Maatschappelijke dienstverlening

Nieuws

Kwetsbare burgers betrekken bij lokale dienstverlening: 10 praktijken

Kwetsbare burgers betrekken bij lokale dienstverlening: 10 praktijken

13/11/2019
Hoe betrekt een lokale overheid kwetsbare burgers bij haar lokale hulp- en dienstverlening? De VVSG bundelde 10 praktijken die hun aanbod afstemmen op de noden en verwachtingen van gebruikers zelf. Netwerk tegen Armoede verzorgde samen met De Zuidpoort, een van onze Gentse verenigingen, de uitleiding.

Download hier de publicatie.
Lees meer over "Kwetsbare burgers betrekken bij lokale dienstverlening: 10 praktijken"
Lage emissiezone zonder alternatief vergroot vervoersarmoede

Lage emissiezone zonder alternatief vergroot vervoersarmoede

11/11/2019
Het Netwerk tegen Armoede maakt zich zorgen over de lage emissiezones in Brussel, Gent en Antwerpen. Dergelijke maatregelen dreigen de vervoersarmoede te vergroten en de mobiliteitskloof tussen rijk en arm verder uit te diepen. Het zijn net mensen in armoede die, als ze al een wagen hebben, vaak nog met een verouderd en dus vervuilend exemplaar rondrijden. Vaak zijn ze zeer spaarzaam op het gebruik, waardoor hun ecologische voetafdruk nog altijd onder het gemiddelde blijft, maar hebben ze weinig alternatieven, bijvoorbeeld om op het werk te raken.

Doordat er de voorbije jaren stelselmatig gesnoeid is in het aanbod openbaar vervoer, krijgen deze mensen twee keer de rekening gepresenteerd. Ze hebben minder mogelijkheden om zich milieuvriendelijk te verplaatsen en worden financieel gestraft voor het gebruik van oudere, maar goedkopere, wagen. Lage emissiezones moeten gepaard gaan met investeringen in openbaar vervoer in plaats van omgekeerd.

Bekijk de reportage in het VRT-journaal.
Lees meer over "Lage emissiezone zonder alternatief vergroot vervoersarmoede"
Inspiratie voor hulpverleners op www.samenwijzer.be

Inspiratie voor hulpverleners op www.samenwijzer.be

19/09/2019

De samenleving slaagt er niet in om de rechten van alle mensen te verzekeren en de meest kwetsbare groepen dragen hiervan de grootste gevolgen. Ook (toekomstige) hulpverleners botsen op deze grondrechten die niet gewaarborgd zijn. Met een oprechte basishouding kan je toch het verschil maken.


Samenwijzer is een educatieve website, opgebouwd door Recht-Op vzw, over het belang van een generalistische basishouding. De website biedt stof tot reflectie, didactisch materiaal en inspiratie voor ieder die in zijn (toekomstige) werkomgeving één of andere relatie met mensen – en vooral met mensen met een multiproblematiek – aangaat.


Op zoek naar interessant beeld- en tekstmateriaal? Er worden drie thema’s uitgelicht: Rechtenbenadering, Participatie en Referentiekader. Elk van deze hoofdstukken start met een documentaire (+/- 30 min) waarin hulpverleners en mensen in armoede vertellen waarom die basishouding voor hen belangrijk is.


Er wordt een variatie aan werkvormen aangeboden: Reflectievragen, Dialoogvragen, Stellingen, Rollenspel en Inleefoefeningen (zie website: ‘Aan de slag als educatief medewerker’). Deze werkvormen kunnen zowel in klasverband, in training aan ervaren professionelen, als in intervisie of supervisie gebruikt worden of ter ondersteuning van individuele reflectie.

“Maandag heb ik mijn les armoede en gezinsgericht werken gegeven, volledig uitgewerkt met materiaal van Samenwijzer, en die was helemaal geslaagd. Ik heb met de studenten de basishoudingen besproken, de reportage ‘rechtenbenadering’ bekeken en de reflectievragen in groepjes besproken. Er kwam het een en ander uit de bus. Heel fijn. Een dikke merci alvast voor het dankbare materiaal.”   (docent KDG Hogeschool)

 

“De film heeft zeker zijn effect niet gemist in het onthaalteam van Borgerhout. We hebben ook de vragen gebruikt die erbij stonden. Ik denk dat we elkaar beter hebben leren kennen en ook meer op één lijn staan over onze aanpak in het onthaalteam.” (inloopteam Borgerhout)


Alle info op www.samenwijzer.be

 
Lees meer over "Inspiratie voor hulpverleners op www.samenwijzer.be"
Sociaal klimaatbeleid is kwestie van politieke moed

Sociaal klimaatbeleid is kwestie van politieke moed

3/06/2019
Ook na de verkiezingen is de nood aan een sociaal klimaatbeleid niet verdwenen. Waar mensen in armoede vaak al, noodgedwongen, leven met een kleine ecologische voetafdruk, wordt het hen tegelijk moeilijk gemaakt om milieuvriendelijke keuzes te maken. Premies voor klimaatvriendelijke investeringen (in je woning, in mobiliteit) komen nog al te vaak terecht bij mensen die die financiële steun niet nodig hebben. 

Lees de reportage op Mo*.
Lees meer over "Sociaal klimaatbeleid is kwestie van politieke moed"
Armoedeorganisaties en Youthforclimate samen op straat voor sociaal klimaatbeleid

Armoedeorganisaties en Youthforclimate samen op straat voor sociaal klimaatbeleid

2/05/2019
Klimaat- en sociaal beleid zijn geen tegengestelden van elkaar, maar hebben elkaar net nodig. Dat is de boodschap die armoedeverenigingen vandaag gaven tijdens de wekelijkse klimaatmars van #youthforclimate. Een delegatie van verschillende sociale en armoedeorganisaties* liep op kop van de manifestatie.
 
Klimaat- en sociaal beleid hebben elkaar nodig en dat willen we heel concreet maken met enkele prioriteiten. Een beleid dat energiearmoede en vervoersarmoede terugdringt, is ook goed voor het klimaat. We zetten donderdag volgende voorstellen op de agenda:
 
-          Investeer in energiezuinige renovaties voor private en sociale huurwoningen. Zowel op de private als de sociale huurmarkt is ongeveer de helft van de woningen van onvoldoende kwaliteit en zijn ze bijvoorbeeld onvoldoende geïsoleerd. Daar moet dringend een inhaalbeweging gebeuren.
-          Investeer in geconventioneerde huur en sociale verhuurkantoren. Verhuurders worden fiscaal gestimuleerd om een kwaliteitsvolle woning betaalbaar te verhuren.
-          Investeer in een beter aanbod openbaar vervoer. Vandaag betalen mensen, zeker met een laag inkomen, elk jaar meer voor minder aanbod.
-          Garandeer voldoende financiële middelen in het klimaatfonds. Zodat de meest kwetsbare groepen overal ter wereld ook financieel ondersteund worden om hun levenswijze te veranderen ifv. het veranderende klimaat.

*Netwerk tegen Armoede, Welzijnsschakels, Welzijnszorg, Broederlijk Delen, Orbit, Ecokerk, Grootouders voor het Klimaat

Lees het interview met onze ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp en coördinator David de Vaal op Bruzz.

Lees het artikel in Het Nieuwsblad.

Lees het artikel in De Morgen.

Lees ons gezamenlijk opiniestuk met Welzijnsschakels, Orbit en Broederlijk Delen op sociaal.net.
Lees meer over "Armoedeorganisaties en Youthforclimate samen op straat voor sociaal klimaatbeleid"
De stressweg: vorming voor sterke hulpverleningsgesprekken

De stressweg: vorming voor sterke hulpverleningsgesprekken

25/03/2019
Mensen in armoede ervaren heel wat stress in (hulpverlenings)gesprekken. Terwijl die gesprekken helpend bedoeld zijn, hebben ze vaak het omgekeerde effect. De mensen van onze vereniging De Zuidpoort in Gent doken in het thema, maakten er theatervoorstellingen rond en hebben nu ook een vormingspakket uitgewerkt. Op maat. Ga op dachtocht, met de bus of zelfs met een raket of stippel je originele parcours uit samen met De Zuidpoort. Het zet je allemaal op weg naar sterke gesprekken met mensen in armoede.

Hier vind je alle info.
Lees meer over "De stressweg: vorming voor sterke hulpverleningsgesprekken"
Online bankieren is hoge drempel voor veel mensen in armoede

Online bankieren is hoge drempel voor veel mensen in armoede

16/03/2019
Steeds meer banken verkleinen hun kantorennetwerk en verwijzen hun klanten door naar online bankieren. Praktisch en toegankelijk, behalve als je niet het budget hebt voor een computer of een smartphone of moeilijk kunt omgaan met digitale toepassingen. Het zorgt ervoor dat voor een groeiende groep mensen in armoede bankverrichtingen niet meer vanzelfsprekend zijn. Ze moeten zich verder verplaatsen om nog persoonlijke dienstverlening te krijgen in een bankkantoor, terwijl zeker in de buitengebieden vervoersarmoede nooit ver weg is.

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.
Lees meer over "Online bankieren is hoge drempel voor veel mensen in armoede"
Boetebeleid overheidsbedrijven is onmenselijk hard

Boetebeleid overheidsbedrijven is onmenselijk hard

15/03/2019
De verhalen over het harde invorderingsbeleid bij de NMBS is helaas geen alleenstaand geval. Ook bij De Lijn en bij de fiscus horen we gelijkaardige signalen, terwijl overheidsbedrijven net het goede voorbeeld zouden moeten geven. De huidige aanpak is enkel in het belang van de schuldindustrie: incassobureau's en gerechtsdeurwaarders. De overheid ziet het geld van de schuldenaren zelden of nooit terug, terwijl kwetsbare mensen nog dieper in de schulden gedreven worden. 

Lees het artikel in Het Nieuwsblad.
Lees meer over "Boetebeleid overheidsbedrijven is onmenselijk hard"
4 juni (nieuwe datum!): Inspiratiemoment Brugfigurenproject Eeklo

4 juni (nieuwe datum!): Inspiratiemoment Brugfigurenproject Eeklo

7/03/2019

In Eeklo zijn ze al even aan de slag met brugfiguren. Tijd voor een stand van zaken en uitwisseling met wie interesse heeft in het project of er zelf mee aan de slag wil. In vier workshops willen Wijkcentrum De Kring en partners het gesprek aangaan over de inzet van brugfiguren: beroepsgeheim, onderwijs, welzijn en het pionierswerk in West-Vlaanderen.

Door de onderwijsstaking op 20 maart wordt het inspiratiemoment uitgesteld naar 4 juni.

 

Afspraak dus op 4 juni in de polyvalente zaal van het College ten Doorn, Zuidmoerstraat 125, Eeklo. Toegang kost €15. Voor meer info en inschrijvingen kun je hier terecht.

 
Lees meer over "4 juni (nieuwe datum!): Inspiratiemoment Brugfigurenproject Eeklo"
Klimaatbeleid en sociaal beleid zijn wel degelijk te verzoenen

Klimaatbeleid en sociaal beleid zijn wel degelijk te verzoenen

2/02/2019
De kosten van het klimaatbeleid worden op een asociale manier verdeeld. Subsidies voor elektrische wagens of voor energiezuinige woningrenovaties, ze gaan hoofdzakelijk naar wie zo'n investering ook zonder steun zou kunnen doen. Mensen met een laag inkomen hebben vaak niet de middelen om de nieuwste, energiezuinige elektrotoestellen aan te schaffen of hun woning degelijk te isoleren. Met het huidige klimaatbeleid blijven zij achter met lege handen. Nochtans zijn klimaatbeleid en sociaal beleid wel degelijk te verzoeken, maar dan moeten de Vlaamse en federale regering hun prioriteiten dringend herzien.

Lees het artikel in De Standaard.

Bekijk het gesprek in De Markt op één.

Beluister het gesprek in De Ochtend op Radio 1.
Lees meer over "Klimaatbeleid en sociaal beleid zijn wel degelijk te verzoenen"
Overbruggen richting kwetsbare gezinnen

Overbruggen richting kwetsbare gezinnen

27/11/2018
Vandaag stelde Buurtwerk 't Lampeke de documentaire en het rapport van het project 'Overbruggen' voor, een onderzoek naar de rol van brugfiguren en brugorganisaties om bruggen te slaan naar de buitenwereld. Die bruggen blijken een cruciale rol te spelen om mensen de kans geven om hun grondrechten te realiseren.

Het project 'Overbruggen' wil inspireren en kapstokken bieden aan organisaties om de rol van burgorganisatie op te nemen en structureel mee te werken aan het bouwen van bruggen in de strijd tegen armoede en de realisatie van grondrechten. Overbruggen is een samenwerking tussen Buurtwerk 't Lampeke, de Wissel, CAW Oost-Brabant, Amber, Huis van het Kind Leuven, UCLL, Hiva, Netwerk tegen Armoede en Sint-Jansschool.

Alle info vindt u hier.

Bekijk hier het gesprek met Samira Wymeersch van het Gentse brugfigurenproject en voorzitter Peter Adriaenssens van het Kinderarmoedefonds in De Afspraak op Canvas.

Bekijk hier de reportage op ROB-TV.


Lees meer over "Overbruggen richting kwetsbare gezinnen"
Sociale rechten zijn mensenrechten

Sociale rechten zijn mensenrechten

19/10/2018
Richting de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen lanceert Hart Boven Hard (het samenwerkingsverband van middenveldorganisaties waar ook Netwerk tegen Armoede deel van uitmaakt) een oproep om terug te gaan naar sociale grondrechten van mensen, want die worden al te vaak vergeten in het debat. Sociale rechten zijn mensenrechten: werk, sociale bescherming, gezondheid, huisvesting, ... Hopelijk zal het politieke debat daarover gaan. Hoe zorgen we ervoor dat deze rechten gegarandeerd zijn voor elke inwoner van dit land.

Lees de tekst in De Standaard.
Lees meer over "Sociale rechten zijn mensenrechten"
Lokale armoedebarometers kleuren negatief in centrumsteden

Lokale armoedebarometers kleuren negatief in centrumsteden

8/10/2018
Decenniumdoelen ging in 33 gemeenten na hoe het zit met de kansarmoedecijfers en de evolutie van de voorbije jaren. Het geeft een weinig rooskleurig beeld. Om de trend te keren zullen zowel lokale overheden, als de Vlaamse en federale regering hun beleid over een andere boeg moeten gooien.

De resultaten zijn frappant. De Vlaamse of federale gemiddelden verbergen soms de diepte en omvang van de armoede:
 
*  11 gemeenten hebben meer dan 20% kinderarmoede, en er is zelfs een gemeente met meer dan 38% kinderarmoede; 8 gemeenten hebben meer dan 15% kinderarmoede; de andere 13 gemeenten zitten boven de 10%.
De kinderarmoede is voor de meeste gemeenten pas sinds 2011 boven de 10% gestegen. De economische crisis van 2008 wordt zo concreet in deze gemeenten;
 
* Het aantal personen met een leefloon is vooral het laatste jaar gestegen; federale maatregelen betekenen voor gemeenten extra zorgen. Voor verschillende gemeenten betekent dit een breuk met de voorbije jaren;
 
* In 16 gemeenten blijven de werkloosheidscijfers nagenoeg gelijk of zijn ze licht dalend. In 13 gemeenten volgen ze de Vlaamse dalende evolutie. Enkel in 4 gemeenten dalen ze merkbaar. We vinden zelfs 2 gemeenten (o.a. Zelzate) waar de werkloosheid stijgt;
 
* De OnderwijskansarmoedeIndex voor het secundair onderwijs stijgt in 19 gemeenten en blijft stabiel in 4. In 10 gemeenten daalt ze;
 
* In 1 op 4 gemeenten gaat het sociaal woonpatrimonium er op achteruit: er zijn minder sociale woningen dan 10 jaar geleden. In 1 op 3 gemeenten zijn er amper sociale woningen bijgekomen en 16 gemeenten hebben het sociaal objectief nog niet bereikt!
 
* De cijfers voor energiearmoede zijn niet rooskleurig. In 2 op 3 gemeenten stijgt of blijft de energiearmoede gelijk. Enkel in 9 gemeenten daalt het aantal huishoudens met een budgetmeter.
 
Meer dan een oranje knipperlicht
 
De evolutie van sociale woningen is een goede indicator voor het gemeentelijke sociaal beleid. En deze indicator knippert oranje. Het is immers onbegrijpelijk dat gemeenten niet investeren in sociale woningen of hun sociaal patrimonium zelfs afbouwen. Niet investeren in sociale woningen is mensen naar de dure private markt duwen. Met meer armoede tot gevolg.
Gelukkig zijn er ook nog gemeenten die willen investeren in sociale woningen. Daarom oranje.
 
Ook oranje bij de andere indicatoren: energiearmoede stijgt, de kinderarmoede stijgt, de OnderwijsKansarmoedeIindex stijgt, het aantal aanvragen voor een leefloon stijgt, … Oranje omdat heel wat gemeenten te weinig doen.
Oranje omdat heel wat gemeenten toch proberen een sociaal beleid te ontwikkelen, binnen hun mogelijkheden en binnen de Vlaamse en federale contouren.
 
Vlaanderen en federaal zijn verantwoordelijk voor de omvang en diepte van de lokale armoede. Hun beleidskeuzes op vlak van werkloosheid, bijstand, energie, wonen, inburgering en vluchtelingen worden concreet in elke gemeente. Daar regeren geen gemiddelden, maar mensen met vragen en noden, mensen in of nabij armoede. Daar regeren hulpvragen en soms onmacht omdat er opnieuw geen woning gevonden wordt op de schaarse woningmarkt.
De stijgende energiearmoede is het teken aan de wand: terwijl de federale regering haar verantwoordelijkheid afschuift, stuurt ze mensen in of nabij armoede de komende maanden in het donker en in de kou.
Dit knipperlicht staat al lang op rood.
 
De lokale armoedebarometers geven een beeld van 1 op 10 gemeenten. In de andere gemeenten ligt de kinderarmoede beduidend lager. Hun verantwoordelijkheid voor een sociaal beleid is echter even groot. Zij kunnen immers de gemeenten met hoge(re) armoedecijfers steunen: hun woonbeleid bepaalt of zij mensen in of nabij armoede een kans geven; hun onderwijsbeleid bepaalt of jongeren met bijvoorbeeld een migratieachtergrond welkom zijn; hun sociaal beleid bepaalt of mensen in of nabij armoede hulp komen vragen; …
Het is onbegrijpelijk dat gemeenten deze verantwoordelijkheid niet opnemen, dat ze armoede niet solidair samen bestrijden. Ook hier staat het knipperlicht op rood.
 
Concreet armoedebeleid in de bestuursakkoorden
 
De lokale armoedebarometers zetten de verantwoordelijkheden op scherp: gemeenten hebben de opdracht om binnen hun bevoegdheden het welzijn van alle bewoners te realiseren; Vlaanderen en de federale overheid zorgen voor de middelen, instrumenten of de contouren van het gemeentelijk armoedebestrijdingsbeleid; en elke gemeente is mede verantwoordelijk voor de armoedecijfers van de naburige gemeente.
 
De lokale armoedebarometers maken duidelijk dat armoede meer is dan een zoveelste agendapunt. Armoedebestrijdingsbeleid vraagt een totaal beleid, op alle domeinen. Het behelst ook alle bewoners, want iedereen heeft baat bij een goed sociaal beleid. Armoede moet bijgevolg een prioriteit worden in de komende bestuursakkoorden.
 
Gemeenten kunnen immers een armoedebestrijdingsbeleid voeren: met de armoedetoets, een sociaal woonbeleid, toegankelijke scholen, voldoende kinderopvang, een inclusief leefloonbeleid, een outreachende werking, een sociaal energiebeleid, samenwerking met armoedeorganisaties, middenveld en welzijnsactoren, diensten waar ze echt nodig zijn, samen met andere gemeenten werk maken van sociale economie, …
Dit zijn de elementen die in de bestuursakkoorden terecht moeten komen.
 
De armoede is te groot om de bestrijding ervan te verkleinen tot enkele paragrafen of vrijblijvende intenties. Dit knipperlicht staat al lang op rood.
Lees meer over "Lokale armoedebarometers kleuren negatief in centrumsteden"
Hoe onderbescherming vermijden bij toekenning kinderbijslag/groeipakket

Hoe onderbescherming vermijden bij toekenning kinderbijslag/groeipakket

25/09/2018
De kinderbijslag werd door de zesde staatshervorming een regionale bevoegdheid. Vlaanderen doopte de kinderbiijslag om tot het 'groeipakket', waarbij de toekenning helemaal anders zal gebeuren dan nu het geval is. Het huidige systeem is behoorlijk succesvol in het toekennen van de juiste bedragen aan de gezinnen die er recht op hebben, een voorbeeld zelfs voor andere uitkeringssystemen, ook al zijn er nu hiaten, bijvoorbeeld in het tijdig toewijzen van sociale toeslagen.

Voor het Vlaamse groeipakket moet een volledig nieuw administratief systeem op poten gezet worden, waarbij elk gezin zelf een kinderbijslagfonds zal moeten kiezen. Vroeger gebeurde dit automatisch via de werkgever of op basis van het inkomensstatuut. Met name de Huizen van het Kind krijgen een centrale rol om gezinnen naar het juiste aanbod door te verwijzen. Het groeipakket zit op zich ook een stuk complexer in elkaar dan de vroegere kinderbijslag. Daardoor dreigt de onderbescherming, waarbij gezinnen niet de kinderbijslag krijgen waar ze recht op hebben, toe te nemen. Het Netwerk tegen Armoede analyseerde de nieuwe administratieve procedure, onder meer via de armoedetoets, en wijst op een aantal mogelijke knelpunten, in de hoop dat die nog kunnen aangepakt worden vooraleer het groeipakket in werking treedt (vanaf 1 januari 2019).

Lees hier de volledige nota.
Lees meer over "Hoe onderbescherming vermijden bij toekenning kinderbijslag/groeipakket"
Na de Pano-reportage: Tijd voor gerommel in de marge is voorbij

Na de Pano-reportage: Tijd voor gerommel in de marge is voorbij

13/09/2018
De Pano-reportage ‘Arm Vlaanderen: 5 jaar later’ toont de onthutsende realiteit achter de verontrustende (kinder)armoedecijfers. De harde, maar terechte conclusie? Op vijf jaar tijd heeft het beleid op vlak van armoedebestrijding bitter weinig gerealiseerd. Het armoedebeleid van de verschillende regeringen faalt. Nochtans liggen de recepten klaar om (kinder)armoede structureel terug te dringen.

Lees het opiniestuk op vrtnws.be.
Lees meer over "Na de Pano-reportage: Tijd voor gerommel in de marge is voorbij"
#lokaalsociaal: Mijn stem telt

#lokaalsociaal: Mijn stem telt

30/08/2018
In samenwerking met verschillende armoedeorganisaties, waaronder Netwerk tegen Armoede, werd een applicatie ontwikkeld die verduidelijkt wat de politieke partijen in de verschillende gemeenten willen ondernemen in de strijd tegen armoede. De app laat je in de schoenen van mensen in armoede stappen en keuzes maken op lokaal vlak. Neem ik een slecht betaalde, onregelmatige job aan of geef ik toch de voorrang aan zorg voor de kinderen? Huur ik een huis of doe ik met mijn laatste geld een noodkoop? Betaal ik de schoolfactuur of de energiefactuur? Op het einde van de rit blijkt dat goede keuzes vaak onmogelijk zijn en dat leven in armoede een dagelijkse strijd is om te overleven.

Maak hier kennis met Mijn stem telt.
Lees meer over "#lokaalsociaal: Mijn stem telt"
Kwetsbare mensen hebben beperkt sociaal netwerk in Brussel

Kwetsbare mensen hebben beperkt sociaal netwerk in Brussel

17/07/2018
Veel Brusselaars staan er alleen voor en zeker wie weinig financiële middelen heeft, blijkt ook sociaal weinig kapitaal te hebben. In Brussel-stad zijn het vooral mensen met een laag inkomen die een zeer beperkt netwerk hebben en nauwelijks een beroep kunnen doen op buren, vrienden, familie of gezin. Brusselaars hebben een beperkte vriendenkring en weinig contact met hun buren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg en Inclusief Brussel. Brussels Platform Armoede en onze Brusselse verenigingen De Buurtwinkel en Chez Nous werkten actief mee aan het onderzoek.

