# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Acties van armoedenetwerken op 17 oktober over heel het land vragen aandacht voor groeiende armoedeproblematiek

15/10/2021

Op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Armoede, stellen de regionale netwerken
armoedebestrijding verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) het onrecht aan de kaak dat armoede nog steeds is Volgens de laatste armoedecijfers leven in België maar liefst bijna 2 miljoen mensen in armoede of lopen zij een zeer groot armoederisico (18.9% van de ganse bevolking). Dit cijfer houdt nog geen rekening met de impact van de coronacrisis en de overstromingen in juli. Deze crisissen hebben net mensen in armoede het hardst getroffen. De grootste oversterfte door het coronavirus was bij mensen in armoede. Werknemers in precaire jobs waren het minst goed beschermd door de sociale zekerheid, door de grote stijging van de uitgaven voor basisgoederen (voeding, elektriciteit, gas,…) raakten vooral zij in de problemen om hun facturen en huur te betalen. De overstromingen hebben vooral lelijk huisgehouden in de wijken waar mensen in armoede leven. Dit hoeft ons niet te verbazen. Zij wonen immers in goedkope huurhuizen die vaak in minder goede staat zijn en zich bevinden in de wijken die het minst goed gelegen zijn.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie

Luister ook naar oplossingen van mensen in armoede

15/10/2021

Algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp pleiten in Apache voor meer maatschappelijke participatie van mensen in armoede aan de vooravond van de Werelddag tegen Armoede op 17 oktober. Ze pleiten ervoor dat mensen hun stem meer kunnen laten horen. Mensen in armoede kunnen zelf ook mee nadenken over oplossingen voor de problemen waarmee ze te maken hebben.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Inkomen # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Lokaal beleid # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Corona # Duurzame tewerkstelling # Digitalisering

Teken samen met mensen in armoede de krijtlijnen uit. Maak ruimte voor échte participatie

11/10/2021

De Werelddag van Verzet tegen Armoede vindt jaarlijks plaats op 17 oktober. Het is dé gelegenheid bij uitstek om wereldwijd de armoedeproblematiek onder de aandacht te brengen. Het Netwerk tegen Armoede koos dit jaar het ‘recht op maatschappelijke participatie’ als centraal thema. Mensen in armoede hebben vaak met uitsluiting te maken. Dat is tijdens de coronacrisis nog meer op scherp gesteld doordat afstandsonderwijs vaak niet lukte, door een krappe behuizing tijdens de lockdown, door hogere prijzen voor basisproducten ... Mensen in armoede willen gewoon mens kunnen zijn, ze willen graag ergens deel van uitmaken, zichzelf kunnen zijn en ontwikkelen … kortom deel uitmaken van de samenleving. Ze willen gezien en gehoord worden en de armoedecirkel doorbreken.
Het Netwerk tegen Armoede lanceerde de campagne rond 17/10 op maandag 11/10/2021.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Cultuur, sport, jeugdwerk # Wonen, water, energie

Werelddaklozendag: Jongeren die in fleur van hun leven zouden moeten zijn, maar zonder dak boven hun hoofd

09/10/2021

Een aantal verenigingen vraagt in Knack van 9/10/2021 aandacht voor de situatie van jongeren die in de fleur van hun leven zouden moeten zijn, maar geen dak boven het hoofd hebben.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk

Toeleiding naar vakantie blijft belangrijk

16/09/2021

Op 16/9/2021 vond een armoedeoverleg over toerisme plaats. Het Netwerk tegen Armoede ging samen met de verenigingen Betonne Jeugd, Wijkpartenariaat De Schakel en A'kzie Vzw online in gesprek met het kabinet van minister Zuhal Demir.
Het werd een vruchtbaar gesprek over het belang van vakantie voor mensen in armoede. We benadrukten dat er naast financiële drempels, ook andere drempels de toegang tot vrije tijd en vakantie bemoeilijken. De Rap Op Stap-kantoren blijven daarom een belangrijke manier om mensen in armoede toe te leiden.

