Jongeren in armoede tonen videoboodschap aan politici

6/5/2014
Waar liggen maatschappelijk kwetsbare jongeren wakker van? Waar hopen ze op na 25 mei? Jongeren in armoede zijn niet met politiek bezig? Misschien stelt u niet de juiste vragen…. In een videoboodschap doen jongeren dat wel. Op 6 mei werd hij in Gent voorgesteld aan pers en publiek.

De video is geen stoffig memorandum, maar een scherpe, heldere visie met concrete voorstellen voor onze politici waarmee ze na 25 mei aan de slag kunnen. Ze is het resultaat van een beleidsparticipatietraject, waarbij jongeren in armoede tussen 14 en 26 jaar geregeld samenkomen. Ze vertegenwoordigen 8 jeugdwerkingen voor jongeren in armoede, verspreid over Vlaanderen.
 
Dialoog
 
Ze komen samen om elkaar te leren kennen, maar vooral om hun stem te laten horen, hun standpunten te bepalen over onderwerpen die zij zelf belangrijk vinden. Een paar keer per jaar gaan ze in dialoog met beleidsmakers, onderwijskoepels, ministers… rond deze thema’s.
De sterkte van dit beleidsparticipatietraject is dat het niet ad hoc en van boven af komt, maar op lange termijn wordt aangepakt, op het tempo van de jongeren, op basis van hun interesses, met veel ruimte voor groepsvorming, eigen inbreng en ontspanning.

Het volledige memorandum vindt u hier.

Bekijk hier de korte versie.

De lange versie is op aanvraag verkrijgbaar.

Lees hier het artikel op DeWereldMorgen.

Bekijk hier de reportage in het VRT-journaal.

Beluister het interview in Bonus op Radio 1.

Het videomemorandum werd mogelijk gemaakt door: