16-09-2021

Toeleiding naar vakantie blijft belangrijk

Terug

Op 16/9/2021 vond een armoedeoverleg over toerisme plaats. Het Netwerk tegen Armoede ging samen met de verenigingen Betonne Jeugd, Wijkpartenariaat De Schakel en A'kzie Vzw online in gesprek met het kabinet van minister Zuhal Demir.

Belang van vakantie en vrije tijd

Het werd een vruchtbaar gesprek over het belang van vakantie voor mensen in armoede. We benadrukten dat er naast financiële drempels, ook andere drempels de toegang tot vrije tijd en vakantie bemoeilijken. Iedereen verdient vakantie betekent een belangrijke opstap naar participatie van mensen in armoede. De Vlaamse overheidsdienst biedt een grote meerwaarde in de bestrijding van uitsluiting.

Belang van toeleiding en bemiddeling

De toeleiding naar vakantie en vrije tijd is een belangrijk langdurig en werkintensief proces. De Rap op Stap-kantoren zijn daarbij een krachtig instrument. De bemiddelingskantoren zijn een belangrijke schakel in de toeleiding van de meest kwetsbare groep.

Aanbevelingen

De deelnemers gaven aan het kabinet van minister Demir ook nog een aantal aanbevelingen mee voor de toekomst.

  • Voer het principe van solidaire kostendeling in voor vakantieparticipatie met haalbare percentages: persoon in armoede (25% à 20%) - aanbieder vakantie (50% à 40 %) - overheid (25% à 40 %)
    Door de extra coronasteun werden voor het eerst twee zaken mogelijk waar we al lang naar streefden om vakantieparticipatie mogelijk te maken voor mensen in armoede, namelijk een voldoende grote korting (65%) en een tussenkomst van de overheid naar de aanbieders via solidaire kostendeling.
    Vroeger droeg de overheid niet bij. Het was alleen de aanbieder die een korting toestond en in functie van wat de persoon in armoede kon betalen.
  • Voorzie een voldoende hoge korting voor mensen in armoede, met een streefdoel van 75 à 80 % (zoals in het systeem van de UiTPAS)
  • Stem de UiTPAS en/of bovenlokale UiTPAS af op het vakantie-aanbod. Die afstemming is tot op heden niet gelukt. Het zou goed zijn te streven naar 1 vrijetijdskaart, die voordelen biedt voor cultuur, toerisme, sport … In regio Aalst (UiTPAS Dender) kan de UiTPAS-korting gebruikt worden in sportclubs, bij cultuuraanbieders, maar ook voor schooluitstappen.
  • Blijf de toeleiding door de Rap op Stap-kantoren voorzien. Deze toeleiding is cruciaal om vakantieparticipatie te ondersteunen voor mensen in armoede.
    Nu gebeurt de toeleiding heel vaak met vrijwilligers, maar er is aansturing nodig vanuit de personeelsploeg. Het is cruciaal deze in te bedden in de nuldelijn- en eerstelijnsorganisaties om aansluiting te vinden. De 58 verenigingen van het Netwerk tegen Armoede spelen hier een belangrijke rol in door de lage drempel voor mensen en gezinnen in armoede.

Zorgen even parkeren

Ik vergeet mijn zorgen niet. Ik parkeer ze aan het station wanneer ik de trein op stap. En als ik thuis kom, pak ik ze terug op. Maar als ik op vakantie ben, wil ik genieten.”

Vakantie met een beperkt budget? Ervaringsdeskundige Nathalie geeft tips in De Inspecteur op Radio 2 op 24/5/2022

Luister naar het interview

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.