Energiearmoedeplan zal energiefactuur niet doen dalen

4/3/2016
Het energiearmoedeplan van minister Turtelboom wil vooral werk maken van energie-efficiëntie. Op zich een goede zaak, maar om energiearmoede op te lossen is meer nodig. Het blijft heel moeilijk om dit voor huurders af te dwingen. Verhuurders worden nog altijd onvoldoende aangezet om werk te maken van energiezuinige renovaties. Aan de factuur zelf doet dit plan weinig of niets. Dat stelt het Netwerk tegen Armoede vast. “Dat elektriciteit enkele honderden euro per jaar duurder wordt, ook voor veel gezinnen in armoede, blijft een bittere realiteit, ook met dit energiearmoedeplan”, zegt coördinator Frederic Vanhauwaert van het Netwerk tegen Armoede.
 
Wel positief is dat de sociale openbare dienstverplichting voor leveranciers wordt aangescherpt. Afbetaalplannen voor mensen met energieschulden moeten haalbaar blijven en mensen niet nog verder in de problemen duwen, wat nu vaak het geval is. De inschakeling van incassobureau’s wordt  onder de loep genomen  en budgetmeterklanten krijgen de garantie op ononderbroken beschikbaarheid van 10 ampère.
 
Een goede zaak voor wie met energieschulden zit, maar wij hadden graag gezien dat dit plan ook zou voorkomen dat mensen in die situatie verglijden. Op dat vlak zien we bitter weinig stappen vooruit.
 
Het energiearmoedeplan vertoont grote lacunes. Er is nauwelijks sprake van sociale correcties. De €25 (in plaats van €100) energieheffing (Turteltaks) voor gezinnen met een laag inkomen, is voor ons geen sociale maatregel. Het blijft een zware aderlating bovenop de andere prijsstijgingen voor energie (vennootschapsbelasting intercommunales, distributievergoeding, …).
Een pak huurwoningen zijn nog altijd onvoldoende geïsoleerd, ook op de sociale huurmarkt. Voor die sociale huurmarkt biedt dit plan geen oplossing. Voor de private markt worden er enkele projecten voorzien, maar de ambitie blijft beperkt. We hebben nood aan een echt masterplan, samen met de minister van Wonen, om op die huurmarkt echt werk te maken van energiezuinige investeringen.
 
Wil men de energiearmoede echt terugdringen, dan is dat de verantwoordelijkheid van de hele Vlaamse regering. Die moet sociale correcties voorzien op alle beleidsdomeinen en werk maken van de versnelde bouw van sociale woningen en de versterking van sociale verhuurkantoren.

Lees het artikel in De Morgen.

Lees het artikel op deredactie.be.