19-12-2019

Uitstel meer humane invordering schulden mag geen afstel worden

Terug

Het Netwerk tegen Armoede reageert tevreden over het wetsvoorstel dat uitwassen van de schuldindustrie aan banden legt en beperkingen invoert voor inningskosten en meer financiële ademruimte moet geven aan mensen met betalingsproblemen. Dat dit unaniem werd goedgekeurd in de bevoegde Kamercommissie, wijst op een breed politiek draagvlak. Toch houden we nog een slag om de arm. Na de goedkeuring door de commissie is de lobbymachine incassobureau's en gerechtsdeurwaarders in achte geschoten. We hopen en rekenen erop dat het voorstel overeind blijft bij de plenaire stemming De Kamer.

Er komt onder meer een plafond op de inningskosten die kunnen aangerekend worden. Voor een factuur tot €270 is dat maximaal €40, en boven dat bedrag een procentuele kost. Telefonische afspraken moeten verplicht op papier bevestigd worden en de betalingstermijn wordt op 30 dagen gebracht. Ook belangrijk is dat gerechtsdeurwaarders en advocaten voortaan onder toezicht staan van de FOD Economie.

Hiermee worden belangrijke stappen vooruit gezet in de beteugeling van de schuldindustrie.

Lees het artikel in Het Nieuwsblad.

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.