Lees meer
op bezoek bij minister-president Jan Jambon
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk

Cultuur opent deuren naar andere domeinen

15/09/2021

Op 15/9/2021 was het Netwerk tegen Armoede met een aantal mensen uit de verenigingen VZW Recht-Op, De Schakel Puurs en Vierdewereldgroep Aalst Mensen voor Mensen vzw te gast op het kabinet van minister-president Jan Jambon voor een armoedeoverleg over cultuur.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona

Jongerenverenigingen in gesprek met minister Dalle

14/09/2021

Op 14/9/2021 ging een aantal jongeren van onze jongerenverenigingen Betonne Jeugd, VZW Recht-Op en Centrum Kauwenberg in gesprek met minister van Jeugd Benjamin Dalle. Het werd een toffe en leerrijke ervaring. Ze hadden ook een duidelijke boodschap voor de minister.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Dossiers # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Hulp- en dienstverlening # Inkomen

Netwerk tegen Armoede evalueert Groeipakket

05/05/2021

Voor het Netwerk tegen Armoede blijft het Groeipakket één van de belangrijkste hefbomen waarover de Vlaamse Regering beschikt om écht een verschil te maken 'in de portemonnee' van gezinnen met kinderen in armoede. Het Netwerk evalueerde het Groeipakket en hield het tegen het licht tijdens een hoorzitting in het Vlaams Parlement op 5/5/2021.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Inkomen # Werk # Onderwijs

Intergenerationele overdracht van armoede

04/05/2021

In het kader van de EU-SILC-enquête heeft Statbel, het Belgische statistiekbureau, de intergenerationele overdracht van armoede bestudeerd. De respondenten van 25 tot 59 jaar werd gevraagd naar hun levensomstandigheden toen zij ongeveer 14 jaar oud waren.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Inkomen # Corona # Onderwijs

'Het Jaar van Dylan' wint VRT Trofee Diversiteit 2021

26/03/2021

‘Durf te Vragen’ (Eén), ‘Ontoerekeningsvatbaar’ (Canvas), ‘Tekens van Leven’ (Ketnet), ‘De Inspecteur’ (Radio 2), ‘Karrewiet: Het jaar van Dylan’ (Informatie) en ‘Dertigers’ (fictie): dat zijn de winnaars van de Diversiteitstrofeeën die de VRT samen met 6 verenigingen jaarlijks uitreikt aan eigen tv- en radioprogramma’s die het afgelopen jaar zijn gemaakt. De publieksprijs gaat naar ‘Hoodie’ (Ketnet).

Lees meer
beeld Signalenbundel 2.0
# Dossiers # Nieuws # Verhaal # Aanbeveling # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Signalenbundel 2.0 - Corona één jaar later

24/03/2021

Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.

Lees meer Download
foto theatervoorstelling Groei van Ons Centrum
# Nieuws # Verhaal # Dossiers # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona # Digitalisering

Wat betekent vrijetijdsbeleving voor mensen in een kwetsbare situatie?

15/03/2021

Wie moet rondkomen met een laag inkomen geeft veel minder geld uit aan vrijetijdsactiviteiten. Dat blijkt uit een onderzoek naar vrijetijdsbesteding in opdracht van de VRT. Vier op de tien mensen met een laag inkomen geeft aan dat activiteiten niet binnen hun budget passen. Die financiële stress en de harde keuzes die ze moeten maken, veroorzaken minder plezier in het leven. Ze hebben minder sociale contacten, kunnen niet meepraten en raken geïsoleerd.

Radio 1, Radio 2 en MNM lieten een aantal mensen in armoede aan het woord in de week van 15 maart 2021.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Gezondheid # Cultuur, sport, jeugdwerk

Pesten: verhalen van ouders

10/02/2021

Groeimee.be ging in gesprek met zes mama's, die deel uitmaken van de oudergroep van Recht-op vzw, een vereniging waar armen het woord nemen. Allemaal hebben ze een kind dat gepest werd of wordt. Openhartig vertellen ze hun verhaal. Wat doet pesten met hun kind en met hen? Hoe pakten ze het aan? En wat is nodig om pesten uit de wereld te helpen? Groeimee.be bundelde hun meest opvallende, indringende en emotionele uitspraken.

Lees meer
# Nieuws # Verhaal # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Corona

Koningin Mathilde in online gesprek met kwetsbare jongeren en gezinnen

03/12/2020

Op 20 november 2020, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, organiseerden UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) een uitwisseling tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families van de armoedenetwerken in België. Het Netwerk tegen Armoede en het Brussels Platform Armoede gaven het platform aan een aantal kwetsbare jongeren en gezinnen om hun verhaal te doen.

Lees meer Download
# Dossiers # Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona # Digitalisering

Jaarboek Armoede en sociale uitsluiting 2020

02/12/2020

De 29ste editie van het Jaarboek onderzoekt wat digitalisering betekent voor armoede en armoedebestrijding. De samenleving digitaliseert in sneltempo en dat brengt heel wat kansen en uitdagingen mee op diverse levensdomeinen. We krijgen inzicht in de belangrijke rol van sociale ondersteuningsnetwerken voor digitale inclusie en in de digitalisering van het sociaal werk.

