27-08-2021

Nieuw tarief om stroompieken te vermijden stap in verkeerde richting

Terug

Het Netwerk tegen Armoede vindt het capaciteitstarief dat de Vlaamse energieregulator VREG in 2022 wil invoeren onrechtvaardig. De bedoeling van dat nieuwe tarief is om pieken in het stroomverbruik te vermijden door mensen te stimuleren hun verbruik te spreiden. Maar uit een simulatie van de VREG blijkt dat een alleenstaande zijn stroomfactuur tot 50 euro zou kunnen zien stijgen terwijl een eigenaar van een elektrische wagen net kan besparen. Beleidsmedewerker Wonen Peter Heirman reageert in verschillende media.

Eénoudergezinnen hebben het niet makkelijk om hun verbruik te spreiden

Het Netwerk tegen Armoede is niet te spreken over de nieuwe regeling. "Het probleem is dat het onrechtvaardig is", zegt Peter Heirman van het Netwerk tegen Armoede. "Bijvoorbeeld éénoudergezinnen hebben het niet makkelijk om hun verbruik te spreiden. Ze hebben bovendien ook geen vat op het feit dat zij een digitale meter hebben of niet. Ze gaan hun factuur zien stijgen en dat vinden wij een asociale maatregel."

De meerkosten voor alleenstaanden kunnen oplopen tot 50 euro extra per jaar", zegt Heirman. "Dat lijken misschien op zich geen grote kosten, maar voor mensen met een klein budget is dat toch een financiële tegenvaller en is dit heel slecht nieuws.

We zouden het als een grote stap vooruit zien, mocht de groep van mensen met een sociaal tarief worden uitgebreid tot iedereen die recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming.

Nieuw tarief om stroompieken te vermijden "stap in verkeerde richting" volgens Netwerk tegen Armoede

Lees het artikel op VRT NWS

Peter Heirman in het radionieuws op Radio op 27/8/2021 om 10u

Herbeluister het radionieuws

Netwerk tegen Armoede: “Nieuw tarief Vreg veroorzaakt groot onrechtvaardigheidsgevoel”

Lees het artikel van 27/8/2021 op de website van Business AM

Kritiek op vernieuwde energiefactuur: “Singles moeten 50 euro meer betalen terwijl eigenaars van Tesla fors kunnen besparen”

Lees het artikel van HLN op 27/8/2021

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.