Tien jaar CEBUD: Een menswaardig inkomen voor iedereen
Op 14 oktober 2021 vierde CEBUD zijn tiende verjaardag met een feestelijke studiedag 'Tien jaar CEBUD: Een menswaardig inkomen voor iedereen'. Ze stonden plenair stil bij het belang van een menswaardig inkomen voor iedereen en doken in de namiddag in sociaal werkpraktijken van de toekomst. Het Netwerk tegen Armoede nam deel aan de studiedag, zowel aan het panelgesprek in de voormiddag als een workshop in de namiddag.
(foto's: CEBUD)
Panelgesprek
Aan het panelgesprek in de voormiddag namen Eric Nysmans (directeur Welzijnszorg Kempen), Wouter Beke (Vlaams minister van Welzijn), Frank Vandenbroucke (Vice-eersteminister en minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid), Anne Van Lancker (coördinator van het Belgisch team van onafhankelijke experten in het Europees netwerk inzake sociaal beleid en voorzitter decenniumdoelen), Cindy Van Geldorp (ervaringsdeskundige stafmedewerker Netwerk tegen Armoede) en Heidi Degerickx (algemeen coördinator Netwerk tegen Armoede) deel.
Cindy en Heidi gaven een aantal centrale boodschappen mee aan het publiek in het plenaire debat:
- In de eerste plaats zou het mensen al heel erg vooruithelpen als ze een menswaardig inkomen hebben zodat ze kunnen voldoen aan hun basisbehoeften en dus niet dagelijks stress moeten hebben om de eindjes aan mekaar te knopen.
- Mensen in armoede zitten niet te wachten op solidariteit in de de vorm van gratis spullen, maar willen graag de mogelijkheid hebben om zelf hun leven uit te bouwen, de touwtjes in handen te nemen.
- Ga in gesprek met mensen in armoede en luister naar wat ze te vertellen hebben en welke noden en behoeften ze hebben. Kijk vooral naar de kracht en talenten van mensen in armoede geef hen alle kansen. Denk ook samen met hen aan oplossingen die voor hen werken, zoals ook de centrale boodschap van de campagne rond 17/10 meegaf.
- Armoede is geen persoonskenmerk, maar een context waar mensen in leven of terechtkomen. Mensen in armoede willen ook gewoon mens zijn, en met een menswaardig inkomen kunnen deelnemen aan de samenleving.
Moderator: Bea Cantillon (gewoon hoogleraar Universiteit Antwerpen, voorzitter van het Universitair Centrum Sint Ignatius Antwerpen en van 11.11.11)
Workshop 'Leven met een minimuminkomen: wat betekent dat?'
Wat betekent het om elke dag te overleven? Om te moeten rondkomen met een inkomen dat te laag is voor een menswaardig bestaan? In deze sessie ging Kristel Verbeke een openhartig gesprek aan met ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting. Ze spraken over hun ervaringen, moeilijkheden, overwinningen en toekomstvisies.
Deelnemers: Nancy Blockx (medewerker thema armoede en sociale uitsluiting, CAW
de Kempen), Danielle Blomnaerts (Zorgen voor Mama, programma van één), Ann Milis (ervaringsdeskundige brugfiguur, Netwerk tegen Armoede en Vrienden van ’t Huizeke) en Heidi Degerickx (algemeen coördinator, Netwerk tegen Armoede). In gesprek met Kristel Verbeke (voorzitter overleg- en adviesorgaan van het Kinderrechtencommissariaat, bestuurslid van het Kinderarmoedefonds en
programmamaker voor één: ‘Zorgen voor Mama’)