Thuis in de bib voor laagdrempelige openbare bibliotheken

14/2/2014
Nog al te vaak mijden mensen in armoede de bibliotheek. Terwijl de bib net een belangrijke rol kan spelen in het verbeteren van hun situatie. De Schakel Puurs bracht een aantal drempels in kaart en werkt samen met de bib in Puurs aan een lage drempel voor mensen in armoede.
 
Afgelopen zaterdag steldlen ze de brochure ‘Thuis in de bib’ officieel voor in de bibliotheek van Puurs. Hierin vertellen mensen in armoede van De Schakel, in hun eigen woorden, welke drempels ze ervaren bij een bibliotheekbezoek. Ook goede praktijken van andere bibliotheken komen aan bod in deze nieuwe brochure, die tot stand kwam in samenwerking met Locus en het Netwerk tegen Armoede.
De brochure maakt deel uit van het project ‘wARM welkom in de bib’, een spin-off van het cultuurparticipatieproject ‘omARMen’. Dit werd vorig cultuurseizoen uitgewerkt werd door vzw De Schakel Puurs, CC de Kollebloem, de bibliotheek en het OCMW van Puurs om meer mensen in armoede te laten genieten van cultuur en vrije tijd.
 
Doorheen voorstellingen, films, muziek, een sobere maaltijd, een activiteit voor studenten, een Zondagse kost en een fototentoonstelling plaatsten ze het thema armoede in de kijker tijdens het cultuurseizoen 2012-2013. Mensen in armoede gingen zelf creatief aan de slag. Hun kijk op de wereld en op armoede gaven ze in woord en beeld weer. Dit project kreeg de ‘Prijs voor de Laagste Drempel’ uitgereikt door mensen in armoede uit de verenigingen van het Netwerk tegen Armoede.
 
wARM welkom in de bib
Het project ‘wARM welkom in de bib’ draait rond initiatieven om de bibliotheek nog meer toegankelijk te maken voor mensen met een ‘kleine portemonnee’. Het was initieel een samenwerkingsverband tussen vzw De Schakel Puurs en de bibliotheken van Puurs, Bornem en Sint-Amands. De Schakel bracht in een themagroep  de barrières in kaart die mensen in armoede tegenhouden om de stap naar de bib te zetten. De Schakel en de drie bibliotheken organiseerden samen aangepaste ontmoetingsmomenten met een aangepaste rondleiding.
 
Deze werking werd met de bibliotheek van Puurs actief verder gezet met de opstart van een bibclubje.

Bekijk de reportage in het VRT-journaal.

Download hier de brochure.