Jaaroverzicht 2022 in vogelvlucht

"In 2022 bundelden wij onze krachten met heel wat mensen in armoede en medestanders om na de coronacrisis energiearmoede te bestrijden! We slaagden erin om menselijke drama's te vermijden dankzij het sociaal tarief voor energie. In 2023 gaan we voor de verankering van het sociaal tarief voor iedereen op of onder de armoedegrens! Strijdt u met ons mee?"

Heidi en Cindy, woordvoerders

Lees hieronder de verschillende hoofdstukken of doorblader het jaaroverzicht onderaan de pagina.


2 jaar na de pandemie

We verzamelden getuigenissen en signalen over de impact van 2 jaar coronacrisis. De crisis heeft heel zwaar gewogen op mensen in een kwetsbare positie. De problemen die de crisis op scherp stelde, vragen structurele oplossingen en maatregelen.

Lees meer

Uitbreiding aantal erkende verenigingen

Op 5 december maakte minister Dalle de 7 verenigingen die vanaf 2023 een erkenning en subsidie krijgen bekend. Dat brengt het totaal op 61 verenigingen. Welkom!

Lees meer

Ontmoetingsdag

Op 12 mei verzamelden 280 mensen uit 30 verenigingen in de ZOO voor de Ontmoetingsdag. Ideaal om elkaar te ontmoeten en om te ontspannen met een bezoek aan de dieren. We gingen ook dieper in op het centrale thema wonen van de campagne voor 17/10.

Lees meer

Forumdagen

De Forumdag op 24 mei stond in het teken van 'Een leefbaar inkomen voor iedereen, ook als je schulden hebt?!". De tweede Forumdag vond plaats op 22 november en had het thema "Werk".

Lees meer

Werkbaar en duurzaam werk als hefboom uit armoede

Op 6 juli bespraken we met kersvers Vlaams minister Jo Brouns het thema Werk in het Vlaams Actieplan Armoedebestrijding. Onze prioriteiten: een aanpak op maat van kwetsbare groepen, het aanbod van VDAB afstemmen op de noden van mensen in armoede en personen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt toeleiden naar werk.

Lees meer

Alle leerlingen gelijk aan de start op school?

Jaarlijks starten sommige leerlingen het schooljaar zonder de nodige leermiddelen. We ondertekenden op 10/10 mee de ‘Kwaliteitsalliantie’ voor beter en meer toegankelijk lesmateriaal. We vragen een kostenbewust beleid op school en blijven pleiten voor een maximumfactuur in het secundair.

Lees meer

Recht op wonen centraal op 17/10

Vlaanderen kampt met een wooncrisis. 182.000 gezinnen wachten op een sociale woning, vaak al jaren lang. Daarom stond het recht op wonen centraal op de Werelddag van Verzet tegen Armoede op 17 oktober. We pleiten voor een hoger bouwritme voor sociale woningen: zet de beschikbare middelen om in stenen.

Lees meer

Sociaal bloedbad dreigt door energiecrisis

In de Klimaatmars op 25 oktober in Brussel liepen we voorop. Niemand mag achterblijven in de klimaattransitie. Mensen in armoede zijn vaak het eerste slachtoffer van de klimaatverandering. De ongelijkheid zal toenemen als de klimaatcrisis niet op de juiste manier wordt aangepakt. Dat laten we niet gebeuren!

Lees meer

Samenwerking en projecten

Het Netwerk tegen Armoede heeft in 2022 nauw samengewerkt met een aantal partners rond volgende projecten: De Warmste Week, Ecopower en Bike for Life.

Lees meer

Lees het jaaroverzicht in pdf

Doorblader het jaaroverzicht

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.