15-09-2021

Digitale coronapas niet evident voor tieners, ouderen en kansarmen

Terug

Nu de deur openstaat voor een ruimer gebruik van de coronapas, zal iedereen vaker zijn Covidsafe-app nodig hebben. Maar is iedereen mee? Inloggen is voor min-18 jarigen ingewikkeld, voor ouderen en kansarmen speelt de digitale drempel. Het Netwerk tegen Armoede waarschuwt in De Morgen van 15/9/2021 dat niet iedereen zomaar in het bezit is van een (recente) smartphone of vlot met apps overweg kan.

"Voor ons blijft het belangrijk dat die papieren versie ook gepromoot wordt"

Het Netwerk tegen Armoede waarschuwt dat niet iedereen zomaar in het bezit is van een (recente) smartphone, laat staan er vlot apps mee downloadt. “Voor ons blijft het belangrijk dat die papieren versie ook gepromoot wordt”, zegt algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede. Volgens haar kan de uitbreiding van het Covid Safe ticket leiden tot verdere uitsluiting.

Coronapas verhoogt risico op uitsluiting

Het gebruik van het COVID Safe Ticket uitbreiden voor evenementen, een bezoek in een ziekenhuis of WZC, lijkt het Netwerk tegen Armoede geen goed idee. “De invoering van de corona pas zou een extra drempel kunnen betekenen voor kwetsbare mensen omdat ze er niet makkelijk aan geraken. Ze lopen het risico opnieuw uitgesloten te worden. We willen niet dat er op die manier een samenleving in twee snelheden ontstaat”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede. “Het is belangrijk mensen goed te informeren en steeds ook een papieren versie van het Covid Safe ticket aan te bieden dat ze telefonisch of aan een loket kunnen aanvragen.” Het Netwerk tegen Armoede vraagt zich af of de eerstelijnsdiensten, zoals het CAW, OCMW of ziekenfonds mensen niet op weg zouden kunnen helpen om hun covid safe ticket op papier of digitaal in orde te maken.

“Het is niet omdat mensen in armoede een smartphone hebben dat ze goed overweg kunnen met allerlei apps. Sommigen slagen er niet in de Covid Safe app te koppelen aan de itsme-app. Als ze niet aan een corona pas geraken, bestaat de kans dat ze zelfs familie of vrienden niet kunnen bezoeken in het ziekenhuis of in een WZC”, aldus ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp van het Netwerk tegen Armoede.

"Tijdens de coronacrisis voelden heel wat mensen zich geïsoleerd en soms letterlijk afgesloten van de buitenwereld. Ze durfden niet buitenkomen uit schrik voor een boete of om besmet te worden, of hadden geen toegang tot (digitale) sociale contacten. “Het zou goed kunnen dat kwetsbare mensen opnieuw uitgesloten worden”, voegt ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp nog toe. “Het is belangrijk mensen goed te informeren en steeds ook formulieren of een Covid Safe ticket op papier aan te bieden.” Het Netwerk tegen Armoede vraagt zich af of het eerstelijnswelzijnswerk, zoals het CAW, OCMW of ziekenfonds, mensen niet op weg zouden kunnen helpen.

De digitale coronapas? Voor tieners, ouderen en kansarmen is dat niet evident

Lees het artikel in De Morgen van 15/9/2021

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.