28 organisaties en 42 academici spannen Woonzaak aan tegen Vlaamse overheid

6/5/2019
De Vlaamse wooncrisis grijpt steeds verder om zich heen. Meer dan de helft van de 240.000 huurders die recht hebben op een sociale woning, staan (vaak jarenlang) op de wachtlijst. 260.000 private huurders leven in een woning van ondermaatse kwaliteit. Het zijn maar enkele cijfers die tonen hoe scherp de wooncrisis zich aftekent in Vlaanderen en hoeveel mensen daardoor in erbarmelijke woonomstandigheden moeten proberen overleven.

Onaanvaardbaar, vinden 28 organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, en 42 academici. Hoog tijd voor een ander woonbeleid dat minder inzet op eigendomsverwerving en meer investeert in de sociale en private huurmarkt. Concreet vragen we:

- Verdubbeling van het aantal sociale woningen, op jorte tot middellange termijn.
- Stimulansen voor verhuurders om woningen betaalbaar en kwaliteitsvol op de markt te brengen, bijvoorbeeld via sociale verhuurkantoren of geconventioneerd huren.
- Praktijktesten tegen discriminatie op de huurmarkt.

Maakt de volgende Vlaamse regering daar geen werk van in haar regeerakkoord, dan spannen de partners van de Woonzaak een procedure aan tegen de Vlaamse overheid bij het Europese comité voor sociale rechten. Gelijkaardige procedures waren al succesvol in Frankrijk en Nederland.

Lees het artikel in De Standaard.