Afscheidnemend coördinator Frederic Vanhauwaert: "Politici moeten hun nek durven uitsteken"

25/4/2018
"Herverdelen betekent dat rijk een beetje meer bijdraagt om mensen in armoede omhoog te trekken. Daar ontbreekt blijkbaar de politieke moed voor." Dat zegt onze afscheidnemende coördinator Frederic Vanhauwaert in zijn afscheidsinterview in Knack. Volgende week wordt hij opgevolgd door David de Vaal, die overkomt van Logo Antwerpen.

12 jaar was Frederic aan de slag bij het Netwerk tegen Armoede. In die periode is de armoede stabiel gebleven, maar staat het thema wel veel nadrukkelijker op de agenda, zowel in de politiek als in media en publieke opinie. "De recepten liggen klaar. Politici moeten hun nek durven uitsteken om ze uit te voeren en niet blijven hangen in voedselhulp en liefdadigheid. Armoedebestrijding gaat over het garanderen van rechten: op een waardig inkomen, op werk, op een betaalbare en kwaliteitsvolle woning, op gezondheidszorg, op toegang tot vrijetijdsaanbod. Zolang het beleid daar niet veel sterker op inzet, zal de armoede niet dalen."

Vanuit het team van het Netwerk tegen Armoede willen we Frederic uitdrukkelijk bedanken voor zijn gedrevenheid, engagement en collegialiteit. Hij heeft het Netwerk en de 60 verenigingen waar armen het woord nemen nadrukkelijk op de agenda gezet. Het beleid kan vandaag niet meer wegkijken van de grote uitdagingen op vlak van armoede en sociale uitsluiting.

Vanaf volgende week neemt David de Vaal het roer over. Hij komt over van Logo Antwerpen en verdiende eerder al zijn sporen op het terrein van integratie. Hij weet met andere woorden wat het betekent om te werken met kwetsbare groepen. We hopen en zijn ervan overtuigd dat hij mensen in armoede en hun verenigingen blijvend een stem kan geven.

Lees het interview in Knack.