15-12-2021

Uitzendarbeid blijkt geen opstap naar duurzame tewerkstelling voor mensen in armoede

Terug

De zoektocht naar een duurzame job is voor mensen in armoede niet vanzelfsprekend. Hun positie op de arbeidsmarkt is dikwijls verzwakt door allerlei factoren zoals een korte scholing, geringe werkervaring of langdurige werkloosheid, een laag zelfbeeld, gezondheidsklachten, mobiliteitsproblemen, zorg voor kinderen …. Het activeringsbeleid beschouwt uitzendarbeid als een springplank naar de duurzame arbeidsmarkt voor mensen met een kwetsbare positie. Het wordt zo opgenomen in actie- en beleidsplannen om kwetsbare, niet-beroepsactieve groepen te activeren of te re-integreren op de arbeidsmarkt. Een recent voorbeeld hiervan is het Vlaams actieplan re-integratie van langdurig zieken.

In november 2021 waren 104.232 van de 182.752 nieuwe vacatures in de databank van de VDAB uitzendopdrachten. Dat betekent dat bijna 1 op 3 vacatures bestaat uit uitzendopdrachten. Uit de ervaringen van mensen in armoede blijkt echter dat uitzendarbeid voor hen géén opstap is naar duurzame tewerkstelling. In deze nota leggen we de oorzaken daarvan bloot. We richten onze aanbevelingen op bemiddelaars van VDAB, uitzendconsulenten, bedrijven die beroep doen op uitzendkrachten en het beleid.

Dossier uitzendarbeid

Lees het dossier

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.