Gezinswerking Wijland van De RuimteVaart genomineerd voor Cera-prijs Jeugdwelzijnswerk

3/11/2016
Wijland, de gezinswerking van de RuimteVaart, is genomineerd voor de Cera-Prijs Jeugdwelzijnswerk Bouwt Bruggen 2017! Wijland is de nieuwe gezinswerking van de RuimteVaart, een Leuvense vereniging binnen het Netwerk tegen Armoede.

In Wijland komen ouders en kinderen op de basisschoolleeftijd samen om nieuwe dingen te ontdekken, samen te spelen, met elkaar te praten en de onderlinge band te versterken. Bouwen aan de brug tussen kinderen en hun ouders of hun gezin (het eerste levensdomein) staat bij deze gezinswerking centraal. Van daaruit worden bruggen gebouwd naar de andere levensdomeinen.
 
Wijland is ontstaan vanuit de zoektocht naar hoe we ouders dichter bij de speelactiviteiten van kinderen kunnen brengen. De kinderen van Wijland verwoorden het gemis aan ontspanning en leuke vrije tijd doorbrengen met het gezin. Zij willen net als andere kinderen op vakantie gaan, samen iets doen in het weekend, … . Door een gebrek aan fysieke en financiële ruimte, een gebrek aan sociale netwerken en een hoofd vol zorgen, lukt het voor veel gezinnen niet om rustig en aandachtig samen te spelen of samen een uitstap te doen. Samen met ouders en kinderen ontwikkelde de RuimteVaart een nieuwe werking die ruimte en ondersteuning biedt om activiteiten voor elk gezin mogelijk te maken.
 
“Het allerleukste aan het gezinskamp vond ik dat wij met ons eigen gezin samen in één tent mochten slapen. Het was net alsof we op vakantie waren met ons gezin. Ik had dat nog nooit gedaan.”
 
Omdat de Ruimtevaart de doelgroep veranderde van kinderen naar hele gezinnen, , herschoolden ook de jongerenwerkers zich tot gezinswerkers.
De jury prijst de werking omwille van haar intergenerationele en integrale werking. Het is een unieke werking die niet vaak voorkomt binnen het jeugdwelzijnswerk door een opvallende focus. Wijland vraagt namelijk aandacht voor iets wat voor velen vanzelfsprekend lijkt, zoals samen met je ouders op vakantie gaan, maar wat voor vele kinderen geen optie is. Wijland vraagt ook voor deze kinderen en jongeren de nodige aandacht.

Over de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk
Met de Cera-prijs van het Vlaamse Jeugdwelzijnswerk vragen Cera en Uit De Marge aandacht voor de situatie van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Jeugdwelzijnswerk kan een belangrijke rol spelen zowel bij het signaleren van risico’s als bij de uitwerking van oplossingen.

Bekijk het filmpje.