Nieuws
Hoe toegankelijk is het aanbod psycho-educatie voor mensen in armoede?
01/09/2021Een cursus ‘Omgaan met stress’, een workshop ‘Beter slapen’ of een lezing ‘Psychose begrijpen’: psycho-educatie kan bijdragen tot meer psychisch welzijn. Maar hoe toegankelijk is het aanbod voor mensen in armoede? Recht-op, één van onze verenigingen waar armen het woord nemen, nam de proef op de som. Lees hun bevindingen in hun nota.
Lees meerNetwerken armoedebestrijding dringen aan op snelle en humane oplossing voor hongerstakers en actievoerders
15/07/2021De regionale netwerken armoedebestrijding, verenigd binnen het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN), strijden allen voor een samenleving waar armoede en sociale uitsluiting verleden tijd zijn. Wij streven naar een samenleving, gebaseerd op mensenrechten, waar iedereen minimaal een menswaardig leven kan leiden. Daarbij is het cruciaal naar ieders stem, ook naar die van de meest kwetsbaren, te luisteren. Ze blijven al te vaak onzichtbaar.
Open brief van de netwerken armoedebestrijding aan staatssecretaris Sammy Mahdi
Lees meer DownloadBAPN roept federale regering op zo snel mogelijk werk te maken van ambitieus federaal plan armoedebestrijding
02/07/2021Anderhalf jaar na het begin van de coronacrisis en bijna een jaar na de vorming van de federale regering, is er nog steeds geen federale langetermijnstrategie voor armoedebestrijding. De volgende verkiezingen zijn gepland voor mei 2024. Dit betekent dat deze federale regering nog maar de helft van deze legislatuur de tijd heeft om een structureel armoedebeleid te voeren, op voorwaarde dat ze nu de nodige stappen voor de uitwerking ervan zet. De netwerken armoedebestrijding verenigd binnen BAPN dringen erop aan dat de federale regering een prioriteit maakt van een ambitieus en participatief plan armoedebestrijding dat vertrekt vanuit de noden en ervaringen van mensen in armoede zelf.
Lees meer DownloadGezichten van een onzeker bestaan
28/06/2021Bestaansonzekerheid is schadelijk. En de schade die het op lange termijn veroorzaakt, is vaak onomkeerbaar. Hoe meer men wordt geconfronteerd met een opeenstapeling van problemen, hoe meer die elkaar versterken en hoe minder het vermogen wordt om ze zelf te verhelpen. En hoe groter het effect op de gezondheid. De manieren waarop mensen in bestaansonzekerheid terechtkomen, zijn net zo divers als de groep die dit overkomt.
‘Gezichten van een onzeker bestaan’ tekent de verhalen op van 14 mensen die leefden in bestaansonzekerheid. En van hun zoektocht om daaraan te ontkomen.
vzw De Vrolijke Kring wint Prijs Armoede Uitsluiten 2021
03/06/2021vzw De Vrolijke Kring uit Ronse heeft op 3/6/2021 de Prijs Armoede Uitsluiten 2021 van Welzijnszorg in ontvangst genomen. Een welgemeende proficiat!
Lees meerProgramma Zeitgeist op Klara belicht beeldvorming en diversiteit
28/05/2021Hoe mediamakers hun boodschap brengen is nooit neutraal. Beeldvorming in de media bepaalt hoe mensen in de maatschappij worden behandeld en bekeken. Is communicatie een te weinig belichte kant van de identiteitsdebatten? Geertje De Ceuleneer trok op onderzoek in drie afleveringen in het programma Zeitgeist op Klara.
Lees meerOpen brief over ontwerp aanpassing van Vlaamse sociale bescherming
26/05/2021Open brief aan Vlaamse parlementsleden over ontwerp aanpassing van Vlaamse sociale bescherming naar aanleiding van een hoorzitting op 26 mei 2021
Lees meerDe vaccins dreigen de kloof tussen rijk en arm te verdiepen
03/05/2021Covid-19 verdiepte de kloof tussen arm en rijk al, de vaccins dreigen dat opnieuw te doen. Hoe minder gefortuneerd je bent, hoe kleiner de kans is dat je je laat vaccineren. En dat is niet per definitie uit slechte wil. ‘Kansarmen ervaren heel wat drempels.’