Lees meer Download
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Schulden # Inkomen

Het Pact 2020 tien jaar later - kinderarmoede niet gehalveerd

21/11/2020

Met ‘Pact 2020’ had de politiek zo’n 10 jaar geleden steile ambities voor Vlaanderen, maar wat blijft daar nu nog van overeind? Doelstelling 6 'Tegen 2020 moet het aantal kinderen dat in armoede geboren wordt, gehalveerd zijn' is alvast niet gehaald. Minstens 1 op 8 kinderen leeft nog altijd in armoede. Het Nieuwsblad blikt tien jaar later terug.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona

Reactie op eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen

17/11/2020

De Vlaamse Regering heeft beslist om een eenmalige coronatoeslag van 33,67 euro per kind voor kwetsbare gezinnen toe te kennen. Het Netwerk is blij met de aandacht voor de de laagste inkomens en de automatische rechtentoekenning, maar herhaalt wel de vraag naar andere en meer structurele maatregelen.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Armoede # Hulp- en dienstverlening # Cultuur, sport, jeugdwerk # Gezondheid # Inkomen # Mobiliteit # Onderwijs # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Nieuw Vlaams Actieplan Armoedebestrijding gemiste kans voor effectieve en structurele aanpak van armoede

25/09/2020

De Vlaamse Regering heeft op 25 september 2020 het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 (VAPA) goedgekeurd. Het Netwerk tegen Armoede is tevreden dat er werk is gemaakt van een VAPA, ondanks de coronacrisis. In volle crisis mensen in armoede betrekken is geen evidente opgave maar doet geen afbreuk aan het belang van een participatief beleid. “Dit actieplan stelt  teleur: er is weinig te merken van structurele maatregelen die een reëel verschil kunnen maken”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. “Omgekeerd valt in tal van acties de nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van mensen op. We willen nu al aangeven dat er méér zal nodig zijn voor een VAPA dat die naam waardig is.” 

Lees meer Download
vrouwen stappen in trein (foto: NMBS)
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Mobiliteit # Lokaal beleid # Corona # Digitalisering

Beperken van treinen naar kust, beperkt bewegingsvrijheid personen in armoede

12/08/2020

Belga vroeg het Netwerk tegen Armoede om een reactie op de plannen om beperkende maatregelen op te leggen als gevolg van de vechtpartijen aan de kust en andere plaatsen tijdens het weekend van 8 en 9 augustus 2020, zoals het beperken van het aantal treinen naar de kust.

Lees meer
# Nieuws # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Mobiliteit # Wonen, water, energie # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona # Digitalisering

Alles bij het oude laten? Nee, bedankt

14/07/2020

Ook middenveldorganisaties hebben lessen getrokken uit de coronacrisis. Ze scharen zich achter een progressieve agenda. Met een brede coalitie van middenveldorganisaties presenteren ze zeven prioriteiten voor een betere samenleving na corona.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Inkomen # Corona

Minstens 1 op 8 kinderen leeft nog steeds in armoede

22/06/2020

Jaarlijks publiceert Kind en Gezin het rapport ‘Het kind in Vlaanderen’. De kansarmoede-index is de belangrijkste graadmeter voor de kinderarmoede in Vlaanderen, naast de EU-statistiek van inkomens en levensomstandigheden. De index blijft stabiel en bedraagt in 2019 14%. Dat betekent dat nog altijd minstens 1 op 8 kinderen in armoede leeft. “De cijfers tonen dat het nieuwe Groeipakket een kans mist in de armoedebestrijding, zoals wij en vele anderen hadden voorspeld. Met het Groeipakket had de Vlaamse Regering nochtans de kans de strijd tegen gezins- en kinderarmoede aan te gaan”, aldus David de Vaal, algemeen coördinator van het Netwerk tegen Armoede. “En de impact van de coronacrisis moet nog blijken.”

Lees meer Download
Karen Nelissen en Zoë Leduc (foto: Klasse)
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Onderwijs # Corona

Kleuterschool en 't Lampeke slaan handen in elkaar tegen 'coronaverlies'

18/06/2020

Kleuters mogen weer naar school, maar ze komen niet allemaal. Net kansarme ouders hebben vaker schrik dat hun kind besmet raakt met corona. Samen met 't Lampeke neemt de Sint-Janschool in Leuven die angst weg. En gaat ze corona- en zomerverlies tegen.

