Vereniging in beeld: De Brug Hasselt

De borden gaan vlot in het rond in de Ludovicuszaal van het Franciskanenklooster in Hasselt. In dit klooster kookt De Brug Hasselt vzw, vereniging waar armen het woord nemen, elke zaterdag een warme maaltijd. Er wordt lekker gegeten, gebabbeld en veel gelachen. Eerst wortelsoep, dan gehaktballen met groene boontjes en aardappelen. Voor de democratische som van 3,75 euro kunnen mensen hier wekelijks terecht voor een lekkere maaltijd, deskundig bereid door voorzitter Frieda Claesen en haar kookteam, allemaal vrijwilligers van De Brug. “Die wekelijkse maaltijd is onze belangrijkste inrijpoort”, zegt coördinator Johny Cuypers. “Mensen kunnen hier gewoon langskomen, ze hoeven niet te reserveren, iedereen is welkom. Het is hier elke week feest. Als mensen zich hier thuis voelen, kunnen ze een stapje verder zetten in onze vereniging, als ze er klaar voor zijn.”
Dat mensen zich thuis voelen, is geen overbodige luxe. “Vertrouwen geven, dat is het eerste wat we moeten doen bij mensen die hier over de vloer komen. Bij een maaltijd kunnen ze mensen leren kennen, maar even goed eens tot rust komen. Elk op zijn eigen ritme.”

Leren van elkaar

De Brug Hasselt vzw heeft in 17 jaar tijd een hele waaier aan activiteiten uitgebouwd. De crea-club is een van de grote trekpleisters. “Mensen kunnen hier knutselen, crocheren, haken of kaarten. Ze laten hun creativiteit de vrije loop. Ook een manier om het zelfvertrouwen op te krikken. We hebben er bewust voor gekozen om er geen cursus van te maken. Wie komt, beslist zelf waar hij aan wil werken. Je kunt altijd raad vragen en er is begeleiding, maar de deelnemers leren ook en vooral van elkaar. Prachtig om te zien.”
Terwijl we langs de kleurrijke creaties lopen, zit in een ander lokaal een tiental mensen geconcentreerd te klikken, te tikken en te surfen op de computer. “Onze computercursus begint letterlijk van nul. Cursisten leren hoe je een computer opstart, een programma opent en uiteindelijk hoe je een mooie tekst opstelt, een mail verstuurt of iets op het internet terugvindt. Leren werken met een computer is al lang geen luxe meer, maar bittere noodzaak, bijvoorbeeld om te kunnen solliciteren.”

Budget

Wie in armoede leeft, heeft tal van kopzorgen, maar een constante is het budget. Daarrond heeft De Brug de voorbije jaren heel wat inhoudelijk werk verzet. “Budget legt ook allerlei andere problemen bloot. Te dure en slechte huisvesting, hoge medische kosten. Wie in armoede leeft, heeft ook meer dan gemiddeld te kampen met gezondheidsproblemen. Mensen stellen doktersbezoek vaak uit omdat ze het moeilijk kunnen betalen. Ondertussen worden de problemen groter en lopen de kosten uiteindelijk nog veel hoger op.”
Op basis van al die ervaringen ontwikkelde De Brug een educatief gezelschapsspel, een soort Levensweg, waarbij je met een heel krap budget je weg moet zien te banen door onvoorziene kosten, kleine meevallers en grote tegenslagen. Letterlijk uit het leven gegrepen. “De bedoeling van het spel is dubbel. Enerzijds willen we mensen leren om verstandig met een budget om te gaan. Anderzijds leggen we een aantal knelpunten bloot die door het beleid moeten aangepakt worden. Je mag nog zo spaarzaam leven, met een dure, slecht geïsoleerde woning geraak je nooit uit de armoede. Hier komt ook de ontoegankelijke gezondheidszorg bovendrijven. Ziekte maakt arm en arm maakt ziek. Het zijn allemaal problemen die elkaar versterken en die er uiteindelijk voor zorgen dat mensen hun maandelijkse budget niet rondkrijgen.”

Op reis naar Spanje

De themawerking rond budget wordt eind dit jaar afgerond. Na nieuwjaar gaat De Brug aan de slag rond vrije tijd. Buitenstaanders denken vaak dat mensen in armoede geen vrije tijd nodig hebben. Ze hebben toch alle tijd van de wereld? Johny: “Leven in armoede is leven in een voortdurende stresssituatie? Hoe ga ik die factuur betalen? Hoe krijg ik eten op tafel voor mijn kinderen? Hoe krijg ik mijn schulden afbetaald? Mensen in armoede hebben het net heel erg nodig om te ontsnappen aan de dagelijkse strijd om te overleven. Een week weg van huis zonder kopzorgen, in een andere omgeving. Daarom organiseren wij al enkele jaren een groepsreis naar Spanje, tijdens de herfstvakantie. Ook dit jaar zijn we afgereisd met 55 mensen. Alles inbegrepen. Wie meegaat, spaart het hele jaar door, 1 euro per dag. Tijdens de reis zelf hoeft niemand zich zorgen te maken over maaltijden of drankjes. Het is geen luxereis, maar iedereen heeft wel 3 keer per dag goed te eten en slaapt in een mooie hotelkamer. Het is een gelegenheid om jezelf eens op te laden. Mensen voelen zich herboren na zo’n reis.”