02-03-2020

Gent knapt op zoekt kandidaten

Terug

De Stad Gent en haar partners wil met het project Gent knapt op 100 woningen van kwetsbare gezinnen in Gent verbouwen zodat de kwaliteit ervan verbetert en de huizen energiezuiniger worden. ‘Gent knapt op’ wordt gefinancierd door Europa (Urban Innovative Actions) en voorziet maximaal 30.000 euro om de woning te verbouwen. Kandidaten betalen het geld pas terug op het moment dat de woning wordt verkocht. Dat geld wordt dan gebruikt om een andere woning op te knappen. Onze vereniging Sivi is een van de partners in het project.

In tegenstelling tot traditionele subsidies, wordt er geen prefinanciering van de kandidaat verwacht. Dit maakt het voor gezinnen met beperkte financiële middelen mogelijk om hun woonsituatie structureel te verbeteren.

Iedereen die onder een bepaalde inkomensgrens valt, komt in aanmerking. De doelgroep zijn noodeigenaars, mensen die een huis bezitten maar niet de middelen hebben om te renoveren. Maar ook ouderen (55-plus) komen sinds kort in aanmerking voor renovaties die hen toelaten langer zelfstandig thuis te wonen, net zoals mede-eigenaars die tegen een renovatie van gemeenschappelijke delen aankijken en daar het geld niet voor hebben en verhuurders met één huurwoning die aan renovatie toe is. In tegenstelling tot traditionele subsidies, wordt er geen prefinanciering van de kandidaat verwacht. Dit maakt het voor gezinnen met beperkte financiële middelen mogelijk om hun woonsituatie structureel te verbeteren.

Onze vereniging waar armen het woord nemen Sivi zet haar schouders onder de sociale begeleiding van de doelgroep, helpt de deelnemers om sociale rechten op te nemen en werkt aan een versterkte relatie met de buurt.

De partners van Gent knapt op (Samenlevingsopbouw Gent, Sivi vzw, Domus Mundi en de Energiecentrale) zorgen voor gratis begeleiding en advies. Onze vereniging waar armen het woord nemen SIVI staat in voor de werving en selectie van de kandidaten in de Gentse wijken Dampoort /Sint-Amandsberg en de Brugse Poort. Ze bekijken of kandidaten voldoen aan de inkomensvoorwaarden en loodsen hen doorheen de selectieprocedure. Eens de kandidaten geselecteerd zijn en de renovatie van de woning start, zetten ze hun schouders onder de sociale begeleiding. Ze maken werk van proactieve rechtenbenadering (samen met mensen kijken welke sociale rechten zo nog kunnen aanvragen en opnemen), de aanpak van problemen op andere levensdomeinen... Ze proberen ook per wijk een traject op te starten rond community-building om de relatie met de buurt te versterken. De individuele begeleiding en het positieve resultaat versterken daarnaast de eigenwaarde van de deelnemers. Gent knapt op werpt een dam op tegen sociale verdringing.

Meer informatie: www.gentknaptop.be
Ken je mensen die interesse hebben of in aanmerking komen? 0492 40 42 70 of info@gentknaptop.be.

Ouderen, noodverhuurders en mede-eigenaars kunnen zich aanmelden tot 31 maart 2020.
Noodeigenaars kunnen zich aanmelden tot 30 april 2020.

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.