09-03-2021

Overschakelen van energieleverancier loont niet als je sociaal tarief hebt

Terug

Het loont om elk jaar van energieleverancier te veranderen. Volgens de VREG kan je tot wel 300 euro besparen. Maar De Inspecteur op Radio 2 waarschuwt: als je een sociaal tarief hebt voor gas en elektriciteit is omschakelen niet nodig. Je krijgt dan automatisch een voordelig tarief bij je energieleverancier. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp reageert.

De federale overheid heeft in het kader van de coronamaatregelen tijdelijk van 1 februari tot en met 31 december 2021 de groep rechthebbenden van het sociaal tarief gevoelig uitgebreid tot 1 miljoen gezinnen.

"De uitbreiding van het sociaal tarief komt tegemoet aan een al langer bestaande vraag naar uitbreiding van het sociaal tarief naar alle mensen met een verhoogde tegemoetkoming. Het kan ademruimte geven voor heel wat mensen en gezinnen waar het water momenteel aan de lippen staat.”

Het Netwerk hoopt dat de federale regering de uitbreiding van het sociaal tarief ook na een jaar structureel toepast, én nog verder uitbreidt naar andere kwetsbare doelgroepen zoals mensen met een budgetmeter of mensen met schulden. Alleen zo kan energiearmoede structureel opgelost worden.

Dat schreven we eerder ook in een gezamenlijk persbericht met de andere Belgische armoedenetwerken eind december 2020 als reactie op de tijdelijke uitbreiding van het sociaal tarief.

“Het is positief dat de toekenning van het sociaal tarief automatisch gebeurt, zodat mensen zich daar geen zorgen over hoeven te maken.”

Het Netwerk tegen Armoede kreeg ook veel vragen over de uitbreiding van het sociaal tarief naar rechthebbenden op verhoogde tegemoetkoming. Veel mensen zouden in februari 2021 het sociaal tarief niet gekregen hebben. Dat komt omdat de leveranciers slechts om de drie maanden alle gegevens van de rechthebbenden doorkrijgen van de FOD Economie. Mensen die van de tijdelijke uitbreiding kunnen genieten, zullen dit dus pas in mei zien. De toekenning gebeurt natuurlijk wel retroactief.

Ombudsman voor energie Eric Houtman: “Het heeft dus geen zin om de V-test te doen of in te tekenen op een groepsaankoop."

Overschakelen van energieleverancier loont niet als je sociaal tarief hebt

Lees het artikel van Radio 2

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.