Situatie van kansarme kinderen in België is slechter dan in andere industrielanden

14/4/2016
Kansarme kinderen hebben het een stuk slechter in België in vergelijking met andere industrielanden. Dat blijkt uit een studie van Unicef waarin het lot van kinderen in kansarmoede vergeleken wordt binnen de groep van Oeso-landen (westerse industrielanden) en de Europese Unie. Vooral op vlak van onderwijs is de kloof met kinderen uit de middenklasse groot. Alleen Israël scoort nog slechter. Het Netwerk tegen Armoede pleit voor doortastende maatregelen om de onderwijskloof te dichten.

Positief is dat minister van Onderwijs Crevits alvast werk maakt van meer inzicht in kansarmoede bij afstuderende kleuterleiders, via het project 'Kleine kinderen, grote kansen'. Ook de meer proactieve toekenning van schooltoelagen is een stap in de goede richting. Maar er blijft nog werk aan de winkel. Wij vragen onder meer de uitbreiding van de maximumfactuur naar het secundair onderwijs.

De studie toont bovendien aan dat in landen met een kleinere ongelijkheid tussen kansrijke en kansarme leerlingen, alle kinderen het beter hebben. Dat is het geval in landen als Finland, Ijsland en Noorwegen. Hoog tijd dus om te investeren in betere onderwijskansen voor alle kinderen.