Hier vindt u meer info over het onderzoek.
Lees meer over "Kwetsbare mensen hebben beperkt sociaal netwerk in Brussel"
Financiële drempel rijbewijs wordt verder verhoogd

Financiële drempel rijbewijs wordt verder verhoogd

9/06/2018
De Vlaamse regering bouwt bijkomende financiële drempels in om een rijbewijs te behalen. Die kosten lopen al hoog op voor mensen met een laag inkomen. Nu komt daar nog een terugkommoment bij voor wie een rijbewijs behaald heeft. Na zes maand komt een verplichte extra sessie van vier uur om de rijvaardigheid verder bij te schaven. Op zich is het niet slecht dat extra vorming voorzien wordt met het oog op een hogere verkeersveiligheid. Het is wel jammer dat dit de zoveelste gemiste kans is om de financiële drempel voor lage inkomens te verminderen. €100 zal de vormingsmodule kosten, ongeacht je inkomen.

Dat komt boven op de prijs voor een theoretisch en praktisch examen en eventuele rijlessen. Wie 20 uur rijles volgt, zit al gauw aan een rekening van €1.200. Onbetaalbaar voor wie in armoede leeft. Kandidaat-chauffeurs kunnen ook de veel goedkopere vrije begeleiding volgen (waarbij een kennis of familielid je leert rijden tijdens een stageperiode met een voorlopig rijbewijs). Helaas is dat voor mensen in armoede vaak ook geen oprie. Vaak is er geen wagen beschikbaar om mee te leren rijden en is er binnen de familie en kennissenkring niemand die voldoende rijervaring heeft om als begeleider op te treden.

Al die financiële drempels heeft het Netwerk tegen Armoede heel duidelijk in kaart gebracht in het kader van de armoedetoets op de hervormde rijopleiding. Helaas zonder resultaat, waardoor het financieel nu nog moeilijker wordt voor jongeren om hun rijbewijs te halen. Tegelijk stellen we vast dat veel werkgevers dit nog altijd als standaardvereiste zetten in vacatures, zelfs als dat niet strikt noodzakelijk is. Jongeren die kortgeschoold zijn belanden bovendien vaak in jobs met onregelmatige uren of in bedrijven die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De drempel richting rijbewijs is meteen ook een drempel richting arbeidsmarkt.

Lees het artikel in Het Belang van Limburg.
Lees meer over "Financiële drempel rijbewijs wordt verder verhoogd"
Lokale dienstverlening moet mikken op rechtentoekenning

Lokale dienstverlening moet mikken op rechtentoekenning

22/05/2018
Hulp- en dienstverlening op lokaal niveau is een thema dat leeft bij verenigingen waar armen het woord nemen. De toegankelijkheid van hulpverlening blijkt vaak een knelpunt voor mensen in armoede.Tegelijk stellen we vast dat, als mensen bereikt worden, ze zich niet altijd voldoende geholpen voelen. We stellen lokaal ook grote verschillen vast in wat mensen kunnen verwachten van hulp- en dienstverlening. Belangrijk is om verder te kijken dan leefstijl en vooral te focussen op rechtentoekenning.

Lees het artikel in Lokaal, het maandblad van de VVSG.

Lees meer over "Lokale dienstverlening moet mikken op rechtentoekenning"
Antwerpse armoedeorganisaties vragen meer kwaliteitsvolle hulpverlening

Antwerpse armoedeorganisaties vragen meer kwaliteitsvolle hulpverlening

26/02/2018
Vandaag voerde het platform Stoparmoede.nu, met daarin ook de Antwerpse verenigingen waar armen het woord nemen, actie bij de Antwerpse gemeenteraad. Ze gingen symbolisch in een wachtrij zitten, want dat is de realiteit voor heel wat mensen in armoede. Ze lopen verloren in het ingewikkelde kluwen van hulpverlening of moeten soms heel lang wachten op de juiste hulp. Het zorgt ervoor dat mensen aan hun lot overgelaten worden of niet de rechten kunnen opnemen die hen wettelijk toegezegd zijn.
De organisaties pleiten voor meer hulpverlening op maat, die rekening houdt met de indivuele en vaak complexe situatie waarin burgers vastzitten.

Lees het artikel in Gazet Van Antwerpen.
Lees meer over "Antwerpse armoedeorganisaties vragen meer kwaliteitsvolle hulpverlening"
Wij zijn geen robots

Wij zijn geen robots

22/02/2018

Vlaanderen kampt met een armoedeprobleem. Mensen blijven in de kou staan. Sociaal werkers zitten met de handen in het haar. Toch wordt er vooral over cijfers en statistieken gesproken. Waar is de menswaardigheid? De West-Vlaamse armoedeverenigingen namen met steun van de provincie West-Vlaanderen het initiatief om samen een duidelijk signaal te geven. Ze schreven een waardigheidsmanifest 'We zijn geen robots!'. Vandaag was er ook een druk bijgewoonde manifestatie van sociaal werkers en armoedeverenigingen. Een delegatie werd ook ontvangen door Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen.

Bekijk de reportage in het VRT-journaal.

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Lees het artikel op Bruzz.


Lees meer over "Wij zijn geen robots"
Garanties voor het recht op vrijplaatsen voor kwetsbare mensen

Garanties voor het recht op vrijplaatsen voor kwetsbare mensen

16/02/2018
Netwerk tegen Armoede en Brussels Platform Armoede protesteren met klem tegen de gewelddadige inval afgelopen vrijdag bij de Brusselse vzw Globe Aroma. De zogenaamde routinecontrole was intimiderend, er werd naar papieren en gsm's gevraagd en zeven mensen werden gearresteerd. Vanuit onze bezorgdheid over het realiseren van grondrechten voor iedereen, stellen wij de vraag waartoe deze aanpak diende. We vragen garanties voor het recht op vrijplaatsen voor kwetsbare mensen.

Lees het opiniestuk van Netwerk tegen Armoede, Brussels Platform Armoede en andere organisaties.
Lees meer over "Garanties voor het recht op vrijplaatsen voor kwetsbare mensen"
Toegankelijke dienstverlening op lokaal niveau

Toegankelijke dienstverlening op lokaal niveau

1/02/2018
VVSG maakte een brochure met daarin 10 lokale praktijken die ernaar streven om de drempel naar dienstverlening te verlagen.  Uit de ervaringskennis van mensen in armoede weten we dat toegankelijkheid vaak een knelpunt is.  Tegelijk stellen we vast dat veel mensen wel bereikt worden, maar zich onvoldoende geholpen voelen.  Voorbeelden zoals de kinderopvangcheques in Genk tonen aan dat drempels wegnemen kan. Het Netwerk tegen Armoede mocht de uitleiding voor deze brochure schrijven.  We sommen enkele belangrijke hefbomen op in functie van toegankelijke dienstverlening. 

Lees meer over "Toegankelijke dienstverlening op lokaal niveau"
Contract leefloners zet deur open voor verplichte gemeenschapsdienst

Contract leefloners zet deur open voor verplichte gemeenschapsdienst

19/12/2017
Het Netwerk tegen Armoede maakt zich grote zorgen over praktijken die we bij verschillende Ocmw’s zien opduiken en waar mensen met een leefloon ‘met zachte dwang’ naar gedwongen arbeid geduwd worden, onder het mom ‘voor wat, hoort wat’. De aanpak waarvan in andere landen, onder andere Nederland, al ruimschoots gebleken is dat hij niet werkt. Bovendien balanceren die praktijken op zijn minst op het randje van de wettelijkheid. Ze komen aan de oppervlakte sinds Ocmw’s alle leefloners een zogenaamd Geïntegreerd Project Maatschappelijke Integratie moeten voorleggen, een contract met voorwaarden om recht te hebben op een leefloon.
 
Eerst was er Geraardsbergen, dat trots aankondigde dat elke leefloner gemeenschapsdienst moet doen voor zijn uitkering. Nu blijkt dat men in Blankenberge en Koksijde voor dezelfde weg kiest. In Overijse benadrukt men dan weer dat het puur op vrijwillige basis gebeurt.
 
De wetgeving rond het zogenaamde GPMI (Geïntegreerd Project Maatschappelijke Integratie) is duidelijk. Mensen dwingen om vrijwilligerswerk te doen kan niet. Het kan enkel op vrijwillige basis. Uiteraard is die vrijwilligheid relatief wanneer iemand in een zeer kwetsbare situatie tegenover een maatschappelijk werker zit die hem al dan niet een leefloon kan toekennen. Dan kan die ‘zachte dwang’ soms heel zwaar doorwegen en echte dwang worden, uit vrees voor een schorsing of een stopzetting van het leefloon.
 
Los van twijfels over de wettelijkheid helpt dit mensen ook niet vooruit. De middelen en de tijd die geïnvesteerd worden in deze gemeenschapsdienst kan niet gaan naar begeleiding richting volwaardige tewerkstelling, met een echt loon en sociale bescherming. In het beste geval krijgen deze mensen een minimale vergoeding bovenop hun uitkering.
 
Daarmee komen we bij een ander teer punt. Leefloners kleren laten sorteren of sneeuw laten ruimen, dat dreigt reguliere tewerkstelling voor diezelfde kwetsbare doelgroep te vernietigen. De verleiding kan heel groot worden voor lokale besturen om te besparen op dienstverlening, bijvoorbeeld in de groendienst, en die te vervangen door gemeenschapsdienst. Een aanzienlijke besparing voor het lokaal bestuur, maar waardevolle jobs gaan zo wel verloren voor een kwetsbare doelgroep.
 
Waar we van bij het begin voor vreesden bij de invoering van het contract voor leefloners, blijkt nu meer en meer realiteit te worden. De verplichting om elke leefloner een contract te laten ondertekenen, dreigt in de praktijk uit te draaien op gedwongen gemeenschapsdienst in plaats van begeleiding richting duurzame, volwaardige tewerkstelling. Deze piste helpt niemand vooruit.
 
Nochtans hebben de Ocmw’s een aantal andere instrumenten in handen die leefloners wel op weg zitten richting volwaardige tewerkstelling of tewerkstelling op maat, zoals artikel 60 of werk via dienstencheques.
 
Het Netwerk tegen Armoede roept lokale politiek verantwoordelijken op om niet alleen de letter, maar ook de geest van de wetgeving op maatschappelijke integratie te respecteren en vrijwilligerswerk als vrijwillig te blijven zien. Wij roepen lokale besturen ook op om te investeren in begeleiding naar volwaardige tewerkstelling met volwaardige sociale bescherming. Dat zal veel meer impact hebben dan mensen vast te houden in gemeenschapsdienst onder al dan niet zachte dwang. Mensen hebben nood aan perspectief, via opleiding of werk. Het Netwerk tegen Armoede en zijn verenigingen waar armen het woord nemen zijn zeker bereid om hierover het gesprek aan te gaan met lokale besturen.
Lees meer over "Contract leefloners zet deur open voor verplichte gemeenschapsdienst"
Netwerk tegen Armoede mikt op verder constructief overleg over lokaal sociaal beleid

Netwerk tegen Armoede mikt op verder constructief overleg over lokaal sociaal beleid

15/12/2017
Het ontwerp van decreet lokaal sociaal beleid ligt voor in het Vlaams parlement.  Het Netwerk tegen Armoede en de sector Samenlevingsopbouw waren betrokken in de armoedetoets hierop.  Het Netwerk hoopt op verdere constructieve dialoog met minister van Welzijn Vandeurzen in functie van de besluiten en toekomst van dit decreet. Heel wat belangrijke thema's zoals rechtentoekenning, de regierol van lokale besturen, de concretisering van het geïntegreerd breed onthaal, gegevensdeling en vermaatschappelijking zullen hopelijk ook voor mensen in armoede de juiste vorm aannemen. 
 
Wat mensen in armoede zelf verwachten van hun lokaal bestuur met betrekking tot de aanpak van armoede kan u lezen in het Jaarboek van Oases en in de checklist met vragen en uitdagingen, samengesteld door mensen in armoede.

Download hier het Jaarboek (met onze bijdrage op blz. 187-203).

Lees hier de checklist.
Lees meer over "Netwerk tegen Armoede mikt op verder constructief overleg over lokaal sociaal beleid"
Mensen in armoede blikken vooruit naar gemeenteraadsverkiezingen

Mensen in armoede blikken vooruit naar gemeenteraadsverkiezingen

12/12/2017
Vandaag kwamen mensen in armoede uit de 59 verenigingen binnen het Netwerk tegen Armoede samen om vooruit te blikken naar de gemeenteraadsverkiezingen. Lokale besturen hebben veel instrumenten in handen om werk te maken van sociaal beleid. Vaak kunnen zij beleid concreet vertalen op het terrein. Wat gemeentes en Ocmw's doen, heeft een directe impact op het leven van mensen in armoede, in positieve of negatieve zin. Vandaar dat onze verenigingen waar armen het woord nemen veel belang hechten aan de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018. Op het Forum Lokaal Beleid werden vandaag ervaringen, ideeën en strategieën uitgewisseld om te komen tot een volwaardig lokaal sociaal beleid in de verschillende gemeentes.

De context in elke gemeente is zeer verschillend en wij vinden het heel belangrijk dat onze verenigingen daar ten volle hun rol kunnen spelen. Op basis van hun kennis en ervaring stelden we wel een checklist op met uitdagingen en vragen die in elke gemeente aan bod kunnen komen, ook in die gemeentes waar geen vereniging waar armen het woord nemen actief is. Het document is een leidraad om beleid aan af te toetsen en concrete voorstellen te formuleren om armoede echt terug te dringen in de gemeente. Lokale besturen kunnen een heel belangrijke rol spelen in de toekenning van sociale rechten, maar hebben op alle beleidsdomeinen belangrijke sleutels in handen.

Het document zal ook als basis dienen voor onze inbreng in samenwerkingsverbanden met andere middenveldorganisaties, zoals Ieders Stem Telt, met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees hier het document met vragen en uitdagingen voor het lokaal beleid door mensen in armoede.
Lees meer over "Mensen in armoede blikken vooruit naar gemeenteraadsverkiezingen"
Lokaal beleid heeft sleutels in handen voor structurele armoedebestrijding

Lokaal beleid heeft sleutels in handen voor structurele armoedebestrijding

6/12/2017
In 2018 zal het lokale beleid centraal staan in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Hopelijk gaat daarbij ook veel aandacht uit naar lokaal sociaal beleid, want dat gemeentes en Ocmw's hebben belangrijke sleutels in handen om armoede structureel terug te dringen. Het Netwerk tegen Armoede is dan ook zeer tevreden dat het Jaarboek Armoede en Sociale Uitsluiting van Oases (Universiteit Antwerpen) daarop focust. Wij schreven ook zelf een hoofdstuk met recepten voor een lokaal sociaal beleid dat armoede kan terugdringen.

Lokaal beleid moet veel verder reiken dan hulpverlening. Het Netwerk tegen Armoede pleit voor een expliciete grondrechtenbenadering. We zien dat lokaal beleid soms sterk focust op allerlei leefstijlprojecten, van tandzorg tot goedkoop koken, bij mensen in armoede. Dergelijke projecten hebben weinig impact zolang mensen in armoede hun grondrechten niet kunnen realiseren: waardig inkomen, degelijke en betaalbare huisvesting, toegang tot gezondheidszorg, ... Nochtans kan het lokaal beleid veel betekenen om die rechten te realiseren.

Hulpverlening zou veel meer kunnen focussen op rechtentoekenning. Een maatschappelijk werker zou systematisch kunnen nagaan welke rechten van zijn cliënt nog niet in orde gebracht zijn: rond huisvesting, verhoogde tegemoetkoming, ... Verder kunnen lokale besturen op heel veel domeinen structurele stappen vooruit zetten: sociale huisvesting stimuleren, veralgemeende derdebetalersregeling ingang doen vinden in eerstelijnszorg, referentieadres toekennen, dringende medische hulp toegankelijk maken, investeren in sociale economie en wijk-werken, correcte toekenning van het leefloon, ...

Wij hopen en zijn ervan overtuigd dat het Jaarboek een waardevolle inspiratiebron kan zijn voor lokale besturen om werk te maken van structureel sociaal beleid. De recepten zijn er alvast.

U kunt hier het Jaarboek downloaden. Het hoofdstuk van het Netwerk tegen Armoede is te lezen op blz. 187-203.
Lees meer over "Lokaal beleid heeft sleutels in handen voor structurele armoedebestrijding"
De grote vraag blijft: Wat na Project Axel?

De grote vraag blijft: Wat na Project Axel?

27/10/2017
Ervaringsdeskundige Swa Schyvens keek met veel belangstelling naar Project Axel, het gloednieuwe Vier-programma waarin Exel Daeseleire aan vijf daklozen 10.000 euro (zonder voorwaarden) en intensieve begeleiding biedt. De daklozen kunnen het geld besteden zoals ze willen en de begeleiding inschakelen volgens hun eigen behoeften. Een interessant experiment, omdat het bewust allerlei drempels richting hulpverlening wil wegwerken, maar welke impact heeft zo'n programma op het leven van de mensen, en wat als Axel en zijn cameraploeg straks vertrokken zijn? Swa blijft alvast kijken, al was het maar om van zijn dubbel gevoel af te raken.

Lees het opiniestuk in Knack.
Lees meer over "De grote vraag blijft: Wat na Project Axel?"
Anti-discriminatiewet helpt amper tegen discriminatie

Anti-discriminatiewet helpt amper tegen discriminatie

4/10/2017
De anti-discriminatiewet blies dit jaar tien kaarsjes uit. Maar geen reden tot juichen. Vandaag ligt na tien jaar eindelijk het evaluatieverslag in het parlement. çavaria, Minderhedenforum, GRIP, Vrouwenraad vzw, Netwerk tegen Armoede en Praktijktesten Nu rekenen op de politieke wil voor de noodzakelijke bijsturingen. Nu de evaluatie op tafel ligt, moeten ook de belangenbehartigers van de slachtoffers van discriminatie mee aan tafel kunnen schuiven en eindelijk gehoord worden.

Slachtoffers niet gehoord

De evaluatie gebeurde door een commissie van experts, bestaande uit magistraten, advocaten en andere actoren met een specifieke kennis en ervaring in de strijd tegen discriminatie. Maar in tegenstelling tot de sociale partners werden de belangenbehartigers van kansengroepen tot nu toe niet gehoord. Nochtans hangt het huidige non-discriminatiebeleid nog steeds volledig af van slachtoffers die de moed en energie vinden om een melding te doen. Maar vreemd genoeg kwam de ervaring van de slachtoffers van discriminatie in het evaluatieproces nooit aan bod. En het zijn nét zij die jarenlang vastlopen op de gebrekkige toepasbaarheid en doeltreffendheid van de wet.

En hoe effectief is onze wet?

Tien jaar anti-discriminatiewetten leverde slechts 197 dossiers op die tot in de rechtbank geraakten. Dat is minder dan 1% van alle meldingen bij Unia in die periode. En het aantal veroordelingen ligt nog veel lager. Bovendien zijn ook de officiële meldingen maar het topje van de ijsberg. 37% van alle slachtoffers kent zijn rechten niet. Wie ze wel kent, doet vaak geen melding.  Omdat ze ervan overtuigd zijn dat er toch niets van in huis komt. En geef hen eens ongelijk.  

Discriminatie blijft moeilijk te bewijzen

Naar de rechtbank stappen is een kostelijke en risicovolle gok, omdat discriminatie erg moeilijk valt te bewijzen. Hoe maak je hard dat je nooit wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek omwille van je niet-Europees klinkende achternaam of leeftijd? Dat je niet wordt aangeworven omdat je zwanger bent? Hoe toon je aan dat je niet wordt bediend op een terrasje omwille van je hoofddoek?   Dat je de woning niet mag huren omdat ze een alleenstaande moeder of iemand met een leefloon niet zien zitten? Hoe staaf je dat je geen schuldsaldo- of reisverzekering krijgt omwille van je gezondheidstoestand? Of dat je geen krediet krijgt voor de opstart van je onderneming omwille van je fysieke beperking? Hoe laat je zien dat de sportclub niet volzet is maar geen transgenders wil onder haar leden? De ware reden waarom de gediscrimineerde een job, woning of dienst wordt geweigerd, blijft in de regel onuitgesproken en komt het slachtoffer zelden ter ore. Discriminatie blijft zo de dagelijkse realiteit waar velen dag in dag uit in leven.

Inspecties moeten praktijktesten kunnen handhaven

De wet blijft dode letter, daders gaan vrijuit en de slachtoffers blijven in de kou staan. Verkeersveiligheid verbeter je niet als je enkel in actie schiet bij oproepen van slachtoffers of getuigen van ongevallen. Om gedragswijzigingen af te dwingen in het verkeer waren alcoholcampagnes en flitspalen nodig. En afschrikwekkende sancties voor wie zich niet aan de regels houdt. Tegen discriminatie komt men nog steeds pas in actie nadat er slachtoffers vallen die de moed en energie kunnen opbrengen om klacht in te dienen. Met een reactief beleid alleen dwing je geen nultolerantie af. In een democratische rechtstaat moet de overheid proactief controleren of haar wetten worden nageleefd. Vandaag zijn veel inspectiediensten zelfs niet bevoegd om discriminatie te handhaven. Zijn ze het wel, dan ontberen ze de nodige onderzoeksinstrumenten om preventief te controleren of de antidiscriminatiewetten worden nageleefd. Alle inspectiediensten moeten daarom de bevoegdheid krijgen om ambtshalve via proactieve praktijktesten en mystery shopping discriminatie vast te stellen en te bestrijden.

Kafkaiaanse taferelen

De wet van 2007 heeft discriminatie grotendeels gedepenaliseerd.  Maar niet alles. Voor raciale en gendercriteria, kreeg je in arbeidszaken of bij goederen en diensten de keuze tussen een straf- dan wel burgerrechtelijke aanpak. Voor alle andere criteria heb je enkel die laatste. De burgerrechtelijke piste zou een snellere rechtstoegang en effectievere veroordelingen mogelijk maken. De evaluatie leert dat dit een loze belofte was. Bovendien lopen vandaag veel slachtoffers verloren in de kafkaiaans versplinterde aanpak.  Voor genderklachten kan je terecht bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen. Voor alle andere criteria bij Unia, behalve voor taal - daar is geen instelling voor aangeduid.  Bij raciale criteria worden haatmisdrijven correctioneel behandeld, voor andere discriminatiegronden moet een assisenjury worden samengesteld (maar dat gebeurt nooit).

Meervoudige identiteit, meervoudige discriminaties

Helaas zijn mensen zelden in één hokje te vangen. Racisten kunnen tegelijk ook aanzetten tot islamofoob en homofoob geweld. Vrouwelijke slachtoffers van discriminatie kunnen van Turkse of Syrische origine zijn,  een hoofddoek dragen, anderstalig zijn of weleens zwanger… Al naargelang waar je aanklopt, helpen ze je verder voor het ene dan wel het andere criterium maar nooit voor de totaliteit. En bovendien met een verschillend gevolg: burgerrechtelijk dan wel strafrechtelijk. Ook de dader kan op die manier minstens gedeeltelijk aan een deel van zijn verantwoording en straf ontsnappen. En de straffen zijn al zo ondermaats.
Identiteiten zijn meervoudig. Discriminaties helaas ook. Maar de wet heeft daar geen oren naar. Een vereenvoudiging dringt zich op. Alle slachtoffers moeten terecht kunnen bij één laagdrempelige maar interfederale instantie.  Alle discriminatieslachtoffers, maakt niet uit op basis van welke criteria, moeten opnieuw de keuze krijgen tussen een strafrechtelijke en een burgerrechtelijke aanpak en dat in alle domeinen. Alle haatmisdrijven moeten correctioneel kunnen worden aangepakt, maakt niet uit tot welke beschermde groep(en) de haat zich richt. En op alle discriminaties moeten gepaste sancties volgen. Ook op de meervoudige. 

We rekenen op politieke moed

Nu de evaluatie op tafel ligt, moeten ook de belangenbehartigers van de slachtoffers van discriminatie mee aan tafel kunnen schuiven en eindelijk gehoord worden. We rekenen op de politieke moed om eindelijk de noodzakelijke bijsturingen te doen zodat de wet uitvoerbaar en afdwingbaar wordt. En eindelijk de langverwachte positieve impact krijgt op de levens van vele inwoners van dit land, onze achterban, die vandaag getekend worden door de dagdagelijkse discriminaties.

Ondertekenaars
- çavaria: Yves Aerts
- Minderhedenforum: Landry Mawungu
- Netwerk tegen Armoede: Frederic Vanhauwaert
- GRIP: Patrick Vandelanotte
- Vrouwenraad: Magda De Meyer
- Praktijktesten Nu
Lees meer over "Anti-discriminatiewet helpt amper tegen discriminatie"
1 euro-maaltijden schieten doel voorbij

1 euro-maaltijden schieten doel voorbij

3/10/2017
Het Kinderrechtencommissariaat van het Vlaams Parlement onderzocht de impact en de meerwaarde van de 1 euro-maaltijden, door minister Homans aangekondigd als een speerpunt van haar armoedebeleid. Zoals het Netwerk tegen Armoede bij de lancering van het project al voorspelde, blijkt de impact gering te zijn. Amper een fractie van de beoogde doelgroep wordt bereikt. De 1 euro-maaltijden worden aangeboden via sociale restaurants, wat meteen een aantal drempels opwerpt. De openingsuren zijn vaak niet aangepast aan het gezinsleven, ze zijn niet kindvriendelijk en voor de kinderen zelf werkt het zeer stigmatiserend.

