LokaalSociaal

Zarren - 't Schoederkloptje

Zarren is een landelijke deelgemeente van het West-Vlaamse Kortemark. Mobiliteit is een grote drempel voor mensen om hun grondrechten te realiseren. Naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, in Roeselare of Diskmuide, zijn mensen het het openbaar vervoer een halve dag onderweg. Openbaar vervoer is zeer beperkt, waardoor dat vaak geen optie is om zich te verplaatsen. Mensen met een laag inkomen beschikken heel vaak ook niet over een wagen. Het gaat zo ver dat beroepskracht en vrijwilligers van 't Schoederkloptje zelf mensen met de wagen moeten halen en terugbrengen om te kunnen deelnemen aan een activiteit van de vereniging.

Ook de Mindermobielencentrale biedt geen volwaardig alternatief. Het is duur voor mensen in armoede (€0,30/km), zeker als je buiten het centrum van Kortemark woont, want dan loopt het aantal kilometers snel op. De gemeente heeft een Avira-minibusje, ook toegankelijk voor mensen met een beperking, dat je kunt ontlenen via een systeem van autodelen. Ook dat is geen optie voor wie in Zarren woont, want het busje staat in Kortemark, dus je geraakt er niet om het te ontlenen.

Bovendien zijn er in Zarren nauwelijks diensten aanwezig, zodat mensen zich telkens naar Kortemark of verder moeten verplaatsen om naar gemeente, Ocmw of andere diensten te gaan.