LokaalSociaal

Oostende - Samen Divers

In Oostende bereikt onze vereniging Samn Divers veel nieuwkomers. Werk blijft voor hen een grote uitdaging. Mensen willen niets liever dan aan de slag gaan en een waardig inkomen verwerven, maar ze botsen op tal van drempels. Als ze al een job krijgen, is het interimwerk. Daarmee kun je geen stabiele financiële situatie voor je gezin opbouwen. Mensen werken soms jaren aan een stuk in opeenvolgende interimcontracten, met werkloze tussenpauzes. Het maakt van hen werkende armen, want ze geraken met die tijdelijke jobs amper boven de armoedegrens.

Het stadsbestuur zou zelf het goede voorbeeld moeten geven, vindt Samen Divers. Oostende is een zeer diverse stad, maar heel weinig mensen met een migratieachtergrond vinden werk binnen de stadsdiensten of het Ocmw. Wel in artikel 60, maar dan enkel in de groendienst als poetshulp of om de straten proper te houden. Er zou meer diversiteit op alle niveau's moeten zijn.

Daarnaast kan de stad bedrijven ook stimuleren om mensen op een meer duurzame manier werk te bieden. Het Economisch Huis is het stedelijk aanspreekpunt voor bedrijven. Vooralsnog komen die bedrijven moeilijk over de brug. Ze zijn heel moeilijk te motiveren om in dialoog te gaan over duurzame tewerkstelling.