Wat wel kan werken, is om de maaltijden aan te bieden waar kinderen als over de vloer komen, bijvoorbeeld in scholen, jeugdwerk of andere. Maar nog beter zou zijn om deze middelen in te zetten voor echt structureel beleid en te investeren in wijkgezondheidscentra, sociale woningbouw of andere voorzieningen waar mensen in armoede dringend nood aan hebben. Het Netwerk tegen Armoede hoopt dat dit grondige advies de minister doet inzien dat 1 euro-maaltijden niets van doen hebben met structureel armoedebeleid en geen enkel gezin uit de armoede zullen halen.

Lees hier het advies van het Kinderrechtencommissariaat.
Lees meer over "1 euro-maaltijden schieten doel voorbij"
Privé-bedrijven inzetten tegen sociale fraude is onnodig stigmatiserend

Privé-bedrijven inzetten tegen sociale fraude is onnodig stigmatiserend

27/09/2017
Het Antwerpse OCMW wil privé-bedrijven inschakelen om mensen van buitenlandse origine te controleren op bezittingen in hun thuisland. Hiermee wordt vooral opnieuw het signaal gegeven dat mensen die hulp zoeken meestal frauderen.  Het tegendeel is echter waar. Uit eerder onderzoek bleek dat sociale fraude een marginaal fenomeen is in ons land  Het Netwerk tegen Armoede is tegen elke vorm van misbruik, maar roept overheden ook op om de strijd tegen fiscale fraude met minstens even veel energie te voeren.
Lees meer over "Privé-bedrijven inzetten tegen sociale fraude is onnodig stigmatiserend"
10 jaar armoedebeleid heeft gefaald

10 jaar armoedebeleid heeft gefaald

22/09/2017
De armoedecijfers zijn in 10 jaar tijd nauwelijks gedaald. Op sommige domeinen is de situatie voor mensen in armoede zelfs nog slechter geworden. Dat is de trieste balans van 10 Armoedebarometers door Decenniumdoelen, een samenwerkingsverband van sociale organisaties waartoe ook het Netwerk tegen Armoede behoort. Het wordt tijd dat de oplossingen die die organisaties aanreiken ernstig genomen worden en dat de Vlaamse en federale regering daarmee aan de slag gaan.

Er zijn amper 30.000 Vlamingen minder in armoede na 10 jaar (falend) armoedebeleid. Het Decenniumdoel was een halvering, of 346.000 minder mensen in armoede. De kinderarmoede is zelfs fel gestegen tussen 2008 en 2015, van 7 naar 12 %.Het beleid heeft met andere woorden grandioos gefaald, zowel langs links als langs rechts.

Lees meer.

Bekijk de reportage in het VRT-journaal.

Lees het artikel in Knack.


Lees meer over "10 jaar armoedebeleid heeft gefaald"
Netwerk tegen Armoede pleit voor koppeling rijbewijs op school aan online leerplatform

Netwerk tegen Armoede pleit voor koppeling rijbewijs op school aan online leerplatform

1/07/2017
Het Netwerk tegen Armoede betreurt dat minister van Mobiliteit Weyts het rijbewijs op school wil afschaffen. Momenteel hebben de scholen de mogelijkheid om gratis lessen aan te bieden in voorbereiding op het theoretisch rijexamen, al dan niet met een beperkte financiële bijdrage van de ouders. Het zorgt ervoor dat vandaag duizenden leerlingen hun theoretisch examen kunnen behalen zonder grote financiële drempels. Bij de armoedetoets op de hervorming van de rijopleiding hadden wij net gepleit voor een uitbreiding van het systeem. Niet alle scholen bieden het immers aan.

De minister zal een online leerplatform als alternatief aanbieden. Op zich is dit een goede maatregel, maar dit zou net kunnen gekoppeld worden aan een breder aanbod van het rijbewijs op school. Wij vrezen dat een online leerplatform, zonder extra begeleiding, de digitale kloof tussen kansarme en kansrijke jongeren alleen maar groter zal maken. Zonder meer een leerplatform op het net zetten is niet voldoende. Daarom stellen wij voor om te kijken hoe dit via het onderwijs, of eventueel via andere kanalen, toegankelijk kan gemaakt worden aan een zo breed mogelijke groep.  
Lees meer over "Netwerk tegen Armoede pleit voor koppeling rijbewijs op school aan online leerplatform"
Grondige bijsturing Vlaams Actieplan Armoede nodig na nieuwe stijging kansarmoede-index Kind & Gezin

Grondige bijsturing Vlaams Actieplan Armoede nodig na nieuwe stijging kansarmoede-index Kind & Gezin

16/06/2017
De nieuwe kansarmoedecijfers die Kind en Gezin samenstelt zijn alarmerend. Een nieuwe stijging, ditmaal van 12% naar 12,81%, stelt een grondige bijsturing in het Vlaams Actieplan Armoede in het vooruitzicht. Vooral in de centrumsteden en bij kinderen met een moeder die bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had, neemt de armoede sterk toe. Het Netwerk tegen Armoede, Caritas Vlaanderen en Samenlevingsopbouw doen samen alvast enkele voorstellen.

“Het is duidelijk dat het Vlaamse armoedebeleid stevig herbekeken moet worden,” klinkt het bij het Netwerk tegen Armoede, Caritas Vlaanderen en Samenlevingsopbouw na de bekendmaking van de kansarmoedecijfers van Kind & Gezin. “Momenteel wordt een bijsturing van het Vlaams Actieplan Armoede voorbereid. Dit is een moment dat de Vlaamse Regering niet kan laten liggen wil ze haar eigen doelstellingen, met als speerpunt een halvering van de kinderarmoede tegen 2020, überhaupt nog halen.”

De meest preventieve oplossing is het verzekeren van voldoende kwaliteitsvolle, energiezuinige en betaalbare woningen voor gezinnen in armoede. “De bouw van extra sociale woningen moet versneld worden, waarbij rekening gehouden wordt met de huidige noden”, zegt Thijs Smeyers (Caritas Vlaanderen). “Het sociaal objectief, een afgesproken aantal sociale woningen dat een gemeente moet realiseren, moet afdwingbaar worden. Zo kunnen  gemeenten die de afspraken niet naleven daarvoor bestraft worden”.

Een ander aspect dat versterking verdient is het voorzien van werkbaar werk voor mensen in armoede. “De Vlaamse Regering zet hard in op activering”, duidt Kristel De Vos (Samenlevingsopbouw). “Maar deze mensen moeten ook aan de slag kunnen. We denken daarbij vooral aan het versnellen en uitbreiden van het afgesproken groeipad voor de sociale economie.”
Op korte termijn zijn vooral maatregelen nodig die de factuur voor elektriciteit, gas en water voor mensen in armoede duurzaam verlagen, aldus Frederic Vanhauwaert (Netwerk tegen Armoede). Daar zien we op het terrein meer en meer problemen.” Ook in het onderwijs zijn nog kansen tot verbetering. “We blijven pleiten voor de invoering van een maximumfactuur  in het secundair onderwijs”, zegt Vanhauwaert.

Een andere preventieve oplossing is het stevig inzetten op rechtentoekenning. Naast automatische rechtentoekenning, moeten hulp- en dienstverleners op de eerste lijn veel proactiever rechten voor mensen in armoede in orde maken.
Tot slot moet de Vlaamse Regering ook durven nadenken om haar beslissing over de kinderbijslag te herbekijken. De stijgende kinderarmoede is er al meer dan 10 jaar. Het zal dan ook noodzakelijk zijn meer daling van de kinderarmoede te realiseren via het nieuwe kinderbijslagsysteem.
Lees meer over "Grondige bijsturing Vlaams Actieplan Armoede nodig na nieuwe stijging kansarmoede-index Kind & Gezin"
Wanpraktijken bij Samusocial shockeren daklozen

Wanpraktijken bij Samusocial shockeren daklozen

7/06/2017
De rijkelijke vergoedingen die bestuurders bij Samusocial ontvingen, en andere financiële wanpraktijken, shockeren de Brusselse daklozen. Bij onze eigen vereniging Bij Ons/Chez Nous worden daklozen opgevangen met zeer beperkte middelen en nemen bestuurders hun engagement geheel vrijwillig op. Het Netwerk tegen Armoede en het Brussels Platform Armoede stellen bovendien elk jaar vast dat er in de kwaliteit van de opvang nog veel ruimte is voor verbetering. Het is dan ook ontstellend dat politici op die manier middelen aan zichzelf uitkeren, terwijl nog zoveel acute noden zijn op het terrein.

Wij zullen de capaciteit en de kwaliteit van de opvang van daklozen kritisch blijven opvolgen, in het belang en vanuit de ervaringen van de daklozen zelf. Het is hoog tijd voor meer transparantie en dialoog met organisaties die de daklozen zelf vertegenwoordigen.

Lees het artikel in De Standaard.

Bekijk de reportage in Terzake op Canvas.
Lees meer over "Wanpraktijken bij Samusocial shockeren daklozen"
Burgerkabinet Brussel: BPA benadrukt ouderbetrokkenheid op school en gratis sanitair

Burgerkabinet Brussel: BPA benadrukt ouderbetrokkenheid op school en gratis sanitair

6/05/2017
Tijdens het Burgerkabinet voor Brussel, georganiseerd door minister Sven Gatz, legden de zeven verenigingen waar armen het woord nemen binnen het Brussels Platform Armoede (BPA) enkele belangrijke klemtonen. Ouderbetrokkenheid op school is er een van. Op het terrein ondernemen verenigingen al heel wat actie. Denk maar aan de schoolpoortwerking van Vrienden van 't Huizeke. Daarbij leggen brugfiguren letterlijk contact met ouders aan de schoolpoort om zo het gesprek aan te gaan over mogelijke achterliggende zorgen of problemen. Minister Gatz beloofde dat hij met zijn Vlaamse en Brusselse collega's van onderwijs (Crevits en Vanhengel) ging kijken hoe dit verder kan gestimuleerd worden.

Daarnaast kwam vanuit Chez Nous de heel concrete vraag naar meer aanbod grats sanitaire voorzieningen. De minister gaat hierover verder in overleg met de verenigingen.

Lees het artikel op Bruzz.
Lees meer over "Burgerkabinet Brussel: BPA benadrukt ouderbetrokkenheid op school en gratis sanitair"
Internet is een grondrecht

Internet is een grondrecht

3/05/2017
De digitale kloof laat zich steeds nadrukkelijker voelen. Daarom wil minister Schauvlieghe bij nieuwbouw en verbouwingen opleggen dat standaard de mogelijkheid voor internetaansluiting voorzien wordt. Dat zou internet toegankelijker moeten maken, onder andere ook voor huurders. Op zich is daar niets op tegen, maar om de digitale kloof te verkleinen is (veel) meer nodig. Kwetsbare gezinnen hebben vaak niet de middelen om een computer aan te schaffen of een internetaansluiting te betalen. Bovendien kunnen heel wat mensen, en lang niet alleen ouderen, moeilijk omgaan met allerlei digitaal aanbod, ook bijvoorbeeld vanuit school, gemeente of VDAB.

Dat leidt tot nieuwe vormen van uitsluiting. Scholen die oudercontacten enkel nog online laten reserveren via tijdslots, VDAB die Werkwinkels sluit en werkzoekenden doorverwijst naar online begeleiding, of De Lijn die het goedkoopste ticket enkel nog aanbiedt via een smartphone-app. Het zijn maar enkele van vele voorbeelden die maken dat mensen hun rechten (nog) moeilijker kunnen opnemen, wegens geen computer, geen internetaansluiting of een gebrek aan digitale vaardigheden. Daarom pleit het Netwerk tegen Armoede voor een breed toegankelijk sociaal tarief voor internet en bijkomende investeringen in openbare computerruimtes, waar mensen onder begeleiding leren omgaan met internet en digitale toepassingen.

Lees het artikel in De Standaard.

Lees onze uitgebreide nota over digitalisering.
Lees meer over "Internet is een grondrecht"
Kempense gemeenten engageren zich voor armoedebestrijding

Kempense gemeenten engageren zich voor armoedebestrijding

24/04/2017
Acht Kempense gemeenten engageren zich om de komende jaren nog sterker in te zetten op armoedebestrijding. Ze doen dat onder impuls van Spaak, het samenwerkingsverband tussen de 4 Kempense verenigingen waar armen het woord nemen: Al-arm in Geel, Ons Huis in Mol, De Fakkel in Herentals en T'ANtWOORD in Turnhout. Die hadden de gemeenten in novenber tijdens een debat opgeroepen om hierrond een gemeenschappelijke intentieverklaring te tekenen.

Vandaag gebeurde dat formeel. In de verklaring engageren de gemeenten zich onder meer om werk te maken van meer en betere sociale en betaalbare huisvesting, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg en loketfuncties die mensen stimuleren om hulp te zoeken en hun rechten waar te maken. De burgemeesters en/of Ocmw-voorzitters van Herentals, Mol, Turnhout en Geel kwamen hun engagement toelichten. Ondertussen hebben ook Dessel,Vorselaar, Olen en Hoogstraten zich hierbij aangesloten. De vier verenigingen binnen Spaak rekenen erop dat dit inspirerend werkt voor nog meer Kempense gemeenten en zullen dit op de voet volgen.

"Bij alle besturen zijn er acties die betrekking hebben op de bestrijding van kinderarmoede", stelt Marthe Rombouts van T'ANtWOORD vast. "We blijven hierbij echter benadrukken dat kinderarmoede op zich niet bestaat. Kinderen groeien op in een gezin. Een integrale aanpak hierbij is belangrijk en daarom vragen wij aan de verschillende lokale besturen om kinderarmoede vanuit dit perpectief te bestrijden."

"Ziek maakt arm en arm maakt ziek, het is een realiteit die we binnen de verenigingen maar al te goed vanuit de praktijk kennen.", zegt Petra Beyens van Ons Huis. "3 van de 4 gemeenten hebben ook op vlak van gezondheid acties uitgewerkt. Dat stemt ons positief, zeker omdat gezondheid het centrale thema is van het Netwerk tegen Armoede in het kader van 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede."

"De lokale besturen willen de moeilijkheden die mensen in armoede ervaren op vlak van wonen aanpakken", stelt Patricia Janssen van Al-arm vast. "Wonen is een basisbehoefte en een betaalbare, kwaliteitsvolle woning maakt een groot verschil in het leven van mensen in armoede."

"Armoede in de Kempen stijgt", benadrukt Denise Verhaert van De Fakkel. "Ondanks de geleverde inspanningen wordt de groep van mensen die het moeilijk hebben steeds groter. We hopen dat deze acties een verschil zullen maken. Wij blijven het van dichtbij opvolgen, want armoede is en blijft een schande in onze maatschappij."
Lees meer over "Kempense gemeenten engageren zich voor armoedebestrijding"
Veel werk aan de winkel voor staatssecretaris voor Armoedebestrijding Demir

Veel werk aan de winkel voor staatssecretaris voor Armoedebestrijding Demir

15/04/2017
Het Netwerk tegen Armoede ziet positieve punten in de beleidsbrief van staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir, maar ook grote lacunes. Ze profileert zich als 'advocaat van de armen' binnen de federale regering en zo hoort het ook voor iemand in haar functie. Mensen in armoede hopen dat die rol snel en daadkrachtig opneemt, want het is meer dan nodig om haar collega's aan te sporen tot investeringen in mensen in armoede. Wij hopen ook dat de staatssecretaris enkele zeer pijnlijke besparingsmaatregelen kan tegenhouden en/of ongedaan maken. Zo mag ze meteen aan de slag om de blokkering van wijkgezondheidscentra van minister De Block te helpen terugdraaien. Als zij een volwaardige 'advocaat van de armen' wil zijn, is een intensieve dialoog op het terrein met mensen in armoede een absolute noodzaak. De 59 verenigingen waar armen het woord nemen binnen het Netwerk tegen Armoede staan klaar om het gesprek aan te gaan.

De staatssecretaris focust in haar beleidsbrief heel erg op de wil van mensen in armoede om kansen te grijpen, met de nodige ondersteuning en motivering. Daarbij gaat ze jammer genoeg voorbij aan het fait dat de laagste inkomensgroepen sinds de start van de Vlaamse en federale regering zich veel kansen zagen ontglippen. Gemiddeld leveren zij €50 per maand in, veel kwetsbare groepen worden zelfs nog zwaarder getroffen.

Mensen die voltijds aan het werk zijn, gaan erop vooruit. Helaas komen mensen in armoede heel vaak terecht in tijdelijke of deeltijdse jobs, die hen niet of nauwelijks uit de armoede halen. Zij krijgen het nog moeilijker, net als mensen die moeten overleven met een uitkering. Zij gaan erop achteruit. Dat vertaalt zich in de recordcijfers van het aantal mensen dat een beroep moet doen op de Voedselbanken. Dat is een goede graadmeter voor het falende armoedebeleid in Vlaanderen en België. Wie moet aanschuiven bij de Voedselbank, doet dat als ultieme redmiddel, omdat hij anders niet meer kan overleven. Het is jammer dat de staatssecretaris aan die realiteit voorbijgaat  en zegt dat de regering op de goede weg is. Er is nood aan veel meer duurzame en kwaliteitsvolle jobs voor kortgeschoolden, aan uitkeringen boven de Europese armoedegrens, aan meer in plaats van minder wijkgezondheidscentra, ...

Positief is dat mevrouw Demir een aantal projecten, die goed werk leveren in de praktijk, herkent en erkent, zoals de burgfiguren in Kortrijk. Hopelijk blijft het daar niet bij onderzoek alleen en kunnen dergelijk goed werkende initiatieven snel structureel ondersteund worden.
Lees meer over "Veel werk aan de winkel voor staatssecretaris voor Armoedebestrijding Demir"
Praten met bedelaars is veel duurzamere oplossing dan hun geld afnemen

Praten met bedelaars is veel duurzamere oplossing dan hun geld afnemen

12/04/2017
In Antwerpen gaat men volop voor de repressieve aanpak van bedelaars. De burgemeester maakt zich sterk dat ze enkel de 'georganiseerde bedelbendes' zullen aanpakken en niet de eenzame bedelaar die enkele euro per dag opstrijkt. In de praktijk zal dat heel moeilijk te realiseren zijn. Hoe maakt men het onderscheid tussen 'georganiseerd bedelen' en individueel bedelen? Volgens wetenschappelijk onderzoek blijkt het georganiseerd bedelen nog altijd de uitzondering. Bovendien maakt men bedelaars op deze manier een tweede keer slachtoffer. Waarom zou men niet in dialoog met bedelaars in plaats van hun geld af te pakken.

Ex-dakloze André doorprikt in De Standaard alvast de mythe van de repressieve aanpak.
Lees meer over "Praten met bedelaars is veel duurzamere oplossing dan hun geld afnemen"
Netwerk tegen Armoede vraagt om Vlaams Actieplan Armoedebestrijding stevig bij te sturen

Netwerk tegen Armoede vraagt om Vlaams Actieplan Armoedebestrijding stevig bij te sturen

4/04/2017
Bij de tussentijdse rapportage over het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding (VAPA) bracht de Vlaamse overheid de Armoedemonitor 2017 naar buiten. De cijfers tonen aan dat er geen verbetering is wat armoede betreft. Nochtans heeft Vlaanderen voor 2020 stevige ambities naar voor geschoven, niet in het minst de halvering van het aantal kinderen in armoede. Voor juli moet coördinerend minister Homans een evaluatie en bijsturing van dit VAPA aan de Vlaamse Regering voorleggen. Het Netwerk tegen Armoede zet de komende weken volop in om vanuit de dialoog met mensen in armoede tot aanpassingen te komen. Er is nood aan een grondige bijsturing van het plan en aan de nodige budgetten om de ambities waar te maken. De bijsturing zal nodig zijn op verschillende domeinen.
 
In het woonbeleid:
Minister Homans kan in haar eigen bevoegdheden voor veel gezinnen echt het verschil maken. De wooncrisis in Vlaanderen woedt al vele jaren en heeft een grote impact op kwetsbare gezinnen en kinderen. Kinderen die opgroeien in te dure woningen van slechte kwaliteit zijn de generatiearmen van morgen. De minister herhaalde het eerdere engagement (van de vorige Vlaamse regering) om 23.000 extra sociale woningen bij te bouwen. De deadline werd daarvoor al bijgesteld van 2020 naar 2025. We roepen de regering dan ook op tot een ambitieuzer en socialer woonbeleid. Wachtlijsten voor sociale woningen en bij sociale verhuurkantoren blijven groeien, huursubsidies bereiken nog steeds slechts een erg beperkte groep huurders. Ondertussen blijven de betaalbaarheidsproblemen bij die groep toenemen. Er is dringend nood aan een herverdeling van het woonbudget, dat nu voornamelijk eigenaars bereikt.

In sociale correcties:
Decenniumdoelen berekende dat mensen uit de laagste inkomensgroepen gemiddeld minstens 50 euro per maand meer bijdragen sinds de start van de Vlaamse en Federale regering. Deze gezinnen hadden het voordien al heel moeilijk. De regering heeft altijd vooropgesteld dat er sociale correcties  voorzien werden bij besparingsmaatregelen. Het Netwerk tegen Armoede roept op om hier eindelijk werk van te maken zodat de balans omgedraaid wordt, dat er geïnvesteerd wordt in de laagste inkomensgroepen, dat deze mensen er op het einde van de maand op vooruitgaan. De plannen van de Vlaamse regering om de energiefactuur naar beneden te halen bieden een kans om prioritair de meest kwetsbaren een sociale correctie toe te kennen.
 
In de kinderbijslag:
De ambitie om na deze hervorming 1% van de Vlaamse kinderen uit armoede te halen stelt teleur. Binnen het beschikbare budget is veel meer mogelijk. De kinderbijslag is een van de belangrijkste bevoegdheden die Vlaanderen nu zelf in handen heeft om een verschil te maken. Het Netwerk tegen Armoede rekent er dan ook op dat de Vlaamse regering alsnog de kans aangrijpt om alternatieve scenario’s (een lager standaardbedrag en meer budget voor gezinnen die het nodig hebben) te onderzoeken en in werking te zetten.

In rechtentoekenning:
Veel mensen in armoede nemen niet al hun rechten op. Een voorbeeld bij uitstek is het recht op verhoogde tegemoetkoming. Het Netwerk tegen Armoede gelooft sterk in automatisering van rechten en in een proactieve werking van alle hulp- en dienstverleners op de eerste lijn. Net zij dienen bij iedereen die bij hen over de vloer komt sterker in te zetten op rechtentoekenning. We vragen de Vlaamse Regering om iedereen op de eerste lijn hier meer toe aan te zetten. De plannen van minister Vandeurzen rond breed geïntegreerd onthaal zijn hiertoe een goede start.
Lees meer over "Netwerk tegen Armoede vraagt om Vlaams Actieplan Armoedebestrijding stevig bij te sturen"
Proficiat aan onze vereniging De Fakkel met 10de verjaardag!

Proficiat aan onze vereniging De Fakkel met 10de verjaardag!

1/04/2017
Vandaag vierde De Fakkel, onze Herentalse vereniging waar armen het woord nemen, haar tiende verjaardag in de Lakenhal. Een feestelijk moment in het volle besef dat de strijd nog lang niet gestreden is. Het goede nieuws is dat De Fakkel de voorbije 10 jaar wel degelijk het verschil gemaakt heeft, lokaal in Herentals, maar ook in Vlaanderen.

De Fakkel is een begrip in Herentals, een tweede  thuis voor veel mensen in armoede. Een thuis waar ze zichzelf terugvonden en geleidelijk aan hun leven terug in handen durfden nemen. Maar De Fakkel mikt nog hoger en bracht mensen ook samen om bij het beleid op tafel te kloppen. Zo werd de schrapping van een aantal buslijnen ongedaan gemaakt, nadat de vereniging duidelijk maakte dat dit de vervoersarmoede verder zou vergroten.

De Fakkel stond ook mee aan de wieg van het wijkgezondheidscentrum in Herentals, want eerstelijnsgezondheidszorg (en de gebrekkige toegang voor mensen in armoede) is altijd een belangrijk thema geweest voor de vereniging, net als de nood aan laagdrempelige geestelijke gezondheidszorg. Dat wijkgezondheidscentrum maakt dat mensen in armoede niet langer doktersbezoek moeten uitstellen om financiële redenen.

