Digitalisering
20. Garandeer de toegang tot het internet voor iedereen en organiseer diensten volgens het ‘click call connect’-principe
Bijna één op vijf Belgische gezinnen in armoede heeft geen internetaansluiting thuis. 47% van de gezinnen met een laag inkomen beschikt bovendien niet over een laptop. Bijgevolg hebben ze geen toegang tot het internet, of enkel via een ander apparaat zoals de smartphone. Digitalisering zorgt voor mensen in armoede voor heel wat zichtbare en onzichtbare kosten.
Aangezien de toegang tot grondrechten steeds meer afhangt van de digitale mogelijkheden van burgers, zijn overheden het aan hen verplicht om de toegang tot het internet te garanderen. Werk daarom een betaalbaar alternatief voor hard- en software uit. Denk daarbij niet alleen aan computertoestellen zelf, maar ook aan de nodige software, printers, webcams, eID-kaartlezers etc. Voorzie ook in een duurzaam vormingsaanbod op maat van mensen in armoede om hun digitale vaardigheden te versterken.
Voor steeds meer administratieve procedures, gezondheidszorg en bankdiensten worden de fysieke alternatieven verminderd of afgeschaft. Ofwel moeten mensen eerst naar de website voordat ze een persoonlijke afspraak kunnen maken. Hanteer daarom het principe van ‘click call connect’ voor essentiële diensten, zoals het OCMW, CAW, vakbonden, mutualiteiten, VDAB … Voorzie voor burgers contactmogelijkheden die voor hen het meest geschikt zijn: online, telefonisch of via fysiek onthaal met persoonlijk contact. Zorg voor toegankelijke en laagdrempelige niet-digitale alternatieven, zonder afspraak of meerkost (21).
"Ik wilde mijn kind inschrijven voor het secundair onderwijs. Ik moest hiervoor ofwel een ID-lezer hebben of werken via Itsme. Ik heb toen een ID-lezer gekocht en geprobeerd, maar het lukte mij toch niet. En Itsme installeren snap ik niet. Pas na heel wat ondersteuning vanuit een vereniging is mij dit gelukt. Ik voel mij hier helemaal niet goed bij en voel me tegelijk falen als ouder.”
Deze aanbeveling betreft het federale, Vlaamse en lokale beleidsniveau.
Dossier digitale uitsluiting: "Welkom in Digitopia?"
Het Brussels Platform Armoede en de acht Brusselse verenigingen waar mensen in armoede het woord nemen werkten twee jaar lang rond digitale uitsluiting. Ze verzamelden getuigenissen, zetten de drempels en uitdagingen in de spotlichten, voerden actie en kwamen tot aanbevelingen en goede praktijken.