Vereniging in beeld

"Mensen beseffen niet wat leven in armoede mentaal met je doet". Dat zeggen drie kranige vrouwen bij De Schakel in Puurs.

Lees meer over onze verenigingen
Vereniging in beeld

Doe een gift

Met de
steun van

Logo Vlaanderen Logo Koning Boudewijnstichting Logo CERA Logo ESF
 

Actie

Campagne #lokaalsociaal

Tot de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober, en de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober, voert Netwerk tegen Armoede campagne rond lokaal sociaal beleid: #lokaalsociaal. Lokale besturen hebben heel wat instrumenten in handen op het terrein en dicht bij de mensen armoede en sociale uitsluiting terug te dringen. Ze kunnen onder meer  rechten meer automatisch of proactief toekennen, investeren in betaalbare huisvesting, medische zorg toegankelijker maken, schoolkosten helpen verminderen en culltuur- en vrijetijdsparticipatie meer bereikbaar maken voor mensen in armoede. 

Met de campagne #lokaalsociaal willen we lokale besturen (gemeenten en Ocmw's) inspireren om echt werk te maken van een lokaal beleid dat de strijd aanbindt met armoede en sociale uitsluiting. Maak alvast kennis met de vijf gezichten van onze campagne.

Alle info op www.netwerktegenarmoede.be/lokaalsociaal.
Lees meer over onze acties

Praktijktesten blijven beste manier om discriminatie tegen te gaan

1/2/2018
Minister Homans wil de lokale besturen een grotere rol geven in de strijd tegen discriminatie op de huurmarkt. Gemeentelijke woondiensten of woonwinkels zouden kunnen fungeren als eerste lijn om klacht in te dienen tegen discriminatie. Dat kan een stap vooruit zijn, maar het is ruim onvoldoende om discriminerende praktijken echt terug te dringen. Het Netwerk tegen Armoede betreurt dat minister Homans halsstarrig blijft weigeren om praktijktesten in te voeren. In Gent is nochtans aangetoond dat die werken. Ook wetenschappelijk onderzoek van het Steunpunt Wonen, nota bene op vraag van de minister, wijst uit dat praktijktesten nodig zijn als men discriminatie echt wil terugdringen.

In Gent is in een jaar tijd de discriminatie van mensen met een beperking gezakt van 21% naar 15%. Voor mensen met een migratieachtergrond was de daling nog een stuk scherper, van 26% naar 14%. Het Netwerk tegen Armoede blijft wel benadrukken dat ook discriminatie op basis van inkomensstatuut een groot probleem blijft, waar te weinig tegen opgetreden wordt. Daarom is het nodig om praktijktesten ook uit te breiden naar die groep, zeker nu blijkt dat ze effectief resultaten boeken op het terrein.

Blijf op de
hoogte

Via onze nieuwsbrief

Indien u via e-mail op de hoogte wenst te blijven, kan u zich hier inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Via Facebook

Via Twitter