Lees meer
ouders met kindje
# Nieuws # Armoede # Inkomen # Lokaal beleid # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona

Armoede los je niet alleen op met voedselbonnen

08/06/2020

De maatregelen van de Vlaamse Regering voor kwetsbare gezinnen zijn meer dan welkom. Het is goed dat de Vlaamse Regering dat doet via een belangrijk en potentieel slagkrachtig instrument als het Groeipakket. Het steunpakket dat vandaag werd bekendgemaakt, bevat enkele goede maatregelen, maar laat als geheel helaas nog te veel mensen in de kou staan.

Lees meer
# Nieuws # Armoede # Cultuur, sport, jeugdwerk # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Schulden # Werk # Corona

Steunmaatregelen Vlaamse overheid zijn broodnodig, maar hoogstens een eerste stap

08/06/2020

De armoedeorganisaties en Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn blij te zien dat de Vlaamse Regering 45 miljoen euro vrijmaakt voor kwetsbare gezinnen. Die extra aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis op deze gezinnen is hard nodig. In de maatregelen is een aantal ideeën opgepikt die we inbrachten in de taskforce kwetsbare gezinnen. Dat het Groeipakket wordt ingezet, is daarbij bijvoorbeeld een goede zaak.

Lees meer Download
# Nieuws # Cultuur, sport, jeugdwerk # Onderwijs # Corona

Online enquête #jongerenovercorona geeft kinderen en jongeren een stem

27/05/2020

Meer dan 44.000 kinderen en jongeren deelden hun belevingen en behoeften tijdens de coronaperiode in de online-enquête #jongerenovercorona, een initiatief van het Kinderrechtencommissariaat, het Kenniscentrum Kinderrechten en de Kinderrechtencoalitie Vlaanderen. Het Netwerk tegen Armoede verspreidde de enquête onder haar verenigingen, want ook de stem van jongeren in armoede moet hierin gehoord worden. . Uit de enquête blijkt dat de problemen van kinderen en jongeren in kwetsbare situaties op scherp gesteld zijn en meer ‘zichtbaar’ worden. Daarom pleiten de organisaties voor bijzondere aandacht voor deze kinderen en jongeren tijdens de coronacrisis en in de exitstrategie na corona. Ze roepen op om werk te maken van structurele maatregelen.

Lees meer
# Nieuws # Dossiers # Armoede # Gezondheid # Hulp- en dienstverlening # Inkomen # Lokaal beleid # Cultuur, sport, jeugdwerk # Mobiliteit # Onderwijs # Schulden # Werk # Wonen, water, energie # Corona

Impact van coronacrisis op mensen in armoede

22/05/2020

De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.

Lees meer Download
# Nieuws # Aanbeveling # Cultuur, sport, jeugdwerk # Corona # Digitalisering

Kwetsbare jongeren worden over het hoofd gezien in coronacrisis

06/05/2020

Netwerk tegen Armoede mist het perspectief van kinderen en jongeren in deze coronacrisis - in de eerst plaats van kwetsbare jongeren. We zijn nauw betrokken in de samenwerking tussen welzijn en jeugd om samen te kijken wat kwetsbare kinderen en jongeren, die vaak heel klein behuisd zijn zonder eigen kamer, digitale toegang en/of computer, nu nodig hebben en wat we hen kunnen bieden. We sporen de Vlaamse Regering aan om diezelfde reflex te maken en zijn blij dat minister van Jeugd Benjamin Dalle hier een lans voor breekt.

Lees meer
# Nieuws # Cultuur, sport, jeugdwerk

Armoedevorming voor aanbieders in cultuur, sport en vrije tijd

27/01/2020

Cultuur, vrije tijd en sport is een recht voor iedereen! Maar wat kunnen we doen om kansengroepen beter te bereiken met het aanbod? Hoe maken we werk van onze opdracht naar publieksdiversiteit in cultuur-, sport- en
vrijetijdsdiensten, sociaal-culturele organisaties?

Lees meer Download
# Nieuws # Cultuur, sport, jeugdwerk

Ons Centrum krijgt veel bijval voor theatervoorstelling Groei

25/06/2019

Ons Centrum, een bruisende Vereniging Waar Armen het Woord Nemen uit Leopoldsburg, speelde op 28 april hun nieuwe theatervoorstelling ‘Groei’ in het CC Leopoldsburg. Deze voorstelling was het derde sociaal artistiek project waarin mensen uit de vereniging samenwerkten met regisseuse Ingrid Dullens.

Lees meer
# Nieuws # Aanbeveling # Cultuur, sport, jeugdwerk

Zaadjes planten voor een inclusief toerismebeleid

06/06/2019

Op vakantie gaan is allesbehalve vanzelfsprekend voor mensen in armoede. Er is niet alleen de financiële drempel. Je moet ook nog op je bestemming geraken en, eens je er bent, je er thuis voelen.

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.