Extra aandacht voor winteropvang

16/10/2015
Volgens Antwerps OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA) is winteropvang ook nu al nodig. Normaal start deze pas op 1 december, maar gezien de lage temperatuur wil men in Antwerpen kijken of dat niet al vroeger kan. Tegelijk lanceert Vlaams minister van wonen Liesbeth Homans een maatregel die het mogelijk maakt leegstaande sociale woningen te gebruiken voor tijdelijke winteropvang.

Extra aandacht voor opvang van daklozen is nodig en deze maatregelen kunnen hier zeker bij helpen. Als Netwerk tegen Armoede stellen wij de aandacht voor dakloosheid van de Vlaams minister van wonen zeker op prijs.  Het is schrijnend dat mensen op straat moeten slapen omdat er onvoldoende of in sommige steden zelfs geen opvang is. Het blijft belangrijk dat zowel Vlaanderen als de steden en gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen en oplossingen zoeken voor mensen zonder vaste woonplaats.

Maar opvang is natuurlijk geen woning en ook na de winter blijft dakloosheid een schande. Daarom roepen wij de minister op om naast deze maatregel ook oplossingen te bieden aan daklozen, zodat ze na de winter niet terug de straat op moeten. We volgen hierin de Vlaamse Woonraad, die oproept voldoende doorstroommogelijkheden te creëren  naar reguliere huisvesting, met aandacht voor de krapte op die huisvestingsmarkt (zowel de private als de sociale). Een uitbreiding en betere toepassing van het huursubsidiesysteem kan hierbij helpen, naast verhoogde inzet op sociale woningen en woningen verhuurd via sociale verhuurkantoren.