Lees meerSignalenbundel 2.0 - Corona één jaar later
24/03/2021Van bij het begin van de coronacrisis verzamelde het Netwerk tegen Armoede signalen en getuigenissen over de impact op het leven van mensen in armoede. Wat is de stand van zaken één jaar na de uitbraak van het virus? We vroegen het via de 58 verenigingen waar armen het woord nemen, Welzijnsschakels en ATD Vierde Wereld. De organisaties moesten noodgedwongen hun dagelijkse werking aanpassen. Ze gingen aan de slag met alternatieven om mensen in armoede te blijven bereiken en ondersteunen. De signalen en ervaringen zijn nu verzameld in de Signalenbundel 2.0.
Lees meer DownloadBeroep aantekenen voor zorgbudget? Dat is dan 75 euro
23/03/2021Open brief Vlaams ABVV, ACLVB, ACV, Beweging.net, Decenniumdoelen, Netwerk tegen Armoede, Steunpunt Mens en Samenleving, Welzijnszorg en Zorgkas Socialistische Mutualiteiten.
Binnenkort moeten Vlamingen die beroep aantekenen tegen beslissingen in hun zorgbudget daar 75 euro voor neertellen. Dat besliste de Vlaams Regering afgelopen vrijdag op de Ministerraad, tegen verschillende adviezen in. Het zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met ernstige gezondheidsproblemen of een handicap.
Lees meerZullen we kwetsbaren bereiken voor coronavaccin?
19/02/2021Zullen we de meest kwetsbaren in onze samenleving wel bereiken om hen uit te nodigen voor een coronavaccin? Het is een vraag waar heel wat armoedeorganisaties en experten mee zitten. Zij vrezen dat velen uit de boot zullen vallen, onder meer door de brief die mensen moet uitnodigen. "Niet iedereen zal tot op het einde geraken", vrezen armoedeorganisaties.
Lees meerPesten: verhalen van ouders
10/02/2021Groeimee.be ging in gesprek met zes mama's, die deel uitmaken van de oudergroep van Recht-op vzw, een vereniging waar armen het woord nemen. Allemaal hebben ze een kind dat gepest werd of wordt. Openhartig vertellen ze hun verhaal. Wat doet pesten met hun kind en met hen? Hoe pakten ze het aan? En wat is nodig om pesten uit de wereld te helpen? Groeimee.be bundelde hun meest opvallende, indringende en emotionele uitspraken.
Lees meerArmoedeverenigingen kregen veel meer hulpvragen in 2020
13/01/2021Het Netwerk tegen Armoede blikt jaarlijks terug op de opvallendste ontwikkelingen en trends in de 58 verenigingen waar armen het woord nemen. Het zal niet verwonderen dat 2020 een heel bijzonder jaar was, vooral door de coronacrisis. Meer dan 70 procent van de respondenten geeft aan dat ze in 2020 meer hulpvragen kregen dan in 2019. Die hulpvragen kwamen voornamelijk van mensen die door de coronacrisis in de (financiële) problemen zijn gekomen, alleenstaande ouders en mensen met een migratieachtergrond. De verenigingen hebben een grote flexibiliteit en creativiteit aan de dag gelegd om mensen in armoede te blijven bereiken.
Lees meerHet hele jaar solidair
26/12/2020Dit jaar schuiven mensen die in armoede leven niet samen aan tafel voor een kerstmaal. Hulporganisaties voorzien zoals het hele jaar wel een aangepaste oplossing. In 2020 was solidariteit ook niet enkel iets voor de kerstperiode. De coronacrisis zorgde voor nieuwe armoede, en mensen die al in armoede leefden werden geconfronteerd met extra problemen. Tegelijk stonden ook nieuwe vrijwilligers te springen om hun handen uit de mouwen te steken.
Lees meerKoningin Mathilde in online gesprek met kwetsbare jongeren en gezinnen
03/12/2020Op 20 november 2020, de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, organiseerden UNICEF België en het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) een uitwisseling tussen Koningin Mathilde en kwetsbare jongeren en families van de armoedenetwerken in België. Het Netwerk tegen Armoede en het Brussels Platform Armoede gaven het platform aan een aantal kwetsbare jongeren en gezinnen om hun verhaal te doen.
