Netwerk tegen Armoede blijft wachten op automatische toekenning schooltoelage

8/11/2013
Wie recht heeft op een schooltoelage, krijgt voortaan zelf een aanvraag toegestuurd. Een stap vooruit, maar nog altijd geen automatische toekenning. In mei voerde het Netwerk tegen Armoede nog actie voor een versnelde automatische toekenning. Die werd al beloofd door de vorige Vlaamse regering, maar jaar na jaar uitgesteld, ook door huidig onderwijsminister Pascal Smet. “Het is onaanvaardbaar dat dit dossier al twee regeringen in behandeling is en nog steeds niet af is”, aldus Frederic Vanhauwaert, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. Zo’n 3.000 ouders liepen vorig schooljaar hun toelage mis omdat ze hun aanvraag te laat indienden. Zij zijn het slachtoffer van het uitblijven van een automatische toekenning.
 
Dat de administratie mensen nu zelf zal aanschrijven is een stap vooruit, maar nog altijd geen automatische toekenning. Mensen moeten zelf de gegevens controleren en de aanvraag alsnog indienen. Wie voor het eerst een aanvraag moet indienen, kan dus nog steeds uit de boot vallen.
 
De automatische toekenning is nu voorzien voor schooljaar 2014-2015. Met andere woorden, het dossier wordt over de verkiezingen getild. Dit is zonder meer teleurstellend van een Vlaamse regering die armoedebestrijding als topprioriteit naar voor schuift, met automatische toekenning van rechten als één van de speerpunten.
 
Het Netwerk tegen Armoede  eist dat de volgende regering de automatische toekenning van de schooltoelage direct invoert.