Een vereniging als De Fakkel toont dat een vereniging waar armen het woord nemen op lange termijn het grootste verschil kan maken voor mensen in armoede. Die visie trokken en trekken ze ook door naar het beleidswerk op Vlaams niveau, waar ze al lange tijd een prominente rol spelen binnen het Netwerk tegen Armoede. We kunnen de mensen, met en zonder armoede-ervaring, beroepskrachten en vrijwilligers, die zich dag na dag hiervoor inzetten, alleen maar heel dankbaar zijn. En van harte proficiat wensen voor het geleverde werk.
Lees meer over "Proficiat aan onze vereniging De Fakkel met 10de verjaardag!"
Hervorming rijopleiding: gemiste kans om rijbewijs toegankelijker te maken voor kwetsbare groepen

Hervorming rijopleiding: gemiste kans om rijbewijs toegankelijker te maken voor kwetsbare groepen

1/04/2017
Het Netwerk tegen Armoede reageert teleurgesteld op de hervormingsplannen voor de rijopleiding die Vlaams minister van Mobiliteit Weyts onlangs bekend maakte. De financiële en andere drempels die er al waren, blijven even hoog in de hervormde opleiding. Helaas bleek er geen ruimte om de knelpunten die het Netwerk tegen Armoede tijdens het armoedetoets-overleg blootlegde, verder te bespreken. De prijs voor kandidaat-bestuurder en eventuele vrije begeleider gaat zelfs nog omhoog (door het ingelaste terugkommoment en de extra opleiding die vrije begeleiders verplicht moeten volgen en betalen). Nochtans is dat rijbewijs een belangrijke sleutel tot de arbeidsmarkt. Het gros van de vacatures stelt nog steeds het bezit van een rijbewijs B als voorwaarde. Bovendien hebben laaggeschoolde jongeren vaak een wagen nodig om te kunnen solliciteren en zeker om zich te kunnen verplaatsen van en naar het werk. Jobs voor laaggeschoolden situeren zich vaker dan gemiddeld in ploegenarbeid en op industrieterreinen die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

In het kader van de armoedetoets op dit dossier had het Netwerk tegen Armoede enkele voorstellen gedaan die enerzijds het rijbewijs toegankelijker kunnen maken voor kwetsbare groepen en anderzijds niet afdingen op veiligheid. De drempels voor jongeren (en oudere kandidaat-bestuurders) in armoede blijven bijzonder hoog. De rijopleiding via de rijschool (€60 per uur) blijft even duur en even onbetaalbaar voor wie een laag inkomen heeft. Het terugkommoment betekent dus nog een bijkomende kost. Het praktische examen wordt zelfs nog een heel stuk duurder zodat de totale factuur nog hoger komt te liggen. Wij hadden gepleit voor een sociaal tarief voor rijlessen via een rijschool, maar dat werd helaas van tafel geveegd.

De enig mogelijke optie voor kwetsbare jongeren is de vrije begeleiding, maar ook dat is niet vanzelfsprekend. Veel jongeren beschikken niet over een wagen om die vrije begeleiding mee te doen en vinden ook vaak moeilijk een begeleider. Als er geen wagen in het gezin is, zijn er meestal ook geen mensen met de nodige rij-ervaring die dit voor hun rekening zouden kunnen nemen. Het Netwerk tegen Armoede zal daarom, samen met enkele partners, onderzoeken of er formules zijn die dit wel toegankelijk kunnen maken. We zullen op basis van dat onderzoek een concreet voorstel overmaken en hopen dat we daar de nodige steun voor krijgen.
Lees meer over "Hervorming rijopleiding: gemiste kans om rijbewijs toegankelijker te maken voor kwetsbare groepen"
Netwerk tegen Armoede en VVSG vormen lokale mandatarissen over aanpak kinderarmoede

Netwerk tegen Armoede en VVSG vormen lokale mandatarissen over aanpak kinderarmoede

23/03/2017
Op de Ronde van Vlaanderen van VVSG voor lokale mandatarissen verzorgde het Netwerk tegen Armoede samen met VVSG de workshop over de lokale aanpak van kinderarmoede. Meer dan 150 mandatarissen uit heel Vlaanderen kozen de voorbije weken voor deze sessie. 

Bekijk hier de presentatie.
Lees meer over "Netwerk tegen Armoede en VVSG vormen lokale mandatarissen over aanpak kinderarmoede"
Mensen in armoede aan het woord over lokale loketten, huisdieren en ervaringsdeskundigen

Mensen in armoede aan het woord over lokale loketten, huisdieren en ervaringsdeskundigen

23/03/2017
Hoe kijken mensen in armoede naar veranderingen in de lokale dienstverlening? Waarom hebben mensen in armoede behoefte aan een huisdier? En hoe kunnen we ervaringsdeskundigen op een goede manier aan het werk zetten? Prangende vragen, maar wat is het antwoord van mensen in armoede zelf? Netwerk tegen Armoede zocht het uit op de Overlegdag met verenigingen waar armen het woord nemen.

Bekijk hier het beeldverslag.
Lees meer over "Mensen in armoede aan het woord over lokale loketten, huisdieren en ervaringsdeskundigen"
Sociale organisaties vragen realistische afbetalingsplannen voor fiscale schulden

Sociale organisaties vragen realistische afbetalingsplannen voor fiscale schulden

21/03/2017
De fiscus hanteert sinds 1 december 2016 een nieuwe invorderingsstrategie. Dat houdt onder meer in dat fiscale schulden binnen maximaal twaalf maanden na het ontstaan van de schuld betaald moeten worden. Het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Centrum Schuldenlast, Gezinsbond en andere sociale bewegingen zetten hier grote vraagtekens bij. Het verbaast ons sterk dat een overheidsdienst, die toch het goede voorbeeld zou moeten geven, zo’n rigide maximale afbetaaltermijn invoert en dit bovendien doet op een eenzijdige manier, zonder enig overleg te plegen met organisaties zoals schuldbemiddelingsdiensten, armoedeorganisaties of de Gezinsbond.

Daarom schrijven wij gezamenlijk een brief  aan minister van  Financiën Van Overtveldt, waarin wij beklemtonen dat een dergelijke werkwijze heel wat mensen en gezinnen op een onaanvaardbare manier onder druk zet, vooral omdat een gerechtelijke invordering (via een gerechtsdeurwaarder) wordt opgestart wanneer een afbetaalplan van maximaal 12 maanden niet haalbaar is voor de schuldenaar. In de brief staan ook een aantal bekommernissen van hulpverleners vermeld, o.m. het feit dat ontvangers totaal onrealistische maandelijkse afbetalingen eisen, die op geen enkele wijze rekening houden met de reële uitgaven van de betrokken schuldenaar en diens gezin.

Tot slot uiten wij in de brief ook onze bezorgdheid over de bijlage die de FOD Financiën aan schuldenaren verstuurt wanneer een afbetaalplan geweigerd wordt.  Bijzonder stuitend is dat deze bijlage o.m. expliciet de suggestie bevat om voor de schuldenproblemen een lening aan te vragen bij een financiële instelling. Dit is regelrecht aanzetten tot onvoorzichtige kredietafsluiting, hetgeen voor mensen met betalingsproblemen een verzwaring van de schuldenproblemen tot gevolg kan hebben. Het toestaan van consumentenkredieten aan personen die die niet tijdig kunnen terugbetalen, is bovendien verboden door de wetgeving op het consumentenkrediet. Wij hopen dat minister Van Overtveldt hierover met de betrokken organisaties de dialoog wil aangaan.

De brief werd ondertekend door:
 • Vlaams Centrum Schuldenlast
 • Netwerk tegen Armoede
 • VVSG - afdeling OCMW’s
 • SOM de federatie van sociale ondernemingen - sector CAW
 • Gezinsbond
 • Welzijnszorg
 • Steunpunt voor de Diensten Schuldbemiddeling van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Lees meer over "Sociale organisaties vragen realistische afbetalingsplannen voor fiscale schulden"
Stijgende vraag Voedselbanken is graadmeter van falend armoedebeleid

Stijgende vraag Voedselbanken is graadmeter van falend armoedebeleid

26/02/2017
De Voedselbanken boekten andermaal een recordjaar in 2016. Meer dan 143.000 mensen zagen zich genoodzaakt er een beroep op te doen. Een triest record, want wie zich tot de voedselbedeling wendt, verkeert in zware nood. Het Netwerk tegen Armoede is verontrust, maar niet verbaasd door de stijgende cijfers. Wij zien op het terrein in onze verenigingen ook dat meer mensen het steeds moeilijker krijgen. Het beleid, zowel op Vlaams als federaal niveau, moet dringend een versnelling hoger schakelen.

Dat de armoede in ons land elk jaar blijft toenemen, heeft verschillende oorzaken. De meeste uikeringen liggen nog altijd ver onder de Europese armoedegrens. Nochtans heeft de federale regering zich voorgenomen om ze op te trekken tot die armoedegrens. Ondertussen is er een lichte stijging geweest van bijvoorbeeld het leefloon, maar tegelijk stegen prijzen voor basisbehoeften (voedsel, energie, wonen) veel sneller. Met name de energiefactuur is de voorbije jaren geëxplodeerd. Mensen raken daardoor in energieschulden, moeten andere facturen laten liggen om hun energiefactuur te betalen, of gaan over tot zeer zwaar ondergebruik. Dat laatste is nefast voor de kwaliteit van de woning, maar vooral voor de gezondheid van de mensen die er wonen.

Ook medische kosten brengen mensen in de problemen. Nog altijd stelt 1 op 5 mensen met een laag inkomen doktersbezoek uit om financiële redenen. Dat kost op termijn net meer, zowel aan de patiënt als aan de samenleving. Wie niet naar de huisarts kan gaan, krijgt zwaardere gezondheidsproblemen die een grotere financiële impact hebben voor de patiënt en voor de ziekteverzekering.

Bekijk de reporgage in het VRT-journaal
Lees meer over "Stijgende vraag Voedselbanken is graadmeter van falend armoedebeleid"
Jeugdwerk strijdt tegen armoede

Jeugdwerk strijdt tegen armoede

16/02/2017
De Ambrassade onderzocht met het project ‘Oog voor armoede’ hoe jeugdwerk een rol kan opnemen in armoedebestrijding. In een dialoogtraject met onder andere de jongerenwerkingen van het Netwerk tegen Armoede,  werd gezocht naar manieren om als jeugdwerk radicaal de kaart van álle jongeren te trekken. Ze pleiten voor jeugdwerk dat luistert naar kinderen, hun signalen doorgeeft, hun stem versterkt, verder kijkt dan enkel een spelaanbod..
Een manier van werken die binnen het Netwerk tegen Armoede actief wordt toegepast en uitgedragen. 

Lees het artikel op sociaal.net
Lees meer over "Jeugdwerk strijdt tegen armoede"
Schuldindustrie helpt schuldeiser noch schuldenaar

Schuldindustrie helpt schuldeiser noch schuldenaar

16/02/2017
Wie wordt beter van de schuldindustrie? Niet de schuldenaar en niet de schuldeiser. Wel de incasso- en deurwaardesector. Zeker bij die laatste groep zijn er nochtans wel voorbeelden te vinden van hoe schuldinvordering op een sociaal verantwoorde manier kan. Helaas zien mensen veel vaker een kleine schuld razendsnel oplopen door allerlei invorderingstoeslagen, die niets te maken hebben met de oorpronkelijke schuld. Gevolg? De schuldeiser ziet zijn geld vaker niet dan wel terug en mensen met schulden worden alleen maar dieper in de put geduwd. Zij komen vaak in de situatie dat hun afbetalingen afgeroomd worden door incassobureau's of deurwaarder, terwijl hun schuld blijft oplopen.

Op de koop toe blijkt de overheid als schuldeiser een van de slechtste leerlingen van de klas. Heel wat overheidsinstanties schakelen heel snel over op invordering via incassobureau's of deurwaarders of maken gebruik van dwangbevelen. De overheid heeft zelf geen beleid of personeel om een doordacht invorderingsbeleid uit te voeren, waardoor veel mensen in snel tempo in een problematische schuldenspiraal terecht komen, uitgerekend door het beleid van de overheid.

Daarom pleit het Netwerk tegen Armoede om de buitensporige kosten, aangerekend door incassobureau's en deurwaarders, tegen te gaan. De overheid moet op zijn beurt dringend een eigen, humaan, invorderingsbeleid uittekenen.

Kaja Verbeke schreef voor Apache een uitgebreid dossier over de schuldindustrie, met medewerking van Netwerk tegen Armoede:

Lees 'Brood op afbetaling: collectieve schuldenregeling in België'.

Lees 'Van een accordeon naar de rand van de afgrond'.

Lees 'Schulden bij de overheid, schulden bij een goede vriend'.
Lees meer over "Schuldindustrie helpt schuldeiser noch schuldenaar"
Protest tegen afwijking op het beroepsgeheim

Protest tegen afwijking op het beroepsgeheim

10/02/2017
Het Netwerk tegen Armoede sluit zich aan bij het protest van andere organisaties tegen de afwijking op het beroepsgeheim van Ocmw-medewerkers. Dat is zo voorzien in een wetsvoorstel van Kamerlid Valerie Van Peel (N-VA), dat volgende week wordt voorgelegd. In de toekomst zullen medewerkers verplicht worden hun beroepsgeheim achterwege te laten wanneer ze 'tekenen van radicalisering' vaststellen bij hun cliënten. Dit leidt tot rechtsonzekerheid en zet de vertrouwensrelatie tussen medewerker en cliënt onder druk. Het Netwerk tegen Armoede verwijst naar de tegenvoorstellen die VVSG deed in naam van de lokale besturen om de wetgeving aan te passen en te verfijnen.

Het Netwerk tegen Armoede protesteert mee tegen de buitenproportionele beperking van het beroepsgeheim op donderdag 16 februari. Meer info vindt u hier.
Lees meer over "Protest tegen afwijking op het beroepsgeheim"
Armoedetoets op inkanteling Ocmw's

Armoedetoets op inkanteling Ocmw's

27/01/2017
Vandaag was het Netwerk Tegen Armoede samen met onze vereniging Recht-Op uit Antwerpen te gast op het kabinet van minister Homans van binnenlands bestuur om een bijdrage te leveren in de armoedetoets op het voorontwerp van decreet lokaal bestuur. Dat decreet bepaalt de inkanteling van de OCMW's in de gemeenten. 

We pleitten er samen met collega's van Samenlevingsopbouw, Welzijnszorg en Caritas voor een overgang die garanties biedt voor kwaliteitsvolle hulp, een volwaardige plaats van sociaal beleid in de gemeente en het belang van participatie. Het OCMW moet een springplank kunnen zijn naar een beter leven.
Lees meer over "Armoedetoets op inkanteling Ocmw's"
Armoede is een dagelijks gevecht om te overleven

Armoede is een dagelijks gevecht om te overleven

25/01/2017
N-VA-senator Danny Pieters beweert vandaag in Knack dat mensen in armoede in ons land best wel een 'treffelijk' leven kunnen leiden. Een slag in het gezicht van de honderdduizenden mensen die elke dag moeten vechten om te overleven.

Lees hier onze reactie.
Lees meer over "Armoede is een dagelijks gevecht om te overleven"
De RuimteVaart wint allereerste Megafoon-prijs

De RuimteVaart wint allereerste Megafoon-prijs

13/01/2017
De RuimteVaart, de Leuvense vereniging binnen het Netwerk tegen Armoede, en Beschut Wonen Pastya worden bekroond met de allereerste Megafoon-prijs. De prijs is een initiatief van Oikonde Leuven. Met 'Ruimte maken voor mensen: hier, daar en onderweg naar elkaar' werden ze gekozen uit maar liefst 44 initiatieven uit heel Vlaanderen en Brussel. De RuimteVaart en Beschut Wonen Pastya slagen erin mensen in armoede en mensen met psychische moeilijkheden samen te brengen. Ze zorgen volgens de jury voor een plek waar ontmoeting in een vrijblijvende, veilige sfeer aangeboden wordt in een gedeelde visie op kwetsbaarheid, solidariteit en verbondenheid. De centrale rol van de vrijwilliger sprong daarbij vooral in het oog van de juryleden.
 
Naast een mooie erkenning, ontvangen ze een prijs van € 15.000 en een kunstwerk van Roeland Kotsch.  Meer info vindt u hier.

Lees het interview op sociaal.net
Lees meer over "De RuimteVaart wint allereerste Megafoon-prijs"
Hulpvragen aan armoedeverenigingen blijven jaar na jaar stijgen

Hulpvragen aan armoedeverenigingen blijven jaar na jaar stijgen

11/01/2017
Ook in 2016 zien de 59 verenigingen waar armen het woord nemen binnen het Netwerk tegen Armoede het aantal hulpvragen stijgen. 4 op 5 verenigingen noteren een stijging van het aantal mensen en het aantal hulpvragen. Die stijging heeft wellicht verschillende oorzaken: enerzijds blijven de armoedecijfers in 2016 in Vlaanderen verder gestegen en dan vooral de kinderarmoede (12 %), anderzijds hebben onze verenigingen gewerkt aan hun naambekendheid.
 
Ook in de voorbije jaren zagen de verenigingen steeds meer mensen over de vloer komen. Etnisch-culturele minderheden vinden meer dan de voorbije jaren de weg naar onze verenigingen. Voor een stuk heeft dat te maken met het stijgende aantal erkende vluchtelingen. Maar ook mensen met een migratieachtergrond die al langer in ons land verblijven, zoeken meer hulp. De meest opvallende trend is echter dat de groep mensen met psychische problemen jaar na jaar (sterk) blijft stijgen. Vaak geven deze mensen aan nergens anders terecht te kunnen.
 
Het Netwerk tegen Armoede bevroeg de verenigingen ook over welke problemen het meest aangekaart worden. Twee grote problemen treden nadrukkelijk op de voorgrond: het gebrek aan huisvesting en de stijgende medische kosten. De torenhoge energiefacturen zijn al langer een grote zorg voor mensen in armoede en blijven hen tot vandaag parten spelen. Toevallig of niet was huisvesting, met daaraan gelinkt energiearmoede, dit jaar het centrale thema van onze verenigingen op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede.
 
Recent hebben we beslist om in 2017 campagne te voeren rond toegankelijkheid van eerstelijnsgezondheidszorg, met een sterk pleidooi voor een veralgemeende derdebetalersregeling en de versterking van wijkgezondheidscentra. Voor het eerste heeft minister van Volksgezondheid De Block al stappen vooruit gezet door de derdebetalersregeling automatisch toe te kennen voor de volledige groep van mensen met recht op verhoogde tegemoetkoming. Een veralgemening naar iedereen zou nog meer effect hebben omdat nu nog een aantal groepen uit de boot vallen (oa mensen met schulden).
 
Wat de wijkgezondheidscentra betreft, stellen we vast dat de minister jammer genoeg enkele grote stappen achteruit gezet heeft, door te besparen en nieuwe erkenningen te bevriezen. Deze centra werken in een forfaitair systeem, waarbij artsen per patiënt en niet per prestatie vergoed worden. Bovendien werken ze multidisciplinair en besteden ze veel aandacht aan preventie. Dat maakt dat ze de ziekteverzekering in verhouding minder kosten dan de klassieke eerstelijnszorg. Voor de patiënt zelf zijn consultaties volledig gratis. Voor mensen in armoede heel belangrijk omdat ze anders gezondheidszorg vaak moeten uitstellen om financiële redenen. 

Lees het artikel in De Standaard.

Lees het artikel in Gazet Van Antwerpen.

Lees het artikel in Het Nieuwsblad.
Lees meer over "Hulpvragen aan armoedeverenigingen blijven jaar na jaar stijgen"
Schuif zelf eens aan bij de Voedselbank en luister

Schuif zelf eens aan bij de Voedselbank en luister

4/01/2017
Een Voedselbank in Mechelen geeft er de brui aan, onder meer omdat de cliënten te 'kieskeurig' zouden worden en voedsel weigeren of laten staan. Een cliënt uit Tongeren legt zelf uit hoe het voelt om elke maand in de rij te staan en de zoveelste pak rijst of paste te 'moeten' meenemen. Hij vraagt dat men het gesprek zou aangaan met wie aanschuift en probeert te begrijpen waarom mensen de keuze willen hebben over wat ze al dan niet meenemen.

Lees het opiniestuk in De Standaard.
Lees meer over "Schuif zelf eens aan bij de Voedselbank en luister"
Forse prijsstijging De Lijn isoleert mensen in armoede nog meer

Forse prijsstijging De Lijn isoleert mensen in armoede nog meer

1/12/2016
De Lijn verhoogt het tarief voor een sms-ticket met 10 % tot bijna 2 euro. Alleen een m-ticket, dat je kunt aankopen via een smartphone-applicatie, behoudt het goedkoopste tarief van 1,80 euro. Daarmee zien mensen in armoede hun mogelijkheden om zich te verplaatsen verder beperkt. De tarieven werden in 2015 al fors opgetrokken en sms-tickets zijn al niet vanzelfsprekend voor mensen in armoede, een smartphone-app al helemaal niet. Velen hebben niet eens een smartphone. Papieren kosten maar liefst 3 euro. De voorbije jaren werd ook het aanbod teruggeschroefd.

Pijnlijk omdat het Netwerk tegen Armoede in een recente armoedetoets had aangegeven dat ook de geplande indexering van alle tarieven, in februari 2017, een slechte zaak zijn voor mensen in armoede. Nu komt daar nog een extra prijsverhoging bovenop. Wij zijn niet tegen digitalisering van de dienstverlening op voorwaarde dat dit geen platte besparing is. Middelen die daardoor vrijkomen, moeten geïnvesteerd worden in betere persoonlijke dienstverlening voor kwetsbare reizigers. Helaas zien we dat hier niet gebeuren.

Lees hier ons standpunt over digitalisering.

Lees het artikel in De Standaard.
Lees meer over "Forse prijsstijging De Lijn isoleert mensen in armoede nog meer"
Medische regularisatie: knelpunten in kaart gebracht

Medische regularisatie: knelpunten in kaart gebracht

17/11/2016
De federale Ombudsman heeft een onderzoek uitgevoerd naar de werking van de afdeling 9ter van de Dienst Vreemdelingenzaken. Die afdeling behandelt de aanvragen voor een verblijfsvergunning om medische redenen.  Het onderzoek bevestigt heel wat knelpunten die we reeds kennen uit de ervaringskennis van deze uiterst kwetsbare doelgroep, zoals de soms lange wachttijden en het gevoel van willekeur.  We hopen dan ook dat de aanbevelingen ter harte worden genomen.

Lees hier het volledige rapport.

Lees hier de samenvatting.
Lees meer over "Medische regularisatie: knelpunten in kaart gebracht"
Impact van de digitale kloof op grondrechten van mensen in armoede

Impact van de digitale kloof op grondrechten van mensen in armoede

8/11/2016
Digitalisering van aanbod is een snel voortschrijdende en alomtegenwoordige evolutie binnen alle levensdomeinen, zowel binnen publieke dienstverlening, commerciële ondernemingen als het persoonlijk leven. De digitale kloof maakt echter dat digitalisering uitsluiting verder in de hand kan werken.
Het Netwerk tegen Armoede bundelt in een nota enkele voorwaarden die moeten vervuld zijn binnen het digitaliseringsproces.

Lees hier de volledige nota.

Enkele weken geleden nog werkte De Lage Drempel, een Mechelse vereniging waar armen het woord nemen, een dossier af met aanbevelingen voor lokale overheden.

Lees hier het dossier van De Lage Drempel.

Lees ons opiniestuk in Knack.
Lees meer over "Impact van de digitale kloof op grondrechten van mensen in armoede"
De Lage Drempel weegt kansen en valkuilen af van digitalisering

De Lage Drempel weegt kansen en valkuilen af van digitalisering

14/10/2016
De Lage Drempel, een Mechelse vereniging binnen het Netwerk tegen Armoede, bracht onlangs een uitgbreid dossier uit rond digitalisering. Via een enquête bij mensen in armoede zocht men naar kansen en valkuilen van digitalisering. In overheidsinstellingen, bij dienstverleners, en niet in het minst in het onderwijs, overal staat digitalisering bovenaan de agenda. Dat zou dienstverlening toegankelijker en klantvriendelijker moeten maken, maar voor mensen in armoede en/of kortgeschoolden is dat vaak net niet het geval. Wie geen budget heeft voor een computer of nooit geleerd heeft om ermee te werken kan digitalisering net heel uitsluitend werken. De Lage Drempel dook in de wereld van de computer en bekeek hoe digitale tools ook toegankelijk kunnen gemaakt worden voor mensen in armoede of wat de alternatieven kunnen zijn.

