreven gedicht voor dat de drempels tot vrijetijdsparticipatie heel tastbaar maakt:

"Ze hangen rond op straat
horen er niet bij.
Ze voelen zich niet begrepen
door onze maatschappij.
Ze komen samen 
om te chillen
te doen wat ze willen
weg van de wereld
door drugs, drank en pillen
weg van de wereld
weg van de regels
weg van het fatsoen.
Ze vervelen zich te pletter,
want ze hebben niks te doen.
Dit mag niet gebeuren.
Daar moeten wij voor zorgen.
Dit zijn onze kinderen,
de toekomst van morgen!

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter