Financiële drempel rijbewijs wordt verder verhoogd

9/6/2018
De Vlaamse regering bouwt bijkomende financiële drempels in om een rijbewijs te behalen. Die kosten lopen al hoog op voor mensen met een laag inkomen. Nu komt daar nog een terugkommoment bij voor wie een rijbewijs behaald heeft. Na zes maand komt een verplichte extra sessie van vier uur om de rijvaardigheid verder bij te schaven. Op zich is het niet slecht dat extra vorming voorzien wordt met het oog op een hogere verkeersveiligheid. Het is wel jammer dat dit de zoveelste gemiste kans is om de financiële drempel voor lage inkomens te verminderen. €100 zal de vormingsmodule kosten, ongeacht je inkomen.

Dat komt boven op de prijs voor een theoretisch en praktisch examen en eventuele rijlessen. Wie 20 uur rijles volgt, zit al gauw aan een rekening van €1.200. Onbetaalbaar voor wie in armoede leeft. Kandidaat-chauffeurs kunnen ook de veel goedkopere vrije begeleiding volgen (waarbij een kennis of familielid je leert rijden tijdens een stageperiode met een voorlopig rijbewijs). Helaas is dat voor mensen in armoede vaak ook geen oprie. Vaak is er geen wagen beschikbaar om mee te leren rijden en is er binnen de familie en kennissenkring niemand die voldoende rijervaring heeft om als begeleider op te treden.

Al die financiële drempels heeft het Netwerk tegen Armoede heel duidelijk in kaart gebracht in het kader van de armoedetoets op de hervormde rijopleiding. Helaas zonder resultaat, waardoor het financieel nu nog moeilijker wordt voor jongeren om hun rijbewijs te halen. Tegelijk stellen we vast dat veel werkgevers dit nog altijd als standaardvereiste zetten in vacatures, zelfs als dat niet strikt noodzakelijk is. Jongeren die kortgeschoold zijn belanden bovendien vaak in jobs met onregelmatige uren of in bedrijven die moeilijk bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. De drempel richting rijbewijs is meteen ook een drempel richting arbeidsmarkt.

Lees het artikel in Het Belang van Limburg.