Lees hier het volledige dossier.
Lees meer over "De Lage Drempel weegt kansen en valkuilen af van digitalisering"
Trajecten van hoopverlening

Trajecten van hoopverlening

22/09/2016
Buurtwerk ’t Lampeke lanceert de documentaire Trajecten van hoopverlening. De documentaire werpt een scherpe, verrassende blik op hulpverlening: authentiek zijn, luisteren om tot verbinding te komen, vertrouwen opbouwen en niet in het minst buiten de lijntjes kleuren. Het komt allemaal aan bod in dit werkstuk van Buurtwerk ’t Lampeke, in samenwerking met De Wissel en Amber en met steun van de Nationale Loterij. De productie was in handen van Nieveranst.

U kunt de drie verhalen nu bekijken op www.hoopverlening.be. Vragen of bemerkingen welkom via hoopverlening@lampeke.be


Lees meer over "Trajecten van hoopverlening"
Digitaal puzzelen aan een betere dienstverlening

Digitaal puzzelen aan een betere dienstverlening

22/09/2016
In De Schakel in Puurs werken mensen in armoede al geruime tijd rond het thema ‘dienstverlening’ (wat er fout loopt, wat er anders of beter kan). Ze verzamelden een massa ervaringen rond hulp- en dienstverlening die mank loopt. Deze ervaringen gaan ook over heel uiteenlopende diensten (van vakbond tot OCMW, van scholen tot ziekenhuizen, van sociale huisvesting tot politie,enz..)
 
Ze zochten en vonden een geschikte methodiek om een stem te geven aan mensen in armoede en om het gesprek met dienstverleners aan te gaan.
Het belangrijkste uitgangspunt was dat ze geen ‘klassiek’ dossier of een lijst met tips wilden, en ook dat het een positief verhaal moest worden, iets dat dienstverleners zou ‘triggeren’ om hun aanpak bij te sturen.
 
Samen met Maks vzw uit Kuregem organiseerde De Schakel dit voorjaar 8 workshops ‘digital storytelling’. De 10 deelnemers aan het traject maakten hun eigen digitaal verhaal over hun ervaringen met diensten.  Hoewel niet de eerste doelstelling, was het ook mooi meegenomen dat de deelnemers wegwijs gemaakt werden in het gebruik van de computer.
 
Op 22 september organiseerde De Schakel een toonmoment voor een 25-tal lokale dienstverleners en stafmedewerkers van Welzijnsschakels en het Netwerk tegen armoede.
Mensen van De Schakel en MAKS vzw vertelden over de keuze voor digital storytelling als methodiek,over de samenwerking, het verloop van het project, de ervaringen van mensen in armoede met deze vorm van ‘leren’, de troeven en de aandachtspunten.
Daarna werden de digitale verhalen getoond en was er een boeiend gesprek met de ‘makers’ van de filmpjes.
 
Vanaf het voorjaar van 2017 wil De Schakel deze digitale verhalen van mensen in armoede centraal stellen in een vormingspakket over armoede dat ze aanbieden aan kleine groepen lokale dienstverleners.
De deelnemers willen hun verhalen niet zondermeer op internet zetten, maar ze willen hun verhalen wel tonen en hun ervaringen delen met mensen die zich kunnen en willen inleven in de ruimere context van armoede. Wil u er meer over weten? Contacteer Chris in De Schakel via deschakel.puurs@edpnet.be
Lees meer over "Digitaal puzzelen aan een betere dienstverlening"
Jordy

Jordy

5/09/2016
Net als Jordy zijn er velen, zeer velen in onze verenigingen.
Net als Jordy werden ze lange tijd geconfronteerd met jeugdhulp, al dan niet opgelegd aan kind of ouders, al dan niet gevraagd door kind of ouders.
Net als Jordy zijn er velen die op 18 jaar instellings- en hulpverleningsmoe zijn, die niet meer zitten te wachten op controle en nog meer opgelegde hulp.
Niet als Jordy, kunnen zij terecht in een vereniging, in een jongerenwerking, waar men onvoorwaardelijk, niet verplicht en vol vertrouwen kan komen , samen met anderen en waar men van daaruit stappen kan zetten in de wereld op zijn of haar maat.
Onderschat niet het belang van deze plekken ( luister naar de reportage over onze Antwerpse jongerenwerking Betonne Jeugd in Bonus op Radio 1).

Lees hier onze armoedetoets over wat Integrale Jeugdhulp kan doen.
Lees meer over "Jordy"
Samen DiVers valt in de prijzen voor inzet in armoedebestrijding

Samen DiVers valt in de prijzen voor inzet in armoedebestrijding

25/06/2016
Laureaat van de Prijs Armoede Uitsluiten van Welzijnszorg én een nominatie voor de Federale Prijs Armoedebestrijding. Die eer viel Samen DiVers (SDV) te beurt in een en dezelfde week. Een mooie bekroning van de Oostendse vereniging waar armen het woord nemen, die zich al jaren inzet voor nieuwkomers, vluchtelingen en mensen zonder wettig verblijf. Kwetsbare groepen die het helaas moeilijk hebben om uit de vicieuze cirkel van armoede en uitsluiting te raken.
 
De Prijs Armoede uitsluiten deelt Samen DiVers met vzw Jakoeboe.
Welzijnszorg is de grootste armoedebestrijdingsorganisatie in Vlaanderen en Brussel. Dit jaar was het thema van de prijs ‘Een toekomst voor mensen op de vlucht’.  Welzijnszorg kaart aan dat de problemen van vluchtelingen niet opgelost zijn na de eerste opvang. Terug een leven opbouwen vraagt tijd. De inzet van tientallen organisaties en vrijwilligers is hierbij belangrijk.
 
Europees commissaris Marianne Thyssen overhandigde de prijs aan de winnaars op zaterdag 25 juni in de Koninklijke bibliotheek.  Beide organisaties kregen een geldprijs van 8.000 euro en een bronzen sculptuur ‘Uit armoede opstaan’ van Agnes Pas.

Samen werken aan een samenleving in diversiteit

Op 29 juni was Samen DiVers ook nog eens één van de 3 Vlaamse genomineerden voor de Federale Prijs Armoedebestrijding. Deze jaarlijkse prijs is bedoeld als erkenning voor mensen, verenigingen, bedrijven of openbare besturen die dagelijks op een originele en effectieve manier bijdragen aan de strijd tegen armoede. Samen DiVers werd door de jury genomineerd omdat de dienst als erkende vereniging waar armen het woord nemen zich specifiek inzet voor gekleurde armoede.  Zoals de naam “Samen DiVers” aangeeft, moet er samen gewerkt worden aan een samenleving in diversiteit.  In aanwezigheid van koningin Mathilde werd de prijs overhandigd.
 
Vzw Samen DiVers werd in 2009 erkend als vereniging waar armen het woord nemen en trad toe tot het Netwerk tegen Armoede, dat 59 van die verenigingen groepeert.  De dienst had al lang aandacht voor armoede bij mensen met een migratieachtergrond, maar kon na de erkenning de armoedewerking sterker uitbouwen en verdiepen.

Laagdrempelige projectwerking
 
Via een laagdrempelige projectwerking willen ze mensen een warm onthaal geven.  Asielzoekers, erkende vluchtelingen, mensen zonder wettig verblijf, … iedereen is er welkom. SDV gelooft dat de manier waarop nieuwkomers worden ontvangen in de samenleving de basis legt voor de latere bijdrage van deze mensen aan onze maatschappij.  Iemand die zich welkom voelt, zal zich actiever inzetten om deel uit te maken van zijn nieuwe samenleving.
 
Elke dag opnieuw zijn de SDV medewerkers er voor hun mensen, om samen met hen oplossingen te zoeken voor problemen, om hen sterker te maken, om hen kansen te bieden bij te leren, om samen Nederlands te praten, om een luisterend oor te bieden, …  Er wordt tijd gemaakt voor elke bezoeker.
Mede door de inzet van heel wat vrijwilligers biedt de dienst een veilige omgeving en een opstapje voor een actieve deelname aan onze samenleving. Deze aanpak kan voorkomen dat mensen in armoede geraken of mensen helpen om uit de armoede te geraken.
 
Bekijk de reportage in het VRT-journaal.
Lees meer over "Samen DiVers valt in de prijzen voor inzet in armoedebestrijding"
80 mensen in armoede uit regio Mechelen wisselen uit over dienstverlening

80 mensen in armoede uit regio Mechelen wisselen uit over dienstverlening

23/06/2016
Een boeiende kruisbestuiving werd het donderdag op de uitwisselingsdag van Map+, de regionale samenwerking tussen verenigingen waar armen het woord nemen in en rond Mechelen. De vijf verenigingen kwamen vanuit hun eigen werking en ervaring toelichten wat de kansen en knelpunten zijn op vlak van maatschappelijke dienstverlening.

De Lage Drempel uit Mechelen belichtte de digitale kloof en kwam met een aantal boeiende beleidsaanbevelingen. Zo pleit de vereniging voor een sociaal tarief voor internet. Dat bestaat nu al bij Telenet, maar de voorwaarden zijn zeer beperkend. Verder is er onder meer nood aan voldoende openbare computerruimtes met begeleiding.

Ons Gedacht uit Lier legde uit hoe afhankelijkheid van het Ocmw mensen elke zin voor initiatief uit handen neemt. Daardoor bepleit de vereniging dat het Lierse Ocmw ook budgetbegeleiding zou organiseren, naast budgetbeheer. Begeleiding legt meer vertrouwen en initiatief in handen van de cliënt. De uitstroom uit bugetbeheer moet in ieder geval beter.

De Schakel uit Puurs gaf enkele mensen met armoede-ervaring om hun eigen persoonlijke verhaal rond dienstverlening letterlijk in beeld te brengen. Ze schreven zelf de tekst uit en zochten beelden die daarbij pasten. Alles gebeurde onder begeleiding van Maks vzw. De vaak indringende verhalen zullen gebruikt worden bij vormingsmomenten. 

Den Draai  uit Heist-op-den-Berg ging dieper in op hun project rond vervoerswegwijzers. Die helpen mensen hun weg te zoeken in het soms ingewikkelde kluwen van openbaar vervoer met dienstregelingen, verschillende tarieven, ...

De Keeting wierp een blik op schuldhulpverlening. Dat loopt niet altijd zoals het moet. Contact tussen cliënt en schuldbemiddelaar is soms moeilijk. Mensen zijn vaak onvoldoende op de hoogte over hun rechten en plichten. De Keeting onderzocht het.


Lees meer over "80 mensen in armoede uit regio Mechelen wisselen uit over dienstverlening"
Nieuwe wet overheidsopdrachten trekt laagste drempel op tot 30.000 euro

Nieuwe wet overheidsopdrachten trekt laagste drempel op tot 30.000 euro

15/06/2016
Op 12 mei 2016 keurde de Kamer een nieuwe Wet inzake Overheidsopdrachten goed. Deze Wet is een omzetting van een Europese richtlijn uit 2014. ‘de Verenigde Verenigingen’, waar het Netwerk tegen Armoede deel van uitmaakt, is blij dat het drempelbedrag voor kleinere opdrachten verhoogd wordt van 8.500 euro naar 30.000 euro. Dit betekent dat een vereniging opdrachten tot 30.000euro kan afsluiten, met louter een factuur als bewijs. Andere documenten of procedures zijn daarbij niet langer vereist. Voor talloze verenigingen en social profit organisaties betekent dit een serieuze vermindering in paperassen en administratie, al blijft voorzichtigheid geboden.

De wetgeving Overheidsopdrachten is al langer een blok aan het been van heel wat verenigingen. Sinds een tijd zijn namelijk ook alle privaatrechtelijke spelers, zoals vzw’s, die meer dan 50% overheidsfinanciering ontvangen, onderworpen aan deze wetgeving. ‘de Verenigde Verenigingen’ bekampte de afgelopen jaren dit (te) brede toepassingsgebied, maar stelde helaas vast dat de Europese richtlijn van 2014 dit bestendigde. Maar het zijn de lidstaten die –onder de Europese drempels – de drempelbedragen bepalen. ‘de Verenigde Verenigingen’ stelde vast dat België in vergelijking met alle andere Europese landen het belachelijk lage drempelbedrag van 8.500euro hanteerde. Voor elke opdracht boven dit bedrag moesten verenigingen geijkte procedures volgen; procedures die op maat zijn van échte overheden en geenszins van verenigingen.

‘de Verenigde Verenigingen’ klopte met deze argumentatie aan bij de federale overheid en krijgt nu in de wet gelijk. Opdrachten tot 30.000euro kunnen voortaan via ‘aanvaarde factuur’ gesloten worden. Dit betekent dat de factuur als bewijs geldt dat de opdracht gesloten is. Andere documenten zijn niet vereist, hoewel de opmaak van een bestelbon aangewezen is. Vanuit het goede huisvaderprincipe blijft het aan te raden dat verenigingen enkele offertes aanvragen, wat de meeste verenigingen ook nu al doen. Maar de manier waarop deze ‘marktraadpleging’ gebeurt, is niet langer aan vormvereisten onderworpen. Een eenvoudige telefonische bevraging of vergelijking van websites kan volstaan.

‘de Verenigde Verenigingen’ volgt dit dossier al enkele jaren en is blij dat de gevraagde drempelverhoging er komt. Tal van verenigingen zullen voortaan niet langer geconfronteerd worden met een bijzonder complexe wetgeving en tijdrovende procedures, waarvan de zinvolheid ver te zoeken was. Na de verhoging van de BTW-drempel voor kleine vzw’s tot 25.000euro eerder dit jaar, is dit opnieuw een flinke stap vooruit op vlak van administratieve vereenvoudiging.

Lees hier de volledige wet
Lees meer over "Nieuwe wet overheidsopdrachten trekt laagste drempel op tot 30.000 euro"
Contract en gemeenschapsdienst voor leefloners dreigt onze bijstand verder uit te hollen

Contract en gemeenschapsdienst voor leefloners dreigt onze bijstand verder uit te hollen

8/06/2016
Het Netwerk tegen Armoede is meer dan ongerust over de uitbreiding van ‘GPMI’ –een contract dat nu al geldt voor jongeren- naar alle leefloners en de mogelijkheid om in dat contract een ‘gemeenschapsdienst’ te voorzien. Die zou ‘niet verplicht’ zijn maar eens –onder zachte dwang- in het contract wel afdwingbaar. Het is maar hoe je het bekijkt.
 
Vandaag wordt dit wetsontwerp van minister Borsus besproken in de federale commissie Volksgezondheid. Coördinator Frederic  Vanhauwaert: “Wij stellen vast dat minister Borsus weinig rekening houdt met kritische bedenkingen uit wetenschappelijk onderzoek.  Daaruit blijkt duidelijk dat een draagvlak voor deze maatregelen ook bij de OCMW’s zelf ontbreekt. Dat kan ook niet verwonderen. De gemeenschapsdienst levert geen meerwaarde om mensen aan het werk te krijgen, er is de administratieve rompslomp, de hulpverlener wordt nog meer in de rol van controleur geduwd, er is een ernstig risico op verdere uitsluiting en non take up van rechten”.
 
Het leefloon is een bijstandsuitkering, een vangnet onder onze sociale zekerheid.  Steeds meer mensen moeten een beroep doen op die bijstand (bijvoorbeeld door strengere regels in de sociale zekerheid bij de toegang tot minimumpensioen, wachtuitkering enz.)  Onder het mom van responsabilisering wordt dit noodzakelijke vangnet echter meer en meer uitgehold. Op zich is het leefloon (vanaf 1 juni €867,40 /maand voor een alleenstaande) ook onvoldoende om waardig van te leven. Het ligt nog steeds ruim onder de Europese armoedegrens.
 
Er zijn nu al veel voorbeelden van mensen wiens leefloon wordt gekoppeld aan dwingende voorwaarden die niet altijd haalbaar zijn (een betaalbare woning vinden (met een leefloon???), in eerste zittijd slagen op school,…). Er zijn heel wat stopzettingen van leefloon waarbij vragen te stellen vallen.  We weten ook dat net deze groep mensen hiertegen zelden in beroep zal gaan.  Het valt te vrezen dat die trend zich nu alleen maar verder zal doorzetten.
 
Van mensen in armoede weten we dat ze hulpverlening eerder als controle dan steun ervaren en omwille van vele negatieve ervaringen wantrouwig staan ten aanzien van de samenleving.  De kans dat een contract dit alles versterkt is groot.  De kans is klein dat mensen in armoede echt inspraak krijgen bij het opstellen van dit ‘contract’ en de keuze voor gemeenschapsdienst.  Het valt af te wachten op welke manier de GPMI’s en gemeenschapsdienst lokaal vorm zullen krijgen.  Wetenschappelijk onderzoek en buitenlandse voorbeelden tonen aan dat de gemeenschapsdienst mensen langer of zelfs definitief weghoudt van de echte arbeidsmarkt, ook marktverstorend werkt en echte jobs vernietigt, ook doorwerkt nadien omdat mensen geen rechten opbouwen in sociale zekerheid en niet doorgroeien. Het Netwerk vreest voor een verdere verschraling van het recht op leefloon en roept de lokale besturen dan ook op om omzichtig en met respect voor mensen om te gaan met deze maatregelen.
 
Aan de onderkant van de samenleving – daar waar armoede en uitsluiting zich het scherpst laten voelen – heeft het weinig zin om in te zetten op instrumenten die de uitsluiting versterken.  Hier moet men net investeren in mensen; een leefloon boven de armoedegrens, kansen op waardig werk (betaald dus), degelijke huisvesting enz. 
 
Lees meer over "Contract en gemeenschapsdienst voor leefloners dreigt onze bijstand verder uit te hollen"
Burgerkabinet Jeugd laat kwetsbare jongeren op hun honger

Burgerkabinet Jeugd laat kwetsbare jongeren op hun honger

6/06/2016
Op 6 mei namen 134 deelnemers deel aan het live gedeelte van het burgerkabinet Jeugd, een initiatief van Minister van Cultuur en Jeugd Sven Gatz. De eindaanbevelingen zijn nu bekend gemaakt. Het Netwerk tegen Armoede vaardigde 7 personen af vanuit haar jongerenwerkingen. Zij konden putten uit het beleidsparticipatietraject met jongeren in armoede, dat al enkele jaren loopt over verschillende thema’s.

De deelnemende jongeren in armoede waren goed voorbereid en dat was ook nodig, want een volledige dag vergaderen in het Vlaams parlement op een zonovergoten vrijdag was nu niet meteen het meest laagdrempelige concept voor jongeren die minder mondig of belezen zijn.

Ook op andere vlakken vonden we het Burgerkabinet Jeugd een minder geslaagde editie dan haar culturele voorganger.
Ten eerste werd het thema diversiteit al bij voorbaat ingevuld vanuit de doelstelling inclusie en ontmoeting, wat zowel in de moderatie van de tafels als de uitwerking van de aanbevelingen te merken was. Het Netwerk tegen Armoede pleit al jaren voor de erkenning van specifiek jeugdwerk voor jongeren in armoede, maar dit leek een taboe dat zelfs niet mocht worden uitgesproken zonder er in één zin voorwaarden als ‘samenwerking, ontmoeting en integratie’ aan te koppelen. We zijn uiteraard niet tegen samenwerking, maar jongeren in armoede moeten in de eerste plaats een plek krijgen waar ze zichzelf mogen zijn. Vragen naar diversiteit zonder eerst uit te gaan van gelijke rechten, blijft een onrecht.

Ten tweede blijven de aanbevelingen vaag en op de vlakte, wat enigszins begrijpelijk is als met willekeurige vrijwilligers een gesprek wordt aangevat in een halve dag, waar de jeugd(welzijns)sector zelf ondertussen al jaren expertise over heeft. We verwijzen dan ook graag naar de visienota over diversiteit van de Ambrassade, waar vanuit expertise en praktijk heel degelijke aanbevelingen worden gedaan inzake jeugdwerk voor iedereen. We hopen dat de Minister minstens even veel waarde hecht aan deze uitgewerkte adviezen en aan gesprekken met jongeren in armoede zelf, dan aan de eerder vrijblijvende adviezen van het burgerkabinet.
 
Bekijk hier de onderwerpen die de jongeren zelf belangrijk vonden om aan te brengen in het burgerkabinet.
 
Aanbevelingen Burgerkabinet jeugd: 16 concrete ideeën
Eindrapport Burgerkabinet jeugd:  link
Lees meer over "Burgerkabinet Jeugd laat kwetsbare jongeren op hun honger"
Kansen en valkuilen van cliëntenforum binnen Integrale Jeugdhulp

Kansen en valkuilen van cliëntenforum binnen Integrale Jeugdhulp

1/06/2016
Vandaag nam het Netwerk tegen Armoede samen met Centrum Kauwenberg deel aan de hoorzitting in de commissie Welzijn.
Op tafel lag de conceptnota over cliëntenorganisaties en de oprichting van een cliëntenforum binnen Integrale Jeugdhulp.
We benadrukten de expertise omtrent dit thema binnen de vereniging en de unieke manier van werken met gezinnen binnen een vereniging. We benadrukten hoe wij participatie zien en wat wij als opportuniteiten en valkuilen zien van de oprichting van een cliëntenforum.

Bekijk hier onze presentatie

Herbekijk de hoorzitting in de Commissie Welzijn van het Vlaams Parlement.
Lees meer over "Kansen en valkuilen van cliëntenforum binnen Integrale Jeugdhulp"
Brood en rozen

Brood en rozen

12/05/2016

Wist je dat één Vlaming op tien in armoede leeft? Dat is veel. Toch denken mensen wel eens dat het in hun gemeente niet voorkomt. Armoede blijft in Vlaanderen meestal verborgen. In het boek “Brood én rozen voor iedereen” vertellen mensen die zelf armoede ervaren over de problemen waarmee ze kampen en de vooroordelen waartegen ze moeten opboksen.

Ook hulpverleners en vrijwilligers doen hun verhaal. Deze getuigenissen veranderen je kijk op onze samenleving, op armoede en de oorzaken ervan. Iedereen kan in dit boek nuttige informatie vinden om armoede beter te begrijpen en er dus ook beter mee om te gaan. Een echte aanrader voor wie actief is in de hulpverlening, in de zorgsector, in het onderwijs of in het verenigingsleven.

De opbrengst van het boek gaat naar Welzijnsschakels, een vereniging binnen het Netwerk tegen Armoede.

Bestel het boek hier.

Lees meer over "Brood en rozen"
Lokaal sociaal beleid: het ene Ocmw is het andere niet

Lokaal sociaal beleid: het ene Ocmw is het andere niet

26/02/2016
Het Netwerk tegen Armoede werd uitgenodigd op het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Vandeurzen ter voorbereiding van het nieuwe decreet lokaal sociaal beleid.  Voor het Netwerk is het cruciaal dat de doelstelling van dit decreet gaat over het waarborgen van grondrechten.  Verder moeten lokale besturen ondersteund worden om meer behoeftegericht te werken. Dat betekent dat zij vertrekken van de noden van cliënten en daar het aanbod en de hulpverlening laten op aansluiten in plaats van andersom.

Het Netwerk tegen Armoede vindt het verder zeer belangrijk dat het beleid geëvalueerd wordt via een gerichte monitoring: in welke mate zorgt het lokaal beleid ervoor dat mensen een menswaardig bestaan leiden? Door een aantal facturen en beslissingen op Vlaams niveau kunnen lokale besturen immers meer dan ooit eigen accenten leggen; inkanteling OCMW in gemeente, financiering via gemeentefonds,…
 
De actualiteit illustreert de verschillen tussen lokale besturen. Zo besliste het OCMW Antwerpen om de bijdrage voor zorgverzekering en aanvullende verzekering van hun cliënten niet langer ten laste te nemen.  De OCMW’s van Mol, Balen, Retie en Dessel daarentegen gingen op zoek naar projectmiddelen om samen extra te kunnen inzetten op toegankelijkheid van gezondheidszorg. Lokaal beleid dus met erg verschillende effecten op het leven van mensen in armoede. 
Lees meer over "Lokaal sociaal beleid: het ene Ocmw is het andere niet"
Middenveld stapt naar Grondwettelijk Hof tegen Europese besparingsdrift

Middenveld stapt naar Grondwettelijk Hof tegen Europese besparingsdrift

24/02/2016
Vakbonden, armoedeorganisaties en sociale bewegingen stappen samen met 50 burgers naar het Grondwettelijk Hof om het Europees Begrotingsverdrag te vernietigen. Het Netwerk tegen Armoede spant mee de procedure aan. Door het verdrag, dat België onder de vorige premier Di Rupo mee ondertekende, worden nationale parlementen buitenspel gezet, en dus is het ongrondwettelijk, vinden de organisaties. Europa legt aan alle lidstaten hetzelfde blinde besparingsbeleid op, waarvan mensen in armoede het eerste slachtoffer zijn. 

