22-04-2021

Plaats kwetsbare ouderen niet opnieuw onder huisarrest

Terug

Een brede coalitie van meer dan 40 organisaties die de traditionele samenwerkingsverbanden overstijgt, richt zich tot Karine Lalieux, Minister van Pensioenen, belast met armoedebestrijding. Samen vragen de liga’s voor mensenrechten, de netwerken armoedebestrijding, de vakbonden, de mutualiteiten, ouderen- en vrouwenorganisaties, de Gang van Razende Ouderen, alsook vertegenwoordigers van patiëntenrechten, medewerkers van BPOST, ondernemers en zelfstandigen voor een diepgaande hervorming van de Inkomensgarantie voor Ouderen (IGO).

Artikel in De Standaad van 22/4/2021 met interview van de vertegenwoordigers van de Belgische armoedenetwerken en getuigenissen van ouderen

De coalitie van organisaties, die deze werkwijze aanklaagt, vraagt om het hele controlesysteem te herzien. Dat kan bijvoorbeeld op basis van de inschrijving in het gemeenteregister. Dat is veel eenvoudiger en minder belastend voor de ouderen. De toegelaten termijn in het buitenland moet verhoogd worden.

En als de overheid het meent met de strijd tegen armoede, moet de toelage zelf ‘substantieel verhoogd’ worden.

Nicole Tonneau (77): ‘Ik moet altijd thuis zijn voor het geval de postbode langskomt. Zonder het IGO kan ik mijn huur niet betalen.’

Nicole Tonneau (77) uit Brussel kreeg begin 2020 zo’n controlerend bezoek van de postbode. ‘Nog een geluk dat ik de bel had gehoord’, zegt ze. ‘Want ik draag een hoorapparaat. Als ik muziek beluister of naar een film kijk, hoor ik de bel niet.’ De postbode nam een foto van haar identiteitskaart, vroeg haar om een handtekening te zetten in een ‘machientje’ en vertrok. ‘Tot daar dan het “warme” ­sociale contact’, zegt de vrouw.

Nicole heeft een zus in Zuid-Frankrijk en een zoon in Parijs. Ze moet nu kiezen bij wie van beiden ze op vakantie gaat. Een bezoek bij beiden combineren kan ze niet. Ze moet immers altijd thuis zijn voor het geval de postbode langskomt. Zonder de inkomensgarantie kan ze haar huishuur niet eens betalen.

Merlin Gevers: ‘Op 56.712 controles bleken maar 538 mensen niet in orde. Dat is minder dan 1 procent. De overheid schiet met een bazooka op een mug’

De overheid hanteert te strenge controle en voorwaarden voor financieel kwetsbare ouderen die een inkomensgarantie ontvangen om zogenaamde sociale fraude aan te pakken.

We weten allemaal wat het betekent om thuis in lockdown te zitten. Dwing deze ouderen, die ­financieel kwetsbaar zijn, niet om voor de rest van hun leven in lockdown te blijven’, zegt Caroline Van der Hoeven, van het Belgische Netwerk Armoedebestrijding. Samen met haar collega Merlin Gevers bracht zij de coalitie op de been. De vakbonden van Bpost sloten zich meteen aan. ‘De postbodes zijn zelf niet gelukkig met hun nieuwe opdracht’, zegt Gevers.

‘Plaats kwetsbare ouderen niet opnieuw onder huisarrest’

Leees het artikel van De Standaard

Persbericht 'Na de crisis mogen de IGO-gerechtigden niet opnieuw in lockdown geplaatst worden'

Lees het persbericht

Caroline Van der Hoeven van het Belgisch Netwerk Armoedebestrijding op Radio 1: 'Ouderen met inkomensgarantie zijn geen fraudeurs, controleer ze daarom niet zo streng'

Herbeluister het interview op Radio 1

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.