Lees meer DownloadJaarboek Armoede en sociale uitsluiting 2020
02/12/2020De 29ste editie van het Jaarboek onderzoekt wat digitalisering betekent voor armoede en armoedebestrijding. De samenleving digitaliseert in sneltempo en dat brengt heel wat kansen en uitdagingen mee op diverse levensdomeinen. We krijgen inzicht in de belangrijke rol van sociale ondersteuningsnetwerken voor digitale inclusie en in de digitalisering van het sociaal werk.
Lees meer DownloadZorgen over morgen - Inspiratiegids rond levenseindezorg voor mensen in armoede
25/11/2020Op 25/11/2020 stelde De Schakel Puurs samen met het Palliatief Netwerk Mechelen een inspiratiegids rond levenseindezorg voor mensen in armoede voor.
De inspiratiegids is het resultaat van een traject van twee jaar om levenseindezorg toegankelijker te maken voor mensen in armoede.
Iedereen heeft immers recht op gepaste palliatieve zorg en een waardige uitvaart.
Zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen
05/10/2020Op 28/9/2020 maakte de Vlaamse Regering het beleid voor 2020-2021 bekend tijdens de Septemberverklaring. De regering stelde ook het relanceplan met zeven ambities voor Vlaanderen voor. Helaas ontbreken concrete acties om de toename van armoede door de coronacrisis tegen te gaan. “Een doorgedreven aanpak met structurele maatregelen die een reëel verschil maken voor mensen in armoede ontbreekt”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. Daarom formuleerde het Netwerk tegen Armoede op 5/10/2020 zeven ambities voor de aanpak van armoede in Vlaanderen tijdens de hoorzitting over de coronacrisis in het Vlaams Parlement.
Lees meer DownloadNieuw Vlaams Actieplan Armoedebestrijding gemiste kans voor effectieve en structurele aanpak van armoede
25/09/2020De Vlaamse Regering heeft op 25 september 2020 het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding 2020-2024 (VAPA) goedgekeurd. Het Netwerk tegen Armoede is tevreden dat er werk is gemaakt van een VAPA, ondanks de coronacrisis. In volle crisis mensen in armoede betrekken is geen evidente opgave maar doet geen afbreuk aan het belang van een participatief beleid. “Dit actieplan stelt teleur: er is weinig te merken van structurele maatregelen die een reëel verschil kunnen maken”, aldus waarnemend algemeen coördinator Nicolas Van Praet. “Omgekeerd valt in tal van acties de nadruk op de individuele verantwoordelijkheid van mensen op. We willen nu al aangeven dat er méér zal nodig zijn voor een VAPA dat die naam waardig is.”
Lees meer DownloadLos het woonprobleem in Vlaanderen nu op
25/06/2020Voor veel mensen blijft een goede en betaalbare woning een verre droom. Vlaanderen ploetert al lang om uit die wooncrisis te geraken. Nu, na corona, liggen er kansen om beter te doen. De Woonzaak wil die noodzakelijke verandering juridisch afdwingen.
Lees meerLeven in armoede in tijden van corona: achter de gevels van de lockdown
25/05/2020De coronacrisis heeft er zwaar in gehakt bij mensen met een laag inkomen. In 2 beklijvende video's ging het Netwerk tegen Armoede kijken achter de gevels van de coronacrisis. Hoe overleven mensen in armoede in lockdown? Wat zijn de financiële en mentale gevolgen van een leven met een inkomen onder de armoedegrens? Wat zijn de gevolgen op langere termijn en hoe kunnen we mensen vooruit helpen na de crisis?
We vroegen het aan mensen uit onze verenigingen in een aantal Zoom-gesprekken. Ze hebben het over inkomen, wonen, de digitale kloof, sociaal contact, onderwijs, hulp- en dienstverlening, het gezin …
Impact van coronacrisis op mensen in armoede
22/05/2020De coronacrisis heeft een zware impact op de financiële situatie en welzijn van mensen in armoede. Van bij het begin van de crisis gaan wij actief op zoek naar ervaringen van mensen binnen onze verenigingen waar armen het woord nemen. Ook andere armoedeorganisaties doen dat. Die bundeling van signalen wordt systematisch opgevolgd en geactualiseerd.
