Steeds strengere voorwaarden leefloon zorgen voor uitsluiting
Leefloners hebben steeds vaker te maken met strengere voorwaarden om recht op leefloon te laten gelden. Dat zorgt voor heel veel stress en tast het zelfvertrouwen aan
Onderzoek BAPN toont dat Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI) veeleer sanctionerend werkt dan traject op maat is. Snow getuigt in De Standaard van 29/9/2021.
‘Ik moest slagen, anders zou ik mijn leefloon verliezen’
Onderzoek van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding (BAPN) toont dat het Geïndividualiseerd Project Maatschappelijke Integratie (GPMI), dat als een begeleidingstraject op maat wordt voorgesteld, veeleer sanctionerend werkt.
"Ik was als de dood dat ik niet zou slagen, want dat was een voorwaarde die het OCMW me oplegde om een leefloon te ontvangen. Ze zeiden dat ze me zouden schorsen bij twee buizen", zo zegt Snow in De Standaard.
Allerlaatste vangnet
Het GPMI is het allerlaatste vangnet. Maar er staan vaak voorwaarden in wanneer mensen onmogelijk kunnen voldoen.
Het BAPN maakte een evaluatie van het GPMI. Het interviewde twintig mensen met zo’n contract en namen inspectieverslagen door. "Het was moeilijk om twintig mensen te vinden. Velen weten niet eens dat ze zo’n contract hebben. Op het moment dat je dat tekent, zit je in geldnood en denk je er verder niet bij na", zegt Caroline Van der Hoeven van het BAPN. "Dat is op zich al problematisch."
Schaf het GPMI af en vervang het door een echt begeleidingstraject
Er blijken grote verschillen te bestaan in hoe OCMW’s omgaan met het contract. Daarbij wordt te weinig rekening gehouden met wat mensen met een leefloon zelf willen en kunnen. Vrijwilligerswerk wordt vaak ontmoedigd. Daarom stelt het BAPN voor het GPMI af te schaffen en te vervangen door een écht begeleidingstraject op maat.