17-10-2019

Peter, alleenstaande papa: "Je weet waar de schoolrekening begint, maar niet waar ze eindigt."

Terug

De richting van zijn dromen was het. “En dat is ze nog altijd zegt”, zegt Peter, alleenstaande vader. Zijn zoon Brian zit nu in het derde jaar Publiciteit en etalage. Hij leert er etalages maken, decors bouwen. De jongen kan er al zijn creativiteit in kwijt. “Bryan heeft het niet altijd gemakkelijk gehad op school, maar in deze richting kan hij zich echt uitleven. Ik ben heel trots op hem.” Dat betekent echter niet dat alles vanzelf gaat nu. De schoolkosten blijven als een schaduw over de schoolcarrière van Brian hangen.

“Het is een voortdurende zorg. Die begint op 1 september, of zelfs al half augustus en eindigt op 30 juni. Het basisbedrag bij het begin van het schooljaar is €600. Daarin zouden in principe alle boeken en uitstappen inbegrepen moeten zijn. Maar dan komt daar nog eens een meerdaagse uitstap van €700 bovenop. Volgend schooljaar moeten we ook een Macbook aankopen om zijn schoolopdrachten te kunnen doen. Daarvoor zit je ook al snel boven de €1.000. Terwijl er ook goedkopere software-pakketten zijn, die op een gewone pc draaien en waarmee je ook heel veel kunt doen. Bovendien komen leerkrachten dan vaak nog met een eigen lijstje van gerief dat we zelf moeten aankopen: penselen, tekengerief, speciaal papier, … Je weet dus waar je schoolrekening begint, bij die €600, maar niet waar ze eindigt. Ik denk dat ik dit schooljaar al aan minstens €800 zit. Gelukkig heeft Brian recht op een schooltoelage van een kleine €600, maar je moet die bedragen er wel eerst leggen, natuurlijk. Ik zou niet weten hoe ik het moet beredderen zonder die schooltoelage.”

Volgens Peter zou de school veel verstandiger kunnen omspringen met schoolkosten. “Vorig schooljaar moest Brian een schoolboek hebben. We konden het gelukkig huren aan €24 voor een schooljaar, maar uiteindelijk heeft hij het nooit gebruikt. Dat kun je als school toch veel beter vooraf inschatten? Bovendien moet je al dat materiaal ook zelf gaan uitzoeken in winkels. Dat geeft hem en mij veel stress in het begin van het schooljaar. Het is ook niet altijd goed te begrijpen welk type penseel of potlood je precies nodig hebt. Begin maar eens te zoeken als je daar zelf niet in thuis bent.”

Het is niet dat de school niets doet om de schoolfactuur betaalbaar te houden. “Ze bieden bijvoorbeeld wel gespreide betaling aan, maar je moet het zelf vragen. Het is niet prettig als ouder om dat voortdurend te doen. Je wil niet de hele tijd een stempel opgeplakt krijgen, en voor mijn zoon wil ik dat al helemaal niet.”

Brian wil absoluut verder gaan in deze richting, waarschijnlijk in de reclamesector. “Brian zit nu in het beroepsonderwijs. Daarmee vind je niet zo makkelijk werk, maar net in deze sector kijken ze toch vooral naar wat je kunt en minder naar het diploma, dus we hebben wel hoop voor de toekomst. Daarom wil ik ook absoluut dat hij deze richting verder kan blijven volgen. Daar wil ik gerust het eten voor uit mijn mond sparen, maar het geeft veel stress en onzekerheid, ook voor hem, en dat verdient hij niet.”

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.