Lees meer DownloadVerlaag plafond voor maximumfactuur in gezondheidszorg
20/02/2020Netwerk tegen Armoede pleit samen met Kom op tegen Kanker en de partners van Decenniumdoelen voor een verlaagd remgeldplafond voor de sociale maximumfactuur van 477 naar 250 euro. Die maatregel maakt de gezondheidszorg financieel toegankelijker voor meer dan 200.000 personen die het nu moeilijk hebben om hun zorg te betalen. De initiatiefnemers roepen de volgende regering op om werk te maken van een betere financiële bescherming voor die kwetsbare groepen.
Lees meer DownloadArmoedebarometer kleurt donkerrood
13/11/2019Alle armoedecijfers staan op rood in Vlaanderen en dat is zonder meer alarmerend, zeker wanneer deze regering het armoedeprobleem onder mat lijkt te willen schuiven. De Vlaamse armoedecijfers blijven hangen op 10,4%, en dit na zoveel jaren armoedebeleid; de kinderarmoede steeg tot 15%; het aantal leefloners blijft stijgen tot meer dan 41.000 Vlamingen; de wachtlijst voor sociale woningen blijft aangroeien tot 154.000 wachtenden; de voedselbanken breken alle records: 160.000 mensen vroegen een voedselpakket; meer dan 680.000 Vlamingen leven vandaag in armoede; de uitstroom zonder diploma stijgt opnieuw; de klachten inzake discriminatie en racisme blijven stijgen; de leefkosten (voor energie, openbaar vervoer, …) blijven stijgen;
Lees meer'Meer dan mijn ziekte' - Blik op verleden en toekomst van patiëntenparticipatie
06/11/2019Wat weten we over de kwaliteit van ons gezondheidssysteem? Zijn ervaringsdeskundigen betweters, pottenkijkers of experten? Zijn er grenzen aan patiëntenparticipatie? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in het boek ‘Meer dan mijn ziekte. Patiënten betrekken in de zorg’. Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform, zoekt samen met patiëntenverenigingen, beleidsmakers, vertegenwoordigers van de zorgsector en academici naar antwoorden.
Lees meerMeer dan mijn ziekte' - blik op verleden en toekomst van patiëntenparticipatie
06/11/2019Wat weten we over de kwaliteit van ons gezondheidssysteem? Zijn ervaringsdeskundigen betweters, pottenkijkers of experten? Zijn er grenzen aan patiëntenparticipatie? Het zijn enkele van de vragen die aan bod komen in het boek ‚'Meer dan mijn ziekte. Pa ...
Lees meer1 op 5 Belgen maakt zich financiële zorgen over zorg
22/10/2019Deze week is Dokters van de Wereld met de steun van het Netwerk tegen Armoede van start gegaan met een campagne die de aandacht vestigt op de groeiende zorgkloof en zorguitstel in ons land. De campagne wijst op de pijnpunten op het vlak van zorguitstel en ongelijkheden en formuleert 6 urgente kernaanbevelingen naar de toekomstige federale regering.
Lees meer1 op 5 Belgen maakt zich financiële zorgen over zorg
22/10/2019Deze week is Dokters van de Wereld met de steun van het Netwerk tegen Armoede van start gegaan met een campagne die de aandacht vestigt op de groeiende zorgkloof en zorguitstel in ons land. De campagne wijst op de pijnpunten op het vlak van ...
Lees meerArmoedebestrijding wordt vooral een strijd tegen mensen in armoede
01/10/2019Het Netwerk tegen Armoede kan niet anders dan teleurgesteld zijn over het regeerakkoord dat N-VA, Open VLD en CD&V na lange onderhandelingen afklopten. Armoedebestrijding lijkt verworden tot een strijd tegen mensen in armoede.
Lees meerWie nu geen werk maakt van armoedebestrijding, pleegt schuldig verzuim
07/06/2019De verkiezingsuitslag van 26 mei doet de alarmbellen afgaan. Dat zoveel mensen hun toevlucht zoeken tot extreemrechts heeft verschillende redenen. Dit is geen resultaat om vrolijk van te worden, wel een alarmsignaal om te kijken waarom mensen zich afkeren van de politiek, waarvan ze niet meer geloven dat die een oplossing kan bieden voor hun problemen.
Lees meer