Yves: "Koopkracht omhoog? Niet voor wie onder de armoedegrens leeft"

Yves moet rondkomen met een ziekte-uitkering. Hij is een van de gedreven vrijwilligers bij Sivi, onze vereniging die actief is in Sint-Amandsberg in de wijken rond Gent-Dampoort. Toen hij de federale regering hoorde verklaren dat de koopkracht gestegen is, moest hij eens goed lachen. “Hoor maar eens rond hier bij Sivi. Je zult niemand vinden die zijn koopkracht zag toenemen. Misschien voor wie een mooie job heeft, maar mensen in armoede zijn er de voorbije jaren alleen maar op achteruit gegaan.
 
Leefloon en lage pensioenen zijn de voorbije jaren een stukje omhoog getrokken. “Maar de prijzen zijn veel sneller gestegen. Ik betaal mij blauw aan energie. Ik heb dan nog het geluk dat ik een woning kan huren van mijn zus, aan een redelijke prijs. Hoewel ze lang niet in perfecte staat is, woon ik er graag. Het toont ook aan dat je private verhuurders niet allemaal over dezelfde kam moet scheren. Ja, er zijn wantoestanden bij verhuurders van privé-woningen, maar vaak hebben zij ook niet de middelen om hun woning te renoveren. Er zou veel maar aandacht moeten zijn vanuit het beleid voor de huurmarkt, zowel privé als sociaal. Als het over de kwaliteit van huurwoningen gaat, hebben we in Vlaanderen nog veel werk aan de winkel.
 
Bij Sivi zijn we heel erg bezig met kwaliteit van woningen. Je kunt in ons land echt wel van een wooncrisis spreken. Mensen slagen er gewoonweg niet in om een deftige woning te vinden. Met de stijgende energieprijzen is het nochtans van belang om in een goed geïsoleerde woning te kunnen leven, zowel voor uw gezondheid als voor uw portemonnee.
 
Voor je portemonnee woon je beter alleen als je een laag inkomen hebt. Dat heeft Yves aan den lijve ondervonden. “Mijn dochter wilde bij mij intrekken, maar dat betekende een fikse korting op mijn uitkering. Ze is toen noodgedwongen bij mijn ex moeten intrekken. Dat zijn heel moeilijke keuzes. Ik hoor de hele tijd spreken over huizen delen en co-housing, maar blijkbaar is dat enkel voor de middenklasse weggelegd. Jammer, want als je mensen laat samenwonen zonder financiële gevolgen, zou dat de krapte op de huurmarkt toch al een stukje kunnen verhelpen.”
 
Yves vindt het zeer belangrijk om de problematiek aan te kaarten vanuit zijn vereniging. Sivi brengt mensen samen. “Ik heb hier lotgenoten gevonden en vooral ook mijn engagement teruggevonden. Mensen in armoede worden al te vaak tegen elkaar uitgespeeld. De concurrentie aan de onderkant van de woonmarkt is groot. We moeten de krachten bundelen en met één stem spreken. Dankzij Sivi kunnen we dat. Het zal nodig zijn, want we hebben nog een lange weg te gaan.