Belfius verhoogt eenzijdig tarieven voor bijstands- en afnamerekeningen

17/11/2015
Het Netwerk tegen Armoede, het Vlaams Centrum Schuldenlast, Welzijnszorg en de Federatie van Sociale Ondernemingen (SOM) protesteren met klem tegen de eenzijdige tariefverhogingen van staatsbank Belfius voor bijstands- en afnamerekeningen. Dit dreigt de dienstverlening voor ocmw-cliënten in het gedrang te brengen. Concreet verdubbelt de vergoeding voor een bijstandsrekening (voor ocmw's) van €12 naar €25 per jaar. De afnamerekening is nu nog gratis, maar zal vanaf 2016 €2,35 per jaar kosten aan de gebruiker.

De afnamerekening wordt gebruikt voor cliënten in budgetbeheer. Ze kunnen op die manier hun leefgeld afhalen, terwijl facturen en uitkeringen via het ocmw beheerd worden op een aparte budgetbeheerrekening. Dit is dus alweer een nieuwe belasting voor de meest kwetsbare mensen, die het voorbije jaar al een hele resem belasting- en tariefverhogingen te verwerken kregen.

De vier organisaties begrijpen ook niet dat een staatsbank ocmw's opzadelt met een verdubbeling van de factuur voor het gebruik van bijstandsrekeningen. Die worden door ocmw's vaak gebruikt om leefloon of andere steun te storten. De cliënt beschikt zo snel over het toegekende budget en de maatschappelijk werker behoudt een goed overzicht over de besteding bij budget- of schuldhulpverlening. Het valt te vrezen dat veel ocmw's zullen overstappen op een klassieke zichtrekening met veel nadelige gevolgen:
  • Het overmaken van een dringende extra uitbetaling is dan niet meer mogelijk, aangezien er een vertraging zit op de overschrijving tussen verschillende banken. Het zal bovendien moeilijk worden om met zekerheid te zeggen wanneer het geld op de (afname)rekening van de klant zal staan.
  • De hulpverlener heeft geen zicht meer op de verrichtingen die de cliënt op zijn/haar rekening uitvoert, wat de budget- en schuldhulpverlening in het gedrang kan brengen.
  • Men moet rekening houden met andere kosten van andere banken, die mogelijk hoger zijn dan de kosten bij Belfius.
In een brief roepen de vier organisaties Belfius op om minstens de vergoeding voor de afnamerekening opnieuw af te voeren.