300 mensen zonder papieren betogen voor mensenrechten

7/4/2015

Vorige donderdag, 2 april 2015, is Benamar, 42 jaar, teruggevonden door zijn medegevangenen in het gesloten centrum 127bis, hij had zich opgehangen. Dezelfde dag heeft Oumar Dansokho, 25 jaar, zichzelf in brand gestoken in de lokalen van Fedasil. De volgende dag is hij gestorven in het militair hospitaal te Neder-Overheembeek.

Oumar Dansokho was goed gekend onze Brusselse verenging Pigment. Hij ging geregeld mee op de wekelijkse betogingen aan het kabinet van staatssecretaris Theo Francken. Hij heeft een asielaanvraag ingediend in 2008. Op deze zwarte donderdag was hij naar Fedasil gekomen om medische hulp te vragen.

Benamar was al 16 jaar in België, hij had geen enkele band meer met Marokko. Twee maanden geleden werd hij opgesloten in het gesloten centrum 127bis. Toen hij had vernomen dat een tweede poging om hem uit het land te zetten nakend was, is hij in hongerstaking gegaan en heeft hij er uiteindelijk een einde aan gemaakt.

Oumar Dansokho heeft betekenisvolle daad gesteld. Als hij heeft gekozen om zich in brand te steken in Fedasil dan is dat omdat hij zich wilde richten tot een administratie. Deze administratie voert een migratiepolitiek uit die weigert het lijden en de wanhoop van de mensen zonder papieren te erkennen. Hij heeft willen zeggen "kijk hoe ik sterf, kijk naar het gevolg van uw onmenselijke politiek".

Toen de medegevangenen van Benamar uitleg over zijn dood eisten, en vooral kennis te kunnen nemen van de brief die Benamar had achtergelaten, werden ze in isolatiecellen opgesloten. Ook wij eisen om deze brief te krijgen, we zullen niet aanvaarden dat politieke of administratieve verantwoordelijken deze affaire in de doofpot te stoppen!

Vandaag werd een stille mar sgehouden twee symbolische doodskisten bij de Dienst Vreemdelingenzaken en het kabinet van Theo Francken.

Volgende donderdag 9 april 2015 komen we terug naar de Dienst Vreemdelingenzaken en naar het kabinet van Theo Francken en we zullen niet vertrekken zonder de brief en zonder opheldering over de omstandigheden die de twee slachtoffers tot deze daden van ultieme wanhoop gedreven hebben.

 Bekijk de reportage op TV Brussel.