Bekijk de reportage op Kanaal Z.
Lees meer over "Middenveld stapt naar Grondwettelijk Hof tegen Europese besparingsdrift"
Alimentatiedienst Davo moet sneller werken en toegankelijker worden

Alimentatiedienst Davo moet sneller werken en toegankelijker worden

12/02/2016
Gescheiden alleenstaande ouders die geen cent alimentatiegeld zien, noch voor henzelf, noch voor de kinderen. Het is een verhaal dat helaas heel vaak terugkeert. Davo (Dienst Alimentatievorderingen) is er om die ouders bij te staan. Ze kan voorschotten uitbetalen en het achterstallige bedrag terugvorderen bij de ex-partner. Alleen zien we dat veel te weinig mensen hier een beroep op doen. Diensten op de eerste lijn dienen proactief te werken tegen non take-up van rechten, ook het recht op alimentatie. Alleenstaande ouders moeten doorgaans ook lang wachten, soms tot een jaar, voor ze het eerste geld zien. Een jaar waarin de problemen voor moeder (of vader) en kinderen zich blijven opstapelen. Tegelijk is er ook een andere kant van het verhaal. Ex-partners die geen alimentatie betalen omdat ze simpelweg te weinig inkomen hebben.

Herbeluister het interview in De Wereld Vandaag op Radio 1

Lees het artikel in De Morgen.
Lees meer over "Alimentatiedienst Davo moet sneller werken en toegankelijker worden"
Belfius verhoogt eenzijdig tarieven voor bijstands- en afnamerekeningen

Belfius verhoogt eenzijdig tarieven voor bijstands- en afnamerekeningen

17/11/2015
Het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Centrum Schuldenlast, Welzijnszorg en de Federatie van Sociale Ondernemingen (SOM) protesteren met klem tegen de eenzijdige tariefverhogingen van staatsbank Belfius voor bijstands- en afnamerekeningen. Dit dreigt de dienstverlening voor ocmw-cliënten in het gedrang te brengen. Concreet verdubbelt de vergoeding voor een bijstandsrekening (voor ocmw's) van €12 naar €25 per jaar. De afnamerekening is nu nog gratis, maar zal vanaf 2016 €2,35 per jaar kosten aan de gebruiker.

De afnamerekening wordt gebruikt voor cliënten in budgetbeheer. Ze kunnen op die manier hun leefgeld afhalen, terwijl facturen en uitkeringen via het ocmw beheerd worden op een aparte budgetbeheerrekening. Dit is dus alweer een nieuwe belasting voor de meest kwetsbare mensen, die het voorbije jaar al een hele resem belasting- en tariefverhogingen te verwerken kregen.

De vier organisaties begrijpen ook niet dat een staatsbank ocmw's opzadelt met een verdubbeling van de factuur voor het gebruik van bijstandsrekeningen. Die worden door ocmw's vaak gebruikt om leefloon of andere steun te storten. De cliënt beschikt zo snel over het toegekende budget en de maatschappelijk werker behoudt een goed overzicht over de besteding bij budget- of schuldhulpverlening. Het valt te vrezen dat veel ocmw's zullen overstappen op een klassieke zichtrekening met veel nadelige gevolgen:
 • Het overmaken van een dringende extra uitbetaling is dan niet meer mogelijk, aangezien er een vertraging zit op de overschrijving tussen verschillende banken. Het zal bovendien moeilijk worden om met zekerheid te zeggen wanneer het geld op de (afname)rekening van de klant zal staan.
 • De hulpverlener heeft geen zicht meer op de verrichtingen die de cliënt op zijn/haar rekening uitvoert, wat de budget- en schuldhulpverlening in het gedrang kan brengen.
 • Men moet rekening houden met andere kosten van andere banken, die mogelijk hoger zijn dan de kosten bij Belfius.
In een brief roepen de vier organisaties Belfius op om minstens de vergoeding voor de afnamerekening opnieuw af te voeren.
Lees meer over "Belfius verhoogt eenzijdig tarieven voor bijstands- en afnamerekeningen"
ikgeraakerniet.be zoekt naar antwoorden op vervoersarmoede

ikgeraakerniet.be zoekt naar antwoorden op vervoersarmoede

20/10/2015
In 2013 en 2014 voerden Mobiel 21, Welzijnsschakels en Netwerk tegen Armoede campagne rond 'Ik geraak er niet', waarbij we de problemen blootlegden van vervoersarmoede voor mensen met een laag inkomen. Duurder en minder openbaar vervoer, gebrek aan veilige fietsinfrastructuur en gebrek aan betaalbare alternatieven voor de wagen vormden maar enkele van de grote knelpunten. De drie organisaties willen echter niet bij de pakken blijven zitten en zoeken naar concrete oplossingen om vervoersarmoede tegen te gaan. Daarom wordt de website www.ikgeraakerniet.be geherlanceerd, met ideeën en voorstellen rond mindermobielencentrale, openbaar vervoer op maat, betaalbare fietsoplossingen en nog veel meer. Het wordt een ideeënfabriek om goede ideeën en praktijken samen te brengen en uit te wisselen en aan te tonen dat vervoersarmoede geen fataliteit hoeft te zijn.

Alle info op www.ikgeraakerniet.be
Lees meer over "ikgeraakerniet.be zoekt naar antwoorden op vervoersarmoede"
Vlos zoekt hulp in vluchtelingencrisis

Vlos zoekt hulp in vluchtelingencrisis

12/09/2015
Vlos is onze vereniging waar armen het woord nemen in Sint-Niklaas en helpt al jaren vluchtelingen en asielzoekers met opvang en sociale en juridische bijstand. Door de huidige vluchtelingencrisis is Vlos dringend op zoek naar extra middelen om het stijgende aantal mensen dat hulp nodig heeft (erkende vluchtelingen, mensen in asielprocedure, mensen zonder papieren), aan te kunnen. Vooral een dak boven het hoofd vinden is een grote uitdaging, naast heel wat andere problemen waarmee deze mensen te kampen hebben.

Vlos werkt met een groep mensen in Sint-Niklaas die vrijstaande woningen ter beschikking stellen, vaak zonder huur te vragen. Maar los van de huur zijn mensen aangewezen op Vlos voor hulp in andere basisbehoeften. Daarom heeft Vlos dringend extra middelen nodig.

Lees hier hoe u Vlos kunt helpen.
Lees meer over "Vlos zoekt hulp in vluchtelingencrisis"
Basisbereikbaarheid biedt kansen voor duurzame tewerkstelling van kansengroepen

Basisbereikbaarheid biedt kansen voor duurzame tewerkstelling van kansengroepen

1/06/2015
Het Netwerk tegen Armoede reageert positief op het pleidooi van Vlaamse regeringspartij CD&V om sociale tewerkstelling te betrekken bij de uitbouw van basisbereikbaarheid. De partij lanceert vandaag een voorstel om De Lijn de hoofdassen beter en sneller te laten bedienen en de lokale verbindingen toe te wijzen aan een lokaal, aangepast aanbod, met deeltaxi’s, buurtbussen en andere vervoersmodi. Dat biedt inderdaad een uitgelezen kans om kwetsbare groepen via sociale tewerkstelling aan een duurzame job te helpen. Het Netwerk tegen Armoede had hier eerder ook al voor gepleit tijdens de hoorzitting rond basisbereikbaarheid in het Vlaams Parlement. Wij zijn tevreden dat alvast één regeringspartij de piste van vrijwilligerswerk afwijst.
 
Daarmee is de discussie rond basisbereikbaarheid uiteraard niet afgerond. Het Netwerk tegen Armoede blijft pleiten voor een aanvullend aanbod dat betaalbaar blijft. De recente prijsverhogingen bij De Lijn betekenen al een serieuze financiële aderlating voor mensen in armoede die de bus nodig hebben als vervoermiddel.
 
Het aanvullende aanbod moet afgestemd worden op de reële behoeften. Mensen moeten op een vlotte manier naar het ziekenhuis, ocmw, winkel, vereniging of vrijetijdsactiviteit en zeker ook van en naar het werk of andere lokale diensten kunnen reizen. Toegankelijke reisinfo is even belangrijk. Het voorstel van CD&V om per regio vervoersmakelaars in te schakelen is het overwegen waard. Reizigers kunnen die dan opbellen voor gepersonaliseerd reisadvies. Wij pleiten sterk voor een gratis telefoonnummer. De Belbus valt bijvoorbeeld vaak duur uit doordat men voortdurend naar een betalend nummer moet bellen om te reserveren. Voor CD&V kunnen die makelaars ook private partners zijn. Privaat of openbaar, voor het Netwerk tegen Armoede moet de kwaliteit en de betaalbaarheid van het aanbod gegarandeerd zijn.
 
Tegelijk blijft het Netwerk tegen Armoede protesteren tegen de huidige, versnelde afbouw van het aanbod van De Lijn. Belbussen en lokale lijnen zijn in verschillende regio’s al geschrapt nog voor er een alternatief uitgewerkt is. Daardoor worden de meest kwetsbare groepen getroffen in hun recht op mobiliteit. Het SP.A-voorstel om belbussen niet af te voeren, maar om te vormen tot flexibussen is in die zin het onderzoeken waard.
Lees meer over "Basisbereikbaarheid biedt kansen voor duurzame tewerkstelling van kansengroepen"
Basisbereikbaarheid: betaalbare tarieven, toegankelijk reisadvies en professionele chauffeurs

Basisbereikbaarheid: betaalbare tarieven, toegankelijk reisadvies en professionele chauffeurs

7/05/2015
Vandaag  organiseerde de Commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement het tweede deel van de hoorzitting met experts en middenveldorganisaties over de concrete invulling van het begrip basisbereikbaarheid, als alternatief voor de huidige basismobiliteit. Basismobiliteit hanteert het principe dat elke Vlaming een halte openbaar vervoer moet hebben op wandelafstand van zijn woning. Basisbereikbaarheid vertrekt van het principe dat een aantal essentiële bestemmingen bereikbaar moeten zijn voor elke Vlaming. Het Netwerk tegen Armoede wil hier actief mee over nadenken en ziet ook wel kansen in basisbereikbaarheid, maar ook risico's. In het kader van basisbereikbaarheid wordt nagedacht over aanvullende transportmiddelen, voor regio's waar het reguliere aanbod ontoereikend is. Mogelijke aanvullingen zijn buurtbussen, collectieve taxi's, of ook bestaande formules zoals de belbus of de mindermobielencentrale.

Positief is dat men vraaggestuurd werkt, op basis van welke vervoersnoden iemand heeft (in tegenstelling tot basismobiliteit dat aanbodgestuurd is, een halte op wandelafstand, los van de vervoersnoden). Wij blijven evenwel waakzaam. Basismobiliteit had en heeft zijn beperkingen, maar heeft tegelijk de verdienste dat er een objectief recht op mobiliteit is. De doelmatigheid laat vaak te wensen over, maar het principe van een gegarandeerd recht op mobiliteit moet behouden blijven. In het geval van basisbereikbaarheid ziet het Netwerk tegen Armoede dat liefst gekoppeld aan de sociale grondrechten (werk, gezondheid, participatie, onderwijs, ...). Basisbereikbaarheid moet de toegang tot die grondrechten garanderen.

Het Netwerk tegen Armoede baseerde zich voor zijn toelichting op een eigen evaluatie door mensen in armoede van eventuele aanvullende vervoersmodi op het reguliere vervoer met lijnbussen. En verder ook op het geleverde werk binnen Mobikansen (met Mobiel 21) en Ikgeraakerniet (met Mobiel 21 en Welzijnsschakels). In het algemeen hebben wij volgende bemerkingen, vragen, bezorgdheden:

- Er dreigt een wirwar aan systemen te ontstaan. Voor de gebruiker, en zeker voor mensen in armoede, is het belangrijk dat reisinformatie op een duidelijke manier beschikbaar is, niet alleen via internet, maar ook via een gratis telefoonnummer 

- De tarieven van die aanvullende vervoersmodi mogen zeker niet hoger liggen dan de prijs voor een lijnbus. Die tarieven zijn onlangs nog verhoogd en hebben de financiële drempel voor mensen in armoede al aanzienlijk verhoogd

- Bij onder meer buurtbussen en dorpsauto's wordt gedacht aan vrijwilligers om het vervoer te verzekeren. Het Netwerk tegen Armoede is hier heel sterk tegen gekant. Wij zien hier integendeel mogelijkheden om dit te verbinden met projecten in de sociale economie. Openbaar of collectief vervoer is een job met een grote maatschappelijke meerwaarde, waarbij veiligheid en continuïteit van de dienstverlening centraal staan. Je kunt niet van vrijwilligers vragen dat zij dat allemaal voorzien.

- Basisbereikbaarheid mag niet als finale doelstelling hebben om te besparen, wel voor een betere en meer betaalbare dienstverlening aan de reiziger. Daarom vinden wij het onaanvaardbaar dat nu al in verschillende regio's buslijnen en belbussen afgeschaft worden, zonder dat er een alternatief is.

Lees het artikel in De Standaard

Lees het artikel in Het Laatste Nieuws.

Lees de nota 'Modellen voor basisbereikbaarheid' van het Netwerk tegen Armoede.

Bekijk de presentatie van het Netwerk tegen Armoede voor de Commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement.

Bekijk de hoorzitting van de Commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement op 7 mei.

Lees het dossier Vervoersarmoede van Mobiel 21.
Lees meer over "Basisbereikbaarheid: betaalbare tarieven, toegankelijk reisadvies en professionele chauffeurs"
Lokale voorzieningen zijn een recht

Lokale voorzieningen zijn een recht

28/04/2015

Vanaf 2016 laat de Vlaamse regering de steden en gemeenten vrij om al dan niet de Vlaamse subsidies voor lokaal beleid inzake jeugd, sport, cultuur, onderwijsflankering, kinderarmoede, ontwikkelingssamenwerking en integratie ook voor die beleidsdomeinen te gebruiken.
 

Door de bestemming van de subsidies – de “oormerking” – af te schaffen, verdwijnt de Vlaamse garantie dat lokale besturen nog investeren in sportkampen of jeugdbeleid, in bibliotheek of cultureel centrum, in naschoolse kinderopvang of integratie. Lokale besturen kunnen er vanaf 2016 voor kiezen die middelen in te zetten voor wegenonderhoud, riolering… of om hun financiële toestand in evenwicht te brengen.


Maar de toegang tot collectieve voorzieningen voor informatie, cultuur, jeugd, sport enzovoort is een basisrecht. Dat recht staat nu op de helling. Hiermee zullen de verschillen tussen betrokken, gedreven gemeenten en andere, tussen rijke en arme gemeenten nog verder groeien.


Vlaanderen mag niet overhaast de bestemming van zijn subsidies aan de lokale besturen afschaffen. Daarmee geeft men alle sturende en stimulerende instrumenten uit handen die het recht van alle burgers op de lokale dienstverlening garanderen.


Nog vóór de zomervakantie stemt het Vlaams Parlement over deze hervorming.


Hart boven Hard vraagt het Vlaams Parlement om een toekomstgerichte hoorzitting en een debat over een beleidskader dat de rechten van alle burgers op lokale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening garandeert. Netwerk tegen Armoede steunt die vraag en roept mee op om de spoedpetitie te ondertekenen.

Lees meer over "Lokale voorzieningen zijn een recht"
Voedselbanken zijn het gevolg van falend armoedebeleid

Voedselbanken zijn het gevolg van falend armoedebeleid

2/04/2015
Opnieuw het zoveelste cijfer dat meer mensen een beroep doen op voedselbedeling. Verrassend is dit cijfer allerminst, het feit dat morgen iedereen weer tot de orde van de dag overgaat helaas ook.
Voor de duidelijkheid: voedselbedeling zou in een rijke regio als Vlaanderen niet mogen bestaan en mag dus enkel onder blijvend protest georganiseerd worden. Tegelijkertijd dient er aan een samenleving gewerkt te worden die voldoende herverdeelt en die voor iedereen een waardig leven mogelijk maakt.

Lees het opiniestuk van het Netwerk tegen Armoede op deredactie.be.
Lees meer over "Voedselbanken zijn het gevolg van falend armoedebeleid"
Armoede groeit door federaal beleid

Armoede groeit door federaal beleid

24/03/2015
Het beleid van de vorige en huidige federale regering slaagt er niet in om de armoede in België te doen dalen. Integendeel, met de huidige besparingen verwachten we dat het armoedecijfer nog verder de hoogte in gaat. 1 op 7 Belgen leeft vandaag onder de armoedegrens. Voor Vlaanderen is dat 1 op 10. En toch worden de meest kwetsbare mensen (opnieuw) zwaar getroffen. Dat blijkt uit het Jaarboek Armoede in België 2015.

Armoede is schrijnend, ook in België. Van de 15 % Belgen onder de armoedegrens leeft 1/3 in 'ernstige materiële deprivatie'. Dat betekent dat ze onvoldoende inkomen hebben om facturen en huur te betalen, dat ze hun woning niet voldoende kunnen verwarmen en dat ze zich maar om de 2 dagen een warme maaltijd kunnen veroorloven met vlees, kip of vis. Ze hebben ook geen wasmachine, televisietoestel, telefoon of auto.

De vorige regering onder Di Rupo deed het al: overal verkondigen dat de armoede bestreden zou worden, maar tegelijk de uitsluiting verscherpen. Zo verlaagde ze de werkloosheidsuitkeringen, werd de toegang tot SWT, de inschakelingsuitkering verscherpt, werd er al wat gemorreld aan de index… De huidige regering Michel I schakelt nog een versnelling hoger. Niet alleen is er de indexsprong, die dit en volgend jaar de zogenaamde ‘verhoging’ van de laagste uitkeringen volledig teniet doet, in de jaren daarna stijgen die uitkeringen door besparingen zelfs trager dan tot nu het geval was. Van de aangekondigde inhaaloperatie van de laagste uitkeringen tot de armoedegrens is geen sprake, integendeel. De huur wordt wel geïndexeerd, de accijnzen op brandstof stijgen, de remgelden voor de specialist stijgen… Samen met de besparingen van de Vlaamse regering (water, energie, onderwijs, kinderopvang, zorg, ...) gaan zowat alle uitkeringsgerechtigden er vandaag op achteruit in plaats van vooruit. De beloofde sociale correcties zijn minimaal en zullen helemaal niet volstaan om de meest kwetsbaren vooruit te helpen.

Veel werkzoekende, weinig vacatures

Tegelijk wil ook deze regering werkzoekenden (nog) strenger aanpakken. Door hen hun uitkering af te nemen of er het hakmes in te zetten (inschakelingsuitkeringen voor jongeren, inkomensgarantie-uitkering voor onvrijwillig deeltijds werkenden, anciënniteitstoeslag en SWT voor oudere werklozen), door hen extra voorwaarden op te leggen (gemeenschapsdienst, beschikbaarheid). Zelfs invalide en zieke mensen komen steeds meer onder druk te staan. Totaal zinloos, want er zijn niet eens jobs voor deze mensen. Bij de VDAB staan vandaag 99.326 vacatures open, inclusief dubbeltellingen en nepvacatures. In totaal zijn er in Vlaanderen 237.201 werkzoekenden. Van de openstaande vacatures zijn er maar 28.621 die zich richten naar mensen met enkel een diploma secundair onderwijs. Voor wie geen middelbaar diploma heeft, blijven er amper 1.988 jobaanbiedingen over. Wie laaggeschoold is, maakt dus zeer weinig kans op een job, terwijl werkloosheidsuitkeringen verder afgebouwd worden. Dat is de kortste weg richting stijgende armoede.

Staatssecretaris Elke Sleurs reageerde deze morgen op de cijfers van het Jaarboek met de aankondiging van een nieuw federaal armoedebestrijdingsplan. Dweilen heeft natuurlijk weinig zin als men eerst zelf de kraan wijd open heeft gezet. Deze regering jaagt op dit moment zelf grote groepen mensen de armoede in. Hoog tijd voor socialere keuzes dus. 

Bekijk de reportage in het VRT-journaal.

Beluister het interview op Radio 2 Antwerpen met Marie-Louise De Croock van Sta-An.
Lees meer over "Armoede groeit door federaal beleid"
Netwerk tegen Armoede vraagt armoedetoets voor inkanteling ocmw's en hervorming gemeentefonds

Netwerk tegen Armoede vraagt armoedetoets voor inkanteling ocmw's en hervorming gemeentefonds

27/02/2015
Netwerk tegen Armoede heeft in een brief aan Vlaams minister voor Armoedebestrijding Homans aangedrongen op een armoedetoets op de plannen voor de inkanteling van de ocmw's in de gemeentebesturen en voor de veranderingen die gepland zijn aan de middelen voor het Gemeentefonds. Een armoedetoets moet zowel wetenschappelijke kennis inbrengen als de ervaring van mensen in armoede. Via de betrokken verenigingen waar armen het woord nemen zal het Netwerk tegen Armoede alvast beginnen met de opmaak van de inbreng van mensen in armoede.
Lees meer over "Netwerk tegen Armoede vraagt armoedetoets voor inkanteling ocmw's en hervorming gemeentefonds"
Antwerpenaren dienen klacht in bij gouverneur tegen wijziging missie OCMW Antwerpen

Antwerpenaren dienen klacht in bij gouverneur tegen wijziging missie OCMW Antwerpen

24/02/2015
Enkele  inwoners van Antwerpen dienen formeel klacht in bij de Antwerpse gouverneur Cathy Berx tegen de gewijzigde missie die het Antwerpse OCMW op de zitting in januari goedkeurde. Nadat eerder protest, in aanloop naar de raadszitting, in dovemansoren viel, steunen Netwerk tegen Armoede, ACV Antwerpen, ABVV-regio Antwerpen, ACLVB en Uit De Marge de indieners.
 
De vorige missie luidde:
‘Het OCMW van Antwerpen garandeert -voor iedereen die gewoonlijk op haar grondgebied verblijft en dit met eerbiediging van de bestaande regelgeving- op duurzame wijze de sociale grondrechten. Ze vormen een eerste opstap naar een volwaardige integratie die zowel voor het individu als de samenleving noodzakelijk en zinvol is.’
 
De wijziging zegt:
‘Onze organisatie draagt maximaal bij aan de realisatie van sociale grondrechten van iedereen die gewoonlijk op het grondgebied van de stad Antwerpen verblijft’. We streven naar een volwaardige maatschappelijke integratie en een verhoogde sociale mobiliteit waarbij actieve deelname van het individu aan de maatschappij voorop staat.’
 
De verantwoording bij het voorstel:
‘Het OCMW is momenteel een veel kleinere organisatie dan 14 jaar geleden. We kunnen in onze huidige vorm niet alles zelf verwezenlijken maar werken meer samen met verschillende partnerorganisaties om onze doelstellingen te behalen’.
 
Zowel de organieke wet op de OCMW’s als de RMI-wet  (wet betreffende recht op maatschappelijke integratie) stellen nochtans duidelijk dat het de opdracht is van een OCMW om een dienstverlening te verzekeren met als doel de menselijke waardigheid te garanderen. Het OCMW heeft dus volgens de wet de eindverantwoordelijkheid. Het Antwerpse OCMW legt hier haar wettelijke plicht naast zich neer en schuift de verantwoordelijkheid door naar andere ‘partnerorganisaties’.
 
Vandaag is in Antwerpen iedereen en niemand meer eindverantwoordelijk om de menselijke waardigheid van elke inwoner te garanderen. De maatschappelijke dienstverlening bij de OCMW’s is het ‘laatste vangnet’ in de bijstand. Iemand moet daarvoor de eindverantwoordelijkheid dragen en dat is tot op heden bij wet nog steeds de opdracht van de OCMW’s!
 
Het OCMW heeft nu wel zijn eigen missie gewijzigd, maar geeft of heeft geen enkele garantie dat andere hulp- of dienstverlenende organisaties het juiste aanbod kunnen garanderen. Tegelijk dreigen sommige van die organisaties gedwongen te worden om in de eerste plaats als onderaannemer van het OCMW te fungeren. Zij willen hun onafhankelijke rol blijven spelen ten dienste van de meest kwetsbaren in de samenleving en weigeren de rol van onderaannemer. Samenwerking kan en moet, maar dan als gelijkwaardige partners. Het is veelbetekenend dat het Antwerpse OCMW expliciet verwijst naar samenwerking met andere organisaties, zonder enig voorafgaandelijk overleg.
 
Wat werd aangekondigd als een noodzakelijke ‘actualisering’ wegens gewijzigde omstandigheden is allesbehalve onschuldig en dreigt de kwetsbare Antwerpenaar hard te treffen. Nu al bereiken ons talloze ervaringen van mensen die hulp geweigerd wordt, van torenhoge voorwaarden en verwachtingen die gesteld worden… Dat lijkt met deze missietekst enkel te zullen worden aangescherpt en het is reden genoeg om luid te protesteren!
 
