04-12-2020

De RuimteVaart creëert familiegevoel en tweede thuis in Leuven

Terug

Het gonst van de drukte als we bij De RuimteVaart in Leuven komen binnenvallen. Pascale en Marie-Josée ontvangen ons in het sociaal restaurant, waar ze in de keuken al druk bezig zijn. Pascale heeft jaren geleden De RuimteVaart leren kennen door een vriendin die als vrijwilliger in de keuken werkte. Marie-Josée is al 10 jaar actief in De RuimteVaart als vrijwilliger. Zij draait ook al een tijdje mee in de trekkersgroep van het Leuvens Collectief tegen Armoede.

(Dit verhaal is opgetekend vóór de coronacrisis - foto: Carl Vandervoort)

“We hopen dat De RuimteVaart nog lang mag blijven bestaan, want we willen een betere toekomst voor iedereen. Veel mensen hebben nood aan zo’n tweede thuis.”

Elke donderdag is er vanuit De RuimteVaart een activiteit voorzien, zoals bijvoorbeeld een wandeltocht door de stad. Daarbij gaan ze op zoek naar groene plekken waar het aangenaam toeven is, of naar knelpunten, zoals de gebrekkige kwaliteit van de woningen.
Zo verzamelen we een pak info waarmee we dan naar het stadsbestuur kunnen stappen.”

Naast beleidswerk kunnen Pascale en Marie-Josée zich ook uitleven in een brede waaier van activiteiten, die mensen aanzetten om elkaar te ontmoeten en hun sociaal isolement te doorbreken: het sociaal restaurant, het naaiatelier, de breiclub … Ze zijn ondertussen ook gestart met een multilogem. Het is een open gespreksgroep zonder agenda waarin veel stemmen klinken en met als doel om een gemeenschap te creëren in onze buurt.

“Maar we blijven uiteraard wel op die nagel kloppen van betaalbaar wonen. Dat blijft een pijnpunt in Leuven."

Soms gaan Marie-Josée en Pascale ook mee naar kabinetten om daar in gesprek te gaan met het Leuvense stadsbestuur. Zo zijn ze onder andere al met de schepen van wonen gaan samenzitten.

Doordat de huurprijzen in Leuven te hoog zijn, kunnen heel wat mensen hun facturen niet meer betalen. Er is bovendien een gebrek aan inkomen. In de winkels zijn de prijzen omhoog gegaan waardoor het moeilijk is om nog gezonde voeding te kunnen betalen. “Het is dan ook goed dat we een sociaal restaurant hebben in De RuimteVaart, waardoor mensen voor een lage prijs toch gezonde maaltijden kunnen eten”, zegt Marie-Josée. “Maar we blijven uiteraard wel op die nagel kloppen van betaalbaar wonen. Dat blijft een pijnpunt in Leuven. Niet alleen de prijs is een probleem, ook de kwaliteit van veel huurwoningen laat te wensen over.”

“Armoede is geen keuze die je zelf maakt. Niemand wil op die manier leven."

De wooncrisis maakt dat mensen vaak in slechte omstandigheden moeten overleven. Bovendien bouwen ze schulden op, net door de hoge huurprijzen en het gebrek aan inkomen. “Armoede is geen keuze die je zelf maakt. Niemand wil op die manier leven. Alleen is het heel moeilijk om eruit geraken, eens je erin zit. Als je weinig financiële reserves hebt, kan de kleinste tegenslag je in de problemen brengen. Een kapotte wasmachine, ziek worden. Vaak begint het met een noodlening en kom je zo in een spiraal waar je maar heel moeilijk uitkomt.”

Voor Pascale en Marie-Josée is De RuimteVaart een tweede thuis.

Met het stadsbestuur hebben ze een goede relatie. “Ze beseffen dat ze belang hebben bij onze kennis en ervaring. Oplossingen om uit de armoede te geraken, komen best van mensen in armoede zelf. Zij weten waarover ze spreken. Die openheid vanuit de stad kunnen we wel appreciëren.”

Voor Pascale en Marie-Josée is De RuimteVaart een tweede thuis. “Er is hier een groot familiegevoel. Door naar De RuimteVaart te komen hebben we verschillende mensen leren kennen en verschillende culturen. Nieuwkomers kunnen hier Nederlands leren.”

De RuimteVaart creëert Ruimte aan de Vaart waar mensen samen werken aan een wereld zonder uitsluiting.

Bezoek de website

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.