Zwarte lijst voor sociale huurders lost niets op en werkt stigmatiserend
Minister van Wonen Diependaele pakte op 21/9/2021 uit met het voorstel voor een zwarte lijst van sociale huurders die door wangedrag of verwaarlozing van de woning uit huis gezet worden. Deze mensen zouden drie jaar lang uitgesloten worden van sociale huisvesting. Vaak gaat het hier om mensen met psychosociale problemen die net nood hebben aan doorgedreven woonbegeleiding (maar ook begeleiding op andere levensdomeinen).
Een zwarte lijst zal de woonproblemen van deze mensen allerminst oplossen. Op de private huurmarkt maken ze nauwelijks een kans. Bovendien is zo’n lijst nodeloos stigmatiserend. In de praktijk gaat het over amper een handvol sociale huurders per jaar die wegens gedragsproblemen uit huis gezet worden.
Netwerk tegen Armoede betreurt dat minister Diependaele zich vergist van prioriteit. Sociale huurders krijgen de boodschap dat ze zich moeten gedragen. Ondertussen moeten zij vaak overleven in woningen die van een mensonwaardige kwaliteit zijn. Niet vanwege hun gedrag, maar vanwege gebrekkig onderhoud door de sociale huisvestingsmaatschappijen.
Een kleine helft van de sociale huurwoningen kampt met zware kwaliteitsgebreken (44% voor sociale woningen en 46,9% voor private huurmarkt): vocht, slechte isolatie, met gezondheidsproblemen en hoge energiekosten als gevolg. Dat is een veel prangender probleem dan het gedrag van de huurders die in zo’n precaire woonsituatie vastzitten.
Heidi Degerickx van het Netwerk tegen Armoede reageerde ook op deze plannen in het radionieuws op Radio 1 op 21/9/2021 om 12u.
Algemeen coördinator Heidi Degerickx: "De zwarte lijst zal sowieso zeer beperkt zijn. Amper een handvol sociale huurders wordt jaarlijks uit huis gezet wegens wangedrag. Jammer dat minister Matthias Diependaele hen op die manier stigmatiseert, terwijl bijna de helft van de sociale woningen zware gebreken vertoont, zoals vocht, slechte isolatie. Met alle gevolgen vandien voor de gezondheid en de energiefactuur van de bewoners."