Daarom krijgen de Antwerpenaren die klacht indienen de volle steun van het Netwerk tegen Armoede, ACV Antwerpen, ABVV-regio Antwerpen, ACLVB en Uit De Marge.

Lees het artikel op knack.be.

Lees het artikel in Het Nieuwsblad.

Lees het artikel in Metro.
Lees meer over "Antwerpenaren dienen klacht in bij gouverneur tegen wijziging missie OCMW Antwerpen"
Gewijzigde missie OCMW Antwerpen is onaanvaardbaar

Gewijzigde missie OCMW Antwerpen is onaanvaardbaar

29/01/2015
Gisteren keurde de OCMW-raad van Antwerpen een voorstel van wijziging van haar missie goed.
 
De huidige missie luidt:
‘Het OCMW van Antwerpen garandeert -voor iedereen die gewoonlijk op haar grondgebied verblijft en dit met eerbiediging van de bestaande regelgeving- op duurzame wijze de sociale grondrechten.’
 
De wijziging zegt:
‘Onze organisatie draagt maximaal bij aan de realisatie van sociale grondrechten van iedereen die gewoonlijk op het grondgebied van de stad Antwerpen verblijft’.
 
De verantwoording bij het voorstel:
‘Het OCMW is momenteel een veel kleinere organisatie dan 14 jaar geleden. We kunnen in onze huidige vorm niet alles zelf verwezenlijken maar werken meer samen met verschillende partnerorganisaties om onze doelstellingen te behalen’.
 
De organieke wet op de OCMW’s van 1976 zegt nochtans duidelijk (art 1.) ‘Elke persoon heeft recht op maatschappelijke dienstverlening. Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Er worden openbare centra voor maatschappelijk welzijn opgericht die (…) tot opdracht hebben deze dienstverlening te verzekeren’. Het Antwerpse OCMW legt hier haar wettelijke plicht naast zich neer, schuift die ‘hete aardappel’ deels door naar haar verschillende partnerorganisaties. Straks is in Antwerpen iedereen en niemand meer eindverantwoordelijk om de menselijke waardigheid van eenieder te garanderen? De maatschappelijke dienstverlening bij de OCMW’s is het ‘laagste vangnet’ in de bijstand en derhalve een ONMISBAAR ONDERDEEL van ons systeem van sociale bescherming, laat ons dat niet vergeten! Iemand moet daarvoor de EINDVERANTWOORDELIJKHEID dragen en dat is tot op heden bij wet nog steeds de opdracht van de OCMW’s!
 
Wat trouwens als andere hulp- of dienstverlenende organisaties niet het juiste aanbod of de juiste aanpak kunnen garanderen? De verwijzing naar samenwerking met partnerorganisaties ‘om onze doelstellingen te behalen’ verontrust ook omdat dit klinkt alsof naast de agenda en opdracht van het OCMW geen andere doelstellingen gelden. Alsof iedereen ook ‘onderaannemer’ moet zijn van het OCMW. Een regisseursrol voor de OCMW’s in het lokale sociale beleid en de armoedebestrijding, zoals de verschillende regeringen in ons land die uitdrukkelijk wensen, vertrekt wat ons betreft vanuit overleg tussen gelijkwaardige gesprekspartners, met respect voor ieders opdracht en rol. Als landelijke samenwerkingsverbanden van verenigingen waar armen het woord nemen benadrukken wij alvast onze rol: de stem van kwetsbare mensen kunnen vertolken in alle onafhankelijkheid. Wij verzetten ons MET KLEM tegen elk soort van ‘onderaannemerschap onder zachte dwang’.
 
Merken we terloops op dat het tekstvoorstel van het Antwerpse OCMW ook ‘meegaat met zijn tijd’ in zijn visie op armoede. Daar waar de huidige visie nog spreekt van ‘volwaardige integratie die zowel voor het individu als de samenleving noodzakelijk en zinvol is’, wordt er in het tekstvoorstel ‘gestreefd’ naar ‘verhoogde sociale mobiliteit waarbij actieve deelname van het individu aan de maatschappij voorop staat’. Het individuele schuldmodel is terug van nooit weggeweest!
 
Wat wordt aangekondigd als een noodzakelijke ‘actualisering’ wegens gewijzigde omstandigheden is allesbehalve onschuldig en dreigt de kwetsbare Antwerpenaar hard te treffen. Nu al bereiken ons talloze ervaringen van mensen die hulp geweigerd wordt, van torenhoge voorwaarden en verwachtingen die gesteld worden… Dat lijkt met deze missietekst enkel te zullen worden aangescherpt en het is reden genoeg om luid te protesteren!

Op de zitting werd de tekst op vraag van meerderheidspartij CD&V nog aangepast. Er is nu sprake van 'maximaal' bijdragen, maar dat verandert niets aan onze fundamentele bezwaren dat het ocmw de eindverantwoordelijkheid opgeeft om elke Antwerpenaar een menswaardig bestaan te garanderen.
 
Maar deze kwestie reikt véél verder dan Antwerpen alleen. Deze Antwerpse missiewijziging komt net op een ogenblik dat de ongerustheid groeit over een aantal door de federale en deelstaatregeringen aangekondigde hervormingen. Denken we aan de aangekondigde herstructurering bij de POD Maatschappelijke Integratie, de verplichte gemeenschapsdienst, uitbreiding van het GPMI en richtlijnen voor het equivalent leefloon in de wet op de maatschappelijke integratie, de regionalisering van de bevoegdheden rond begeleiding naar werk… En last but not least: het voornemen in zowel het Noorden als het Zuiden van het land om de OCMW’s te ‘integreren’ in de gemeenten! Het Antwerpse OCMW dreigt met haar voorstel een debat dat elders nog niet eens werd opgestart en dat voor àlle mensen in armoede in dit land van belang is méé in een richting te duwen die wij NIET kunnen aanvaarden.
 
Het Netwerk tegen Armoede, Réseau wallon de lutte contre la pauvreté (RWLP), Brussels Platform Armoede (BPA), Forum bruxellois de lutte contre la pauvreté (FBLP) en het Belgisch netwerk armoedebestrijding (BAPN) vragen de Antwerpse OCMW-bestuurders en -raadsleden met aandrang om het gezond verstand te laten zegevieren en dit tekstvoorstel te verwerpen tijdens de discussie vanavond in de Antwerpse OCMW-Raad, zodat –in overleg (!)- kan gewerkt worden aan een missie die de eindverantwoordelijkheid van het OCMW garandeert. Aan de bevoegde Vlaamse en federale ministers vragen wij uitdrukkelijk om hun bevoegde inspectiediensten nauw te laten toezien op het nakomen door het Antwerpse OCMW van haar wettelijke verplichtingen tegenover alle mensen die zich met een hulpvraag tot hen richten. Zelf zullen wij niet nalaten hetzelfde te doen, als het moet ook via gerechtelijke weg. Aan alle deelstaatregeringen en de federale regering vragen wij ook met aandrang om het debat over de geplande hervormingen in de bijstand en de OCMW’s snel en in alle openheid op te starten, in dialoog met de lokale besturen en het betrokken middenveld (wij eisen als belangenorganisaties van mensen in armoede daarin onze rechtmatige plaats op!) en vertrekkend vanuit het belang van de meest kwetsbare mensen. Onze sociale grondrechten zijn geen vodje papier!

Het Netwerk tegen Armoede onderzoekt momenteel welke juridische stappen kunnen ondernomen worden en overlegt hierover met andere middenveldorganisaties.

Lees het artikel op knack.be.

Bekijk de reporage op ATV
 

Netwerk tegen Armoede
Réseau wallon de lutte contre la pauvreté
Brussels Platform Armoede
Forum Bruxellois de lutte contre la pauvreté
BAPN (Belgisch Netwerk Armoedebestrijding)

 
Deze oproep wordt mee ondersteund door:
 


CAW Groep vzw
Steunpunt Algemeen Welzijnswerk
Sector Samenlevingsopbouw
Gemeenschappelijk Daklozenfront/Front Commun des SDF
Vlaams ABVV
Uit De Marge
ACLVB
Straahoekwerk.be/Vlastrov
Lees meer over "Gewijzigde missie OCMW Antwerpen is onaanvaardbaar"
Vakbonden en sociale organisaties vrezen stijging vervoersarmoede door besparingen bij De Lijn

Vakbonden en sociale organisaties vrezen stijging vervoersarmoede door besparingen bij De Lijn

8/01/2015
Een delegatie van vakbonden en sociale organisaties, waaronder het Netwerk tegen Armoede, ging vandaag langs bij Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. De besparingen die De Lijn opgelegd krijgt, zullen de vervoersarmoede doen toenemen, vrezen de middenveld organisaties. Zeker op het platteland komt het recht op mobiliteit steeds meer in het gedrang door de schrapping van vroege en late lijnen en door de beperking van de zondagsdienst. Mensen met een laag inkomen zien zo hun kansen op werk en op een sociaal leven stelselmatig verminderen.

Lees het artikel op deredactie.be.
Lees meer over "Vakbonden en sociale organisaties vrezen stijging vervoersarmoede door besparingen bij De Lijn"
Dubbel zoveel mensen zoeken hulp bij verenigingen waar armen het woord nemen

Dubbel zoveel mensen zoeken hulp bij verenigingen waar armen het woord nemen

24/12/2014
In vier jaar tijd is het aantal mensen verdubbeld dat hulp zoekt bij de 60 verenigingen waar armen het woord nemen in Vlaanderen en Brussel. En de volle impact van de besparingsmaatregelen van de Vlaamse en federale regering zal zich nu pas echt laten voelen. 

Lees het artikel in Het Nieuwsblad.
Lees meer over "Dubbel zoveel mensen zoeken hulp bij verenigingen waar armen het woord nemen"
Beste leden van de commissie armoedebestrijding van het Vlaams Parlement

Beste leden van de commissie armoedebestrijding van het Vlaams Parlement

27/11/2014
Beste leden van de commissie armoedebestrijding van het Vlaams Parlement,
 
Vandaag bespreken jullie de beleidsnota armoedebestrijding. Naar aanleiding hiervan willen wij als Netwerk tegen Armoede (die 60 organisaties van mensen in armoede verenigt in Vlaanderen en Brussel) een positieve oproep doen. Mensen in armoede zijn bijzonder ongerust over hoe hun situatie de komende maanden zal evolueren. Er ligt immers een heel sterke nadruk op besparingen, waarvan duidelijk is dat ze ook mensen in armoede of mensen die nu net rondkomen zullen raken. Anderzijds horen we veel te weinig waar echt in armoedebestrijding zal geïnvesteerd worden de komende jaren.
Daarom volgende oproep:
1.     Wij vragen de parlementsleden om mee toe te zien op het consequent en degelijk uitvoeren van armoedetoetsen op beleidsmaatregelen, en met de resultaten dan ook rekening te houden. In de praktijk merken we dat er al heel wat beslissingen genomen werden (bv. optrekken maximumfactuur in het onderwijs, optrekken van de tarieven van De Lijn, …) waar deze armoedetoets niet op uitgevoerd werd.
2.     Vlaanderen beschikt met de 6de staatshervorming over heel wat meer hefbomen inzake armoedebestrijding. Terecht stelt het regeerakkoord dat er bij alle nieuwe bevoegdheden moet bekeken worden welke impact ze op armoedebestrijding hebben en dat deze dan ook maximaal moeten ingezet worden in de strijd tegen armoede. Wij roepen de parlementsleden op om deze doelstelling uit het regeerakkoord in alle commissies en bij alle beleidsnota’s nadrukkelijk op de voorgrond te plaatsen. Inzake kinderbijslag, woonbonus, aspecten binnen het werkgelegenheidsbeleid, de eerstelijns juridische hulpverlening, … zijn er cruciale hefbomen om de situatie van mensen in armoede structureel te verbeteren en zo de armoededoelstellingen van het Pact 2020 waar te maken.
3.     We roepen op om de problematiek van ‘gekleurde armoede’  meer aandacht te geven.
4.     Tot slot roepen we parlementsleden (naast de Vlaamse Regering uiteraard) op om op het terrein naar de grote ongerustheid van mensen in armoede te luisteren en hen antwoorden op hun vragen te geven. Deze dialoog is bovendien van grote waarde in het verder vorm geven van beleid.
 
Alvast dank en een goede bespreking toegewenst en uitkijkend naar een stevig armoedebestrijdingsbeleid de komende jaren,
Lees meer over "Beste leden van de commissie armoedebestrijding van het Vlaams Parlement"
Campagne ikgeraakerniet legt mobiliteitsproblemen Vlamingen bloot

Campagne ikgeraakerniet legt mobiliteitsproblemen Vlamingen bloot

10/09/2014
Met de campagne ikgeraakerniet willen Welzijnsschakels vzw, Mobiel21 vzw en het Netwerk tegen Armoede de aandacht vestigen op mobiliteitsproblemen die er voor zorgen dat mensen niet op hun bestemming geraken. In het filmpje dat bij de campagne hoort, vertellen enkele inwoners uit Heist-op-den-Berg over hun mobiliteitsproblemen. Maar de voorbeelden die ze aanhalen, komen niet enkel in deze gemeente voor. In heel Vlaanderen zijn er mensen die moeilijk op hun bestemming geraken. De problemen zijn erg uiteenlopend. Het gaat niet enkel over slechte busverbindingen en -aansluitingen, maar ook over weinig toegankelijke informatie of onveilige wegen om te fietsen.
 
Een gebrek aan mobiliteit doet mensen letterlijk en figuurlijk stilstaan. “Mobiliteit vormt de rode draad in het leven van mensen”, zegt Els Van den Broeck van Mobiel 21. “We verplaatsen ons de hele dag, maar als dat niet vanzelfsprekend is, heeft dat een niet te onderschatten impact. Denk maar aan dagelijkse verplaatsingen als gaan werken, naar school gaan, naar de sportclub of de dokter,….” Ook sociale uitsluiting is nauw verbonden met een gebrek aan mobiliteit. Uit eigen onderzoek van Mobiel 21 blijkt dat de werkplek de belangrijkste bestemming is  waar mensen met vervoersproblemen moeilijk geraken. “Voor mensen in armoede is dat dubbel zo lastig. Want werk vinden is vaak een belangrijke opstap  naar betere vooruitzichten”, klinkt het verder.
 
“Op het platteland is vervoersarmoede het meest tastbaar”, zegt coördinator Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede. “Maar ook in een stad kunnen mensen moeilijkheden ondervinden, zelfs als ze niet kansarm zijn. Veel mensen hebben waarschijnlijk al eens gedacht: Oei, ik geraak er niet. Daarom is dit een campagne voor iedereen en hopen we dat dit op termijn resulteert in oplossingen.”

Op de website van de campagne kan iedereen zijn verhaal kwijt via een enquête. Het is een plek om vervoersknelpunten te verzamelen, maar ook een opstap naar vooruitgang. Via de ideeënbus kunnen mensen eigen oplossingen insturen. De verhalen zullen worden gebundeld en moeten dienen om samen met o.a. het beleid en andere organisaties iets te veranderen aan de huidige situatie. 
Lees meer over "Campagne ikgeraakerniet legt mobiliteitsproblemen Vlamingen bloot"
Antwerpse armoedeorganisaties protesteren tegen eenzijdige digitalisering

Antwerpse armoedeorganisaties protesteren tegen eenzijdige digitalisering

4/06/2014
Antwerpse armoedeorganisaties, verenigd in het platform Stoparmoede.nu, hebben geprotesteerd tegen de eenzijdige digitalisering van de stadsdiensten. Steeds meer loketten in deelgemeenten worden afgebouwd, waardoor burgers worden doorverwezen naar het e-loket van de stad. Voor veel mensen in armoede, kortgeschoolden en anderstaligen is die drempel veel te hoog. De armoedeorganisaties, waaronder Filet Divers en Apga, zijn niet gekant tegen digitalisering op zich, wel tegen de eenzijdige invoering ervan, zonder enige ondersteuning voor mensen die niet de middelen of de mogelijkheden hebben om van online dienstverlening gebruik te maken.

Bekijk de reportage in het VRT-journaal.
Lees meer over "Antwerpse armoedeorganisaties protesteren tegen eenzijdige digitalisering"
Maak van armoedebestrijding een echte topprioriteit

Maak van armoedebestrijding een echte topprioriteit

22/05/2014
De voorbije jaren kreeg armoede (terecht) heel veel aandacht. Diverse politici en ook de voltallige Vlaamse Regering riepen armoedebestrijding uit tot topprioriteit. Helaas zagen we weinig maatregelen waar die topprioriteit echt in omgezet werd. Meer nog, met maatregelen als het versneld degressief maken van de werkloosheidsuitkeringen, het sluiten van werkwinkels, het moeilijker maken van de toegang tot justitie, … werd voor de omgekeerde weg gekozen. Nochtans is er nood aan echte herverdeling, met bijkomend in het achterhoofd de analyse van professor Cantillon dat we in de goede economische periode voor de crisis geen daling van het aantal mensen in armoede konden realiseren. Tijd dus om een aantal cruciale dossiers, voorstellen die mensen in armoede al langer vragen en die hun waarde bewezen hebben, in de partijprogramma’s onder de loep te nemen.

Lees het volledige opiniestuk van het Netwerk tegen Armoede in Samenleving en Politiek.
Lees meer over "Maak van armoedebestrijding een echte topprioriteit"
De armoedige aanpak van armoede

De armoedige aanpak van armoede

22/05/2014
Alle partijen werken zich in het zweet om zich van hun sociaalste kant te tonen. Met een lijst sterk  uiteenlopende maatregelen trekken ze ten strijde tegen armoede en willen ze de welvaarstaat vrijwaren. Apache.be sprak met specialisten ter zake (een professor, armoedeorganisaties en ja, ook mensen die armoede aan den lijve ondervonden) maar die zijn allerminst onder de indruk: zolang armoede als een individueel in plaats van maatschappelijk probleem benaderd wordt, schieten maatregelen hun doel voorbij, stellen ze.

Lees het volledige artikel op Apache.be
Lees meer over "De armoedige aanpak van armoede"
Het nationale kinderarmoedeplan heeft alles van een doorsnee reclamecampagne

Het nationale kinderarmoedeplan heeft alles van een doorsnee reclamecampagne

21/03/2014
Het aantal gezinnen dat in België moeilijk rondkomt, blijft stijgen. Deze cijfers zijn gepubliceerd in het Federaal Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting. Het aantal kinderen dat in armoede opgroeit is 1 op 5, in Brussel 1 op 3. Staatsecretaris Maggie De Block reageert op deze schrijnende cijfers met een ware reclamecampagne voor haar 'Nationaal Kinderarmoedeplan'. Bij mensen in armoede roept dit wrange gevoelens op.


Lees het gezamelijke opiniestuk van Netwerk tegen Armoede en BAPN.
Lees meer over "Het nationale kinderarmoedeplan heeft alles van een doorsnee reclamecampagne"
Mensen in armoede willen brede dienstverlening

Mensen in armoede willen brede dienstverlening

20/03/2014
Bestaande hulpverlening is vaak zeer specialistisch georganiseerd. Men vertrekt vanuit één deeldomein en stelt het eigen aanbod aan producten en diensten centraal. Daartegenover staat dat mensen in armoede hun rechten niet kennen, niet weten wat ze van bepaalde organisaties kunnen of mogen verwachten en niet weten waar ze met hun vragen kunnen aankloppen. Recht-Op bracht in 2013 een aantal mensen in armoede samen rond het thema van toegankelijke hulp- en dienstverlening. De groep formuleerde een aantal knelpunten en aanbevelingen met als speerpunt: meer generalistisch sociaal werk.

De ervaringen en aanbevelingen werden samengebracht en gekoppeld aan de wetenschappelijke inzichten van Peter Raymaeckers, onderzoeker verbonden aan het centrum Oases van de Universiteit Antwerpen. Dat resulteerde in een boeiend artikel in Alert.

Lees hier het artikel in Alert.
Lees meer over "Mensen in armoede willen brede dienstverlening "
Armoedetoets houdt dicriminerende regelgeving voor mensen in armoede tegen

Armoedetoets houdt dicriminerende regelgeving voor mensen in armoede tegen

14/03/2014
Vandaag besliste de Vlaamse Regering, op initiatief van minister Lieten, de armoedetoets definitief te verankeren in het Vlaams beleid.  De armoedetoets moet ervoor zorgen dat mensen in armoede niet meer gediscrimineerd worden door nieuwe regelgeving. 

Tijdens het draaien van de armoedetoets wordt er een dialoog opgestart tussen mensen met ervaringskennis uit armoedeorganisaties en de actoren uit het wetenschappelijke veld. Het Netwerk tegen Armoede en het Vlaams Steunpunt Armoedebestrijding (VLAS) spelen hierbij een cruciale rol. Concreet wordt de input van die beide soorten ‘kennis’ bijeengebracht in een document dat bij het voorstel van beslissing wordt gevoegd, zodat de toets mee onderwerp wordt van het publieke debat.

Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede, is blij dat deze belangrijke prioriteit uit het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding helemaal afgerond is.  “Met het structureel maken van de armoedetoets gaan beleidsmakers reeds voor het nemen van de beslissing weten of hun maatregel effectief armoedebestrijdend is.”

Lees het artikel in De Morgen.
Lees meer over "Armoedetoets houdt dicriminerende regelgeving voor mensen in armoede tegen"
Doucheflux wil sanitaire voorzieningen aanbieden in Veeartsenstraat aan Brussel-Zuid

Doucheflux wil sanitaire voorzieningen aanbieden in Veeartsenstraat aan Brussel-Zuid

24/02/2014
Doucheflux is een organisatie die aan daklozen elementaire basisbehoeften wil aanbieden, zoals douches, toiletten, kleding wassen en kluisjes om waardevolle spullen in op te bergen. Momenteel bestaat daar een schrijnend gebrek aan. Dat erkent ook de overheid. Daarnaast probeert Doucheflux ook activiteiten te organiseren die mensen opnieuw eigenwaarde en zelfvertrouwen geven en proberen ze mensen door te verwijzen naar professionele hulpverlening. De vzw haalt zijn financiering volledig uit private bijdragen.

Momenteel heeft Doucheflux plannen om een gebouw te renoveren in de Veeartsenstraat, vlakbij het station Brussel-Zuid. Het is nog wachten op een stedenbouwkundige vergunning, maar daar dreigt net een probleem. De bevoegde bemiddelingscommissie heeft zich 'algemeen onthouden', waardoor de organisatie vreest dat haar plannen geen vergunning zullen krijgen. Dat zou onbegrijpelijk zijn, gezien de acute nood aan elementaire voorzieningen. In het gebouw zouden 21 douches, 35 lavabo's, 14 toiletten en 400 kluisjes komen. Bovendien zouden Dokters van de Wereld en Straatverplegers er permanentie kunnen houden. Daarnaast zou er nog ruimte zijn voor onthaal, vergaderingen, workshops en opleidingen. Het Netwerk tegen Armoede steunt dit project en vraagt uitdrukkelijk aan de Brusselse overheid om dit niet te blokkeren.

Teken de petitie.
Lees meer over "Doucheflux wil sanitaire voorzieningen aanbieden in Veeartsenstraat aan Brussel-Zuid"
Besparingsdrift: stevige meppen voor kwetsbare mensen

Besparingsdrift: stevige meppen voor kwetsbare mensen

22/01/2014
De besparingsdrift slaat steeds wilder om zich heen. De overheid sluit werkwinkels, wil minder bussen in moeilijk bereikbare regio's, straks moet je verplicht vrijwilligerswerk doen om een uitkering te krijgen,... Wie door de crisis al in de hoek zat waar de klappen vallen, kreeg er de jongste jaren van de verschillende regeringen in ons land nog enkele stevige meppen bovenop. Steeds meer mensen verliezen de band met de samenleving. Bijna letterlijk.

Lees het opiniestuk van het Netwerk tegen Armoede op knack.be
Lees meer over "Besparingsdrift: stevige meppen voor kwetsbare mensen"
Mensen in armoede hebben recht op waardige uitvaart

Mensen in armoede hebben recht op waardige uitvaart

21/01/2014
De Beweging voor mensen met een laag inkomen en kinderen uit Gent en Oostende hebben een dossier samengesteld rond Waardige Uitvaart. De Beweging vindt het belangrijk om ook andere gemeenten en OCMW’s gevoelig te maken voor dit thema. Daarom heeft ze haar bevindingen voorgelegd aan VVSG. Dit resulteerde in een leidraad met kwaliteitsvoorwaarden. Op basis daarvan werd een conceptnota opgesteld en een hoorzitting georganiseerd binnen de commissie Binnenlands bestuur.

