08-09-2021

Lokale Armoedebarometer neemt lokaal armoedebeleid onder de loep

Kaart Lokale ArmoedeBarometer
Terug

Hoe sterk staat het armoedebeleid in Vlaamse gemeenten? Dat onderzocht de "Lokale ArmoedeBarometer". Wat blijkt: er zijn grote verschillen tussen gemeenten. Anne Van Lancker van Decenniumdoelen, de organisatie die de onderzoeken uitvoert: "Dit keer zijn we gaan kijken naar: wat doen gemeenten op vlak van armoedebeleid en kan een gemeente het verschil maken?"

" Er zijn gemeenten die alles uit de kast halen, maar er zijn er ook die ambitie missen", aldus Van Lancker

Interview met voorzitter Anne Van Lancker van Decenniumdoelen op Radio 1

Herbeluister het interview (vanaf 07:10)

Participatie van armoedeverenigingen ontbreekt nog te vaak

"Heel wat gemeenten zetten in op participatie en nemen initiatieven om iedereen te betrekken bij het beleid. En dat werpt zijn vruchten af, zo blijkt uit de lokale armoedebarometer. Gemeenten die actief mensen in armoede en hun verenigingen betrekken in de opmaak van beleidsplannen, scoren aanzienlijk beter op de diverse andere aspecten van het lokaal armoedebeleid. Participatie van mensen in armoede en hun verenigingen is dus cruciaal om tot een gecoördineerd beleid te komen waarbij men inzet op zowel flankerende als structurele maatregelen", aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van Netwerk tegen Armoede.

Maak ruimte voor échte participatie

Mensen in armoede betrekken bij het lokaal beleid is heel belangrijk om hun stem te laten horen. Zo kunnen ze echt deelnemen én deelnemen aan de samenleving, en samen ook oplossingen aanreiken die echt werken. Dat is ook het centrale thema van de campagne van het Netwerk tegen Armoede voor 17 oktober dit jaar.

Campagne 17 oktober rond maatschappelijke participatie

Bekijk de campagne op 17oktober.be

Armoedebeleid onder de loep genomen: "Kwart van Vlaamse gemeenten heeft test goed doorstaan, 10 procent gebuisd"

Lees het artikel op VRT NWS

Lokale ArmoedeBarometer Decenniumdoelen

Bekijk de Lokale ArmoedeBarometer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.