23-04-2020

Grondwettelijk Hof vernietigt bijkluswet

Terug

Netwerk tegen Armoede reageert zeer verheugd over de vernietiging door het Grondwettelijk Hof van de bijkluswet. Samen met de vakbonden en andere sociale organisaties en werkgeversorganisaties hebben wij van bij de invoering de regeling voor het bijklussen tot 6.340 euro aangeklaagd. Daarom hebben we samen een procedure aangespannen bij het Grondwettelijk Hof. De bijkluswet was een nefaste maatregel voor werknemers en voor de sociale zekerheid.

Het Grondwettelijk Hof volgt deze redenering. Niet alleen vernietigde de bijkluswet reguliere tewerkstelling. Hij was ook zwaar discriminerend op vlak van arbeidsbescherming en sociale zekerheid. Het leidde tot de absurde situatie dat werknemers die hetzelfde werk deden in een totaal ander stelsel van sociale bescherming terecht kwamen. Dat gebrek aan bescherming laat zich nu ongemeen hard voelen tijdens de coronacrisis. Wie aan de slag was in dit stelsel, geniet nu geen enkele bescherming tegen inkomensverlies. Daarom vragen wij, samen met de vakbonden, dringend een oplossing voor het inkomensverlies van getroffen werknemers.

Grondwettelijk Hof vernietigd bijkluswet

Lees hier het volledige arrest van het Grondwettelijk Hof

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.