De Beweging pleitte in deze commissie voor een gelijkvormig minimumbedrag en vooral voor een gelijkvormige dienstverlening, zeker in tijden van besparingen. Mensen die in armoede sterven, moeten het recht hebben op een waardige uitvaart. Dit mag niet afhangen van het toeval of van de goede wil van een ambtenaar of een begrafenisondernemer. Via een systeem van cofinanciering zou de gemeente er kunnen voor zorgen dat familieleden zich betrokken kunnen voelen zonder dat ze in schulden raken . De Beweging pleit eveneens voor een grafrust langer dan tien jaar, rekening houdend met de financiële mogelijkheden van een gezin. Voor de begravingen ten laste van de gemeenten moeten een aantal kwaliteitsvoorwaarden worden vastgelegd, decretaal of in een rondzendbrief.

De gemeenten en OCMW’s zien liever de gemeentelijke autonomie behouden en pleiten ervoor enkel een leidraad bij gemeenten en OCMW’s te verspreiden. Dit biedt echter geen enkele garantie.
Lees meer over "Mensen in armoede hebben recht op waardige uitvaart"
Basismobiliteit is essentieel voor mensen in armoede, ook op het platteland

Basismobiliteit is essentieel voor mensen in armoede, ook op het platteland

20/01/2014
De Lijn wil basismobiliteit ‘anders’ invullen, zeker op het platteland. Dat blijkt uit het memorandum van de vervoersmaatschappij aan de Vlaamse regering. Het Netwerk tegen Armoede reageert verontrust. “Basismobiliteit is essentieel voor mensen in armoede”, zegt coördinator Frederic Vanhauwaert. “Zonder een stevig aanbod openbaar vervoer zien zij hun kansen op werk, gezondheidszorg en andere dienstverlening zwaar ingeperkt. Net op het platteland worden mensen geconfronteerd met zware mobiliteitsproblemen. Ook en vooral in de buitengebieden is net nood aan een uitgebreider aanbod.”
 
Momenteel loopt bijvoorbeeld, met steun van minister van Mobiliteit Crevits, het project Mobikansen (in samenwerking met Mobiel 21 en 5 verenigingen waar armen het woord nemen) om de mobiliteitsknoop voor mensen in armoede te ontwarren. Onder meer ’t Schoederkloptje, een vereniging van het Netwerk tegen Armoede in het West-Vlaamse Zarren (deelgemeente van Kortemark) krijgt daarvoor steun. Wie vanuit Zarren in het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Roeselare moet zijn en niet over een wagen beschikt, is met de bus een halve dag onderweg. Enkele reis. Er moet niet minder, maar net meer geïnvesteerd worden in het aanbod openbaar vervoer op het platteland. In Zarren, maar ook in de rest van Vlaanderen.
 
Een ander voorbeeld. In Vlaanderen sluiten tientallen Werkwinkels de deuren, ook vaak weer in buitengebieden. Mensen moeten zich nu veel verder verplaatsen om begeleiding te krijgen in hun zoektocht naar werk. Als De Lijn nu ook nog eens beknibbelt op zijn aanbod in die plattelandsgemeenten, zijn werkzoekenden twee keer de dupe. Uit een onderzoek in het kader van het project Mobikansen bleek vorig jaar al dat maar liefst 67 % van de mensen in armoede moeilijk werk vinden door een gebrek aan mobiliteit.
 
Wel positief is het voornemen van De Lijn om gratis openbaar vervoer specifiek te richten naar mensen met een laag inkomen en niet langer naar bijvoorbeeld 65-plussers. Seniorenorganisaties zoals Okra delen dat standpunt. Maar de financiële drempel vervangen door een beperkter aanbod is helemaal geen oplossing voor mensen in armoede.
 
Vlaams minister van Mobiliteit Crevits reageerde al in De Morgen op onze kritiek met een voorstel om shuttlebussen te organiseren van en naar bedrijventerreinen.

Lees meer over "Basismobiliteit is essentieel voor mensen in armoede, ook op het platteland"
Armoede bestrijden: de oplossing ligt bij de mensen zelf?

Armoede bestrijden: de oplossing ligt bij de mensen zelf?

19/12/2013
Armoedebestrijding staat vandaag bovenaan de politieke agenda. Dat is hetgeen de laatste jaren echt tot stand gekomen is. Iedereen heeft er de mond van vol. Alleen lijken heel wat politici en partijen de strijd tegen armoede te verwarren met een strijd die uiteindelijk een strijd tegen mensen in armoede zelf is. We zien hierin een duidelijk patroon terugkeren met twee hoofdlijnen. Tweemaal zien we dat de verantwoordelijkheid om uit de armoede te geraken nog sterker richting de persoon zelf verschuift.

Lees het volledige opiniestuk van coördinator Frederic Vanhauwaert in Samenleving en Politiek.
Lees meer over "Armoede bestrijden: de oplossing ligt bij de mensen zelf?"
Verslag Steunpunt Armoedebestrijding zet nood aan hogere uitkeringen in de verf

Verslag Steunpunt Armoedebestrijding zet nood aan hogere uitkeringen in de verf

18/12/2013
Het tweejaarlijks verslag van het Steunpunt Armoedebestrijding, waar het Netwerk tegen Armoede aan meewerkte, windt er geen doekjes om. De sociale bescherming in België schiet schromelijk te kort. Steeds meer mensen vallen door de mazen van het net. Met name de uitkeringen en inkomens dringen de armoede niet langer terug, maar laten mensen hooguit overleven in hun armoedesituatie. Het Netwerk tegen Armoede startte op 17 oktober, Werelddag van Verzet tegen Armoede, een campagne om in het federaal regeerakkoord van volgend jaar een verhoging te voorzien van de laagste  uitkeringen en dit minstens tot de Europese armoedegrens.
 
Om een idee te geven: een  alleenstaande met een uitkering als invalide zou dan niet meer moeten ‘rond komen’ met €817,78 per maand, zoals nu, maar beschikken over €1.000 per maand, wat ook al niet breed is, voor een gezin gaat het al gauw over € 1000 extra per maand (€ 2100 tegenover € 1090.37 nu). Het hangt af van de gezinssituatie en het type uitkering hoe groot de verschillen zijn, maar ook bij de Inkomensgarantie voor Ouderen, het leefloon en de werkloosheidsuitkeringen gaat het over een serieuze inhaalbeweging.  “In totaal zou zo’n operatie €1,5 miljard per jaar kosten”, zegt coördinator Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede Een ambitieuze, maar zeker haalbare eis en een kwestie van politieke wil. Ter vergelijking, de notionele intrestaftrek kost ons land elk jaar €6 miljard.” Wij vragen dan ook dat dit in het volgende federaal regeerakkoord (ook budgettair) ingeschreven wordt. En dat de omgekeerde beweging die men momenteel maakt –deze federale regering verlaagde bv. de uitkeringen voor langdurig werkzoekenden tot ver onder de armoedegrens- wordt teruggedraaid .
 
Uit het verslag van het Steunpunt blijkt bovendien dat er een groot probleem blijft van onderbescherming. Veel mensen krijgen niet waar ze recht op hebben. Dat gebeurt om verschillende redenen: omdat ze onvoldoende informatie krijgen, omdat ze niet door de administratieve mallemolen raken, op slecht op elkaar afgestemde, onderbemande, soms klantonvriendelijke diensten en hulpverlening stuiten, de regelgeving zelf voor uitsluiting zorgt…
 
Het Netwerk tegen Armoede pleit heel nadrukkelijk voor automatische toekenning van rechten waar dat mogelijk is (waar wacht men bv. op om de Verhoogde Tegemoetkoming voor medische zorgen (OMNIO) of de Vlaamse studietoelagen op die manier toe te kennen? Men weet de rechthebbenden zitten…). Daarnaast moeten diensten zoals OCMW, vakbond, ziekenfonds, een sociale dienst van een gemeente… veel meer zelf naar de mensen stappen en hen begeleiden bij het toekennen van hun rechten. Vroeger waren bepaalde diensten daarop georganiseerd (denk aan de bode van de mutualiteit die in de wijk rond liep), nu moeten mensen de weg vinden naar een loket of kunnen ze zelfs dat niet meer en worden ze doorverwezen naar digitale dienstverlening.

Beluister het interview in Vandaag op Radio 1.
Lees meer over "Verslag Steunpunt Armoedebestrijding zet nood aan hogere uitkeringen in de verf"
Iedereen heeft recht op een waardige uitvaart

Iedereen heeft recht op een waardige uitvaart

28/10/2013
Steden en gemeenten moeten iedereen een waardige uitvaart aanbieden, ook wie daar de middelen niet voor heeft. De VVSG Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) maakte een leidraad voor alle gemeenten en ocmw's. De richtlijnen komen er nadat de Beweging voor Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen uit Gent een jaar geleden uitpakte met een dossier rond uitvaart voor mensen in armoede.

Al te vaak worden mensen eenzaam en alleen, soms zelfs zonder bloemen of bidprentjes, ten grave gedragen. In andere gevallen moeten familieleden hun dierbare in erbarmelijke omstandigheden begraven omdat er geen geld is. Uit schrik voor zo'n scenario sluiten mensen soms toch een uitvaartverzekering af, waardoor ze (nog meer) in financiële problemen komen.

Lees het artikel in De Standaard.
Lees meer over "Iedereen heeft recht op een waardige uitvaart"
Dringende medische hulp: stop de ping-pong tussen zorgverstrekkers en ocmw's

Dringende medische hulp: stop de ping-pong tussen zorgverstrekkers en ocmw's

8/10/2013
Het Brussels OCMW geeft alleenstaanden zonder papieren dringende medische zorg. Maar die hulp geldt niet voor gezinnen met kinderen die in Brussel wonen. Het probleem beperkt zich niet tot de hoofdstad. Wij krijgen geregeld gelijkaardige signalen vanuit onze verenigingen, verspreid over Vlaanderen. Er is dringend nood aan een duidelijkere en snellere procedure die het recht op gezondheid vooropstelt.

Lees het opiniestuk van Netwerk tegen Armoede en Pigment op knack.be
Lees meer over "Dringende medische hulp: stop de ping-pong tussen zorgverstrekkers en ocmw's"
Armoedebestrijding: Wat heeft Vlaanderen ons beloofd?

Armoedebestrijding: Wat heeft Vlaanderen ons beloofd?

16/09/2013
Het Netwerk tegen Armoede zet de zaken op scherp in aanloop naar de nieuwe Vlaamse begroting. De uitkomst zal bepalend zijn voor de topprioriteit armoede van deze Vlaamse Regering

Lees het opiniestuk op knack.be
Lees meer over "Armoedebestrijding: Wat heeft Vlaanderen ons beloofd?"
Armoede neemt niet af in ons land

Armoede neemt niet af in ons land

19/06/2013
Nu vrijdag viert het Netwerk tegen Armoede zijn tiende verjaardag. Maar veel reden om te feesten is er niet. De armoede neemt niet af en vaak blijken maatregelen zelfs een stap achteruit voor mensen in armoede. Kijk maar de versnelde degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen of de sluiting van Werkwinkels.

Lees het interview in Knack met coördinator Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meer over "Armoede neemt niet af in ons land"
Voedselbedeling is geen armoedebestrijding

Voedselbedeling is geen armoedebestrijding

2/04/2013
Voedselbedeling was alom in het nieuws de voorbije weken. Het Netwerk tegen Armoede steunde onlangs nog een actie om de btw op voedselschenkingen af te schaffen. Dat zou een einde maken aan de absurde situatie dat voedsel weggooien goedkoper is dan voedsel weggeven. Een terechte actie, maar blijft het feit dat voedselbedeling enkel onder protest aanvaardbaar is. Voedselhulp is helaas noodzakelijk om te overleven, maar helpt mensen niet uit de armoede. ATD Vierde Wereld publiceerde hierover een interessant opiniestuk op haar website.

Lees hier het opiniestuk.
Lees meer over "Voedselbedeling is geen armoedebestrijding"
Hervorming rechtsbijstand moet leiden tot betere kwaliteit

Hervorming rechtsbijstand moet leiden tot betere kwaliteit

14/03/2013
Federaal minister van Justitie Turtelboom werkt al een tijd aan de hervorming van de rechtsbijstand, het pro-deosysteem. Het systeem is te duur, vindt de minister, en dus komt er een hervorming (lees: besparing). Het Netwerk tegen Armoede vraagt ook een hervorming van de rechtsbijstand, maar dan in de eerste plaats om de kwaliteit te verbeteren. Teveel mensen hebben geen toegang tot kwaliteitsvolle juridische bijstand en dat leidt tot klassejustitie. De voorstellen die nu circuleren, wijzen vooral in de richting van een pure besparingsoperatie, waardoor financieel kwetsbaren het nog moeilijker zullen krijgen om hun rechten te vrijwaren. Het Netwerk tegen Armoede maakt zich ernstig zorgen.
 
In het hele debat rond de hervorming van de rechtsbijstand wordt een partij systematisch buiten elke discussie en elk overleg gehouden: de gebruiker. Financieel kwetsbare mensen zijn aangewezen op pro-deo-advocaten om hun rechten af te dwingen. Helaas vertoont het systeem heel wat gebreken. Dat blijkt uit een project van het Netwerk tegen Armoede rond het verkrijgen van rechten binnen een aantal concrete juridische cases. Het is een traject samen met mensen die gebruik maken van het gratis rechtsbijstandsysteem. Het project, dat loopt met steun van Vlaams minister van Armoedebestrijding Lieten, heeft een aantal belangrijke pijnpunten blootgelegd:
 
 • Er is een gebrek aan correcte, snelle eerstelijns juridische informatie. Justitiehuizen verwijzen al te snel door naar de advocatuur. Algemeen welzijnswerk neemt die taak nog zelden op. Alle hulp is erg verkokerd en gespecialiseerd, waardoor de gebruiker nog nauwelijks zijn weg vindt in het kluwen van juridische dienstverlening.
 • Het pro-deosysteem waarop mensen een beroep doen, kent zijn grenzen: niet alle pro-deo-advocaten zijn even gemotiveerd. Wij krijgen signalen van misbruiken rond betalingen. In veel zaken wordt niet of zeer traag gehandeld.
 • Ombudsdiensten of andere instanties zijn weinig toegankelijk, hebben procedures die heel strik afgemeten zijn in tijd en die vaak ingewikkeld in elkaar zitten.
 
Het Netwerk tegen Armoede verzamelt nu voorbeelden van juridische procedures waarin mensen in een financieel kwetsbare situatie problemen ondervinden om hun rechten waar te maken. Wij hopen dat minister Turtelboom hier rekening mee houdt en dat de hervorming meer wordt dan een pure besparingsoperatie. Net mensen met weinig financiële middelen, zullen daar het eerste slachtoffer van zijn. Wetgeving heeft maar zin als ze door iedereen afdwingbaar is, ook door wie in een financieel kwetsbare positie zit.

Lees het artikel in De Standaard.
Lees meer over "Hervorming rechtsbijstand moet leiden tot betere kwaliteit"
Stad Brussel haalt neus op voor gratis openbare toiletten

Stad Brussel haalt neus op voor gratis openbare toiletten

12/03/2013
Chez Nous/Bij Ons, een Brusselse vereniging waar armen het woord nemen, organiseert al enkele jaren het Pispottenfestival. Met dit evenement vragen ze aandacht voor het gebrek aan gratis sanitaire voorzieningen. Onder meer voor de Brusselse straatbewoners is dit een groot probleem. Bij gebrek aan voorzieningen moeten ze noodgedwongen hun behoefte buiten doen met veel overlast als gevolg.

Onder druk van Chez Nous/Bij Ons en haar medestanders heeft stad Brussel de laatste jaren al enkele inspanningen geleverd. Maar het blijft allemaal te beperkt. Voor vrouwen zijn er zo goed als geen voorzieningen, terwijl hun aandeel onder de straatbewoners de voorbije jaren toeneemt.

Daklozen uit het straatbeeld
 
Nu heeft de stad bovendien beslist om dit jaar geen toestemming te geven om het festival te organiseren. Dit komt hard aan bij de vele (dakloze) vrijwilligers van Chez Nous die van de voorbije edities een succes maakten. Het lijkt er sterk op dat stad Brussel eerder daklozen uit het straatbeeld wil houden in plaats van oplossingen te ontwikkelen voor hun problemen.

Lees hier het artikel op brusselnieuws.be
Lees meer over "Stad Brussel haalt neus op voor gratis openbare toiletten"
Niet besparen maar investeren in degelijke ocmw-werking

Niet besparen maar investeren in degelijke ocmw-werking

24/01/2013
OCMW’s moeten hun taak -het recht op een menswaardig bestaan voor iedereen garanderen- ten volle kunnen uitoefenen. Het federaal jaarboek armoede, dat gisteren aan de media werd voorgesteld, spreekt over de beknotting van de werkingsmogelijkheden voor OCMW’s. Ook het Netwerk tegen Armoede vangt daarover verontrustende signalen op.

Zo zou in verschillende gemeenten een besparing zijn aangekondigd op de dotatie voor het OCMW, sommige OCMW's zou zelfs gevraagd worden uit eigen middelen een bijdrage te leveren aan de financiële put in de gemeentelijke begroting, dit ten gevolge van de financiële crisis. Tegelijk wordt verwacht dat, bovenop de gestegen vraag naar hulp ten gevolge van de economische crisis, ook beleidskeuzes van de hogere overheden voor meer druk op de OCMW's zullen zorgen, terwijl daarvoor geen extra middelen worden voorzien. Integendeel zelfs. Zo is bv. geenszins duidelijk wat er zal gebeuren om het wegvallen van de federale middelen die nu naar de usurperende bevoegdheden gaan (bv. Grootstedenfonds) te compenseren, komen niet alle middelen mee naar de regio's bij het overhevelen van de bevoegdheden rond werkgelegenheid (bv. Art 60).

Iedereen weet ook dat de onlangs ingevoerde degressiviteit van de werkloosheidsvergoedingen tot een toenemende vraag naar financieel aanvullende steun aan de OCMW's en meer schrappingen bij de RVA, en dus meer aanvragen voor het leefloon zullen leiden... Tegelijk weten we dat ook de Vlaamse overheid voor een volgende besparingsronde staat en tot nog toe zelfs binnen haar huidige bevoegdheden maar mondjesmaat of helemaal niet in ging op bijkomende vragen om ondersteuning vanuit de OCMW's (bv. voor het wegwerken van wachtlijsten in de schuldhulpverlening).

Degressiviteit
 
Alvast wat betreft de gevolgen van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen is het pijnlijk om vast te stellen dat staatssecretaris voor Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Maggie De Block zowel gisteren als vandaag nog enkel sprak over 'meer doen met minder middelen' (we parafraseren) en zoeken naar meer efficiëntie. Dit terwijl zij op 17 oktober in Halle nog ruiterlijk toegaf dat meer middelen zouden nodig zijn en er zich publiekelijk toe engageerde, bij tekorten voor de OCMW's door die nieuwe regeling, vanuit de federale overheid financieel bij te zullen springen.
 
Het Netwerk tegen Armoede is bijzonder bezorgd over de gevolgen voor de kwaliteit van de hulpverlening die de OCMW's in zo'n omstandigheden nog zullen kunnen leveren. Het roept alle overheden in dit land (federale, regionale en zeker ook lokale) op om niet te besparen, maar integendeel te investeren in een goede OCMW-werking. De noden zijn hoog en nemen dag na dag toe!
Lees meer over "Niet besparen maar investeren in degelijke ocmw-werking"
Armoedebestrijding: het verhaal van de wortel en de stok

Armoedebestrijding: het verhaal van de wortel en de stok

9/01/2013
Armoede blijft toenemen in ons land. In België leeft 15 % van de inwoners op of onder de armoedegrens. In Vlaanderen is dat ruim 1 op 10. De kinderarmoede is de laatste tien jaar verdubbeld. Vandaag wordt 1 op 12 Vlaamse kinderen in armoede geboren. Hallucinante cijfers voor een regio die nog altijd tot de rijkste ter wereld behoort. Hoe komt het dat de armoedebestrijding in Vlaanderen en België geen kentering teweeg brengt? De crisis? Die speelt zeker een rol, maar ook voor 2008 (toen de financiële crisis nog moest uitbreken) daalde de armoede niet. Armoedebestrijding is duidelijk nog veel te weinig een prioriteit bij de verschillende overheden in dit land. En net in crisistijd zou je verwachten dat de inspanningen opgevoerd worden.

Netwerk tegen Armoede doet in De Geus, het tijdschrift van het Oost-Vlaamse Vrijzinnig Centrum - Geuzenhuis, een krachtige oproep voor een doorgedreven beleid inzake armoedebestrijding.
Lees meer over "Armoedebestrijding: het verhaal van de wortel en de stok"
Mensen in armoede hebben recht op waardige uitvaart

Mensen in armoede hebben recht op waardige uitvaart

2/11/2012
In Gent krijgen jaarlijks zo'n 50 mensen een 'armenbegrafenis'. Anderen steken zich in de schulden om zo'n begrafenis te vermijden. De Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen werkte een jaar lang rond het thema, samen met mensen in armoede. Mensen die het vaak zelf heel moeilijk hebben om een waardige begrafenis te financieren voor een dierbare die overlijdt.

Lees de reportage in De Standaard.
Lees meer over "Mensen in armoede hebben recht op waardige uitvaart"
Nieuw decreet integrale jeugdhulp biedt te weinig antwoorden

Nieuw decreet integrale jeugdhulp biedt te weinig antwoorden

29/09/2012
Een nieuw decreet Integrale jeugdhulp ligt nu voor. Het biedt voor ons te weinig antwoorden op de vele vragen en noden die gezinnen in armoede hebben als het over gepaste jeugdhulp gaat.

De nadruk in de doelstelling van het nieuwe decreet ligt veeleer op de te hanteren middelen ( de toegangspoort, het samenwerken van de sectoren, …) dan op het te bereiken doel. Het welzijn van de minderjarige en zijn ouders wordt nergens fundamenteel voorop gesteld.

Zorgvrager moet centraal staan

Integrale Jeugdhulp is veel meer dan het stroomlijnen van de 7 sectoren. Degene die de zorg nodig heeft, moet centraal staan en niet de sectoren op zich. Cliënten klagen over veel en steeds wisselende hulpverleners vanuit meerdere organisaties met telkens weer hun eigen manier van werken.  Zaken als het ‘moduleren’ van hulpverlening lost dit niet op. Bovendien is het niet erg duidelijk wie coördineert en verantwoordelijk is. Trajectbegeleiding werd uiteindelijk wel weerhouden, zij het zeer miniem en ook hier is het niet erg duidelijk wat de juiste invulling is.
 
Het vermaatschappelijken van de zorg is een belangrijk principe in het nieuwe decreet. Het inzetten op eigen krachten en het ‘ empoweren’ van de jongeren mag echter niet de indruk wekken dat ouders en jongeren worden volledig of gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor hun problemen. De tendens tot sanctioneren als er niet genoeg vermeende ‘ inspanning’ wordt getoond , zoals GAS-boetes en verplichte ouderstages, hebben een averechts effect op het empoweren van de gezinnen.
De vermaatschappelijking mag bovendien geen excuus worden bij een gebrek aan middelen en mensen binnen de hulpverlening. Ze vereist bovendien samenwerking en afstemming met belendende sectoren , zoals gezondheid, huisvesting, jeugdbeleid, …

Participatie

In het decreet worden verschillende principes rond participatie verankerd. Het gaat over inspraak en inzage in het dossier en de verleende jeugdhulp, de bijstandspersoon, het inbrengen van het perspectief van de minderjarige en zijn ouders in de verschillende overlegorganen van Integrale Jeugdhulp en in een aantal commissies  ( zie hierboven). De participatie van cliëntvertegenwoordigers binnen de overlegorganen verliep tot nu toe zeker niet altijd van een leien dakje. Bij de hervorming van de structuren zal men veel tijd, middelen en mankracht moeten steken in deze vertegenwoordigers.
 
Om te kunnen spreken van echte participatie binnen het dossier en de opgezette hulp, zal men toch meer moeten doen dan ‘minstens 1 face-to-face gesprek’ met de minderjarige Verstaanbare taal van de documenten en aangepast tempo zijn absolute voorwaarden voor een mogelijke participatie. Participatie start bovendien bij de verdere uitwerking van dit kaderdecreet. Een absolute voorwaarde is het betrekken van de mensen waarvoor de hulp voorzien is om het participatieproces verder vorm te geven.

Grondige evaluatie

Op 1 januari 2013 start de proefperiode van de toegangspoort in Gent. Een zeer grondige evaluatie, inclusief het effect op het welbevinden van de cliënten in de jeugdhulp, is een absolute noodzaak vooraleer men uitrolt in het ganse landschap.

Lees hier het volledige standpunt van het Netwerk tegen Armoede.
Lees meer over "Nieuw decreet integrale jeugdhulp biedt te weinig antwoorden"