08-06-2021

Vakbonden en werkgevers bereiken akkoord over hogere minimumlonen, Abdel getuigt

Terug

Vakbonden en werkgevers hebben op 8/6/2021 een akkoord bereikt over hogere minimumlonen. Ook over de overuren en het einde van de loopbaan zijn afspraken gemaakt. De regering en de achterban van de sociale partners krijgen wel nog het laatste woord. Abdel, vader van 5 kinderen en bezoeker bij De Moazoart in Lokeren, getuigt over rondkomen met een minimumloon in Het Journaal op één en Het Nieuws op VTM.

"We zijn nog niet heel content, maar beter gezind"

Met zeven gezinsleden rondkomen met één loon van amper 1.200 euro per maand: Abdel (50) doet het, maar hij moet creatief zijn om de eindjes aan elkaar te knopen. Door het loonakkoord dat vakbonden en werkgevers sloten, verdient Abdel binnenkort zo'n 70 euro meer per maand. Reporter Vincent Verelst vroeg hem voor Het Journaal op één op 8/6/2021 wat dat voor hem betekent.

Hij werkt als monteur en verdient soms amper 1.200 euro per maand. "Daar moet je dan mee rondkomen", getuigt hij in Laat. "En dat gaat zeker niet. Als je de vaste kosten betaalt, is het de eerste drie dagen van de maand al op."

Ik ben met alles tevreden, alle beetjes helpen

Elektrische verwarming kost mij 300 euro per maand. Hiermee kan ik toch al 100 euro per maand besparen.

Als we kleren kopen, kopen we eerst voor de kinderen. Ik koop voor mezelf hemden van één euro, een hemd van tien euro is te duur." Zelf moest Abdel al op z'n twaafde bijklussen om zijn ouders te ondersteunen. "Ik heb zelfs nooit gehad wat mijn kinderen nu hebben.

Het allerbelangrijkste voor Abdel, dat zijn de kinderen. "Zij komen altijd op de eerste plaats, op alle vlakken", vertelt hij.

Vader van 5 met minimumloon blij met 70 euro extra door loonakkoord

Herbekijk de getuigenis op VRT NWS

De verhoging van het minimumloon is een stap in de goede richting, maar vermoedelijk zal dat niet voldoende zijn

Voor het Netwerk tegen Armoede is het goed dat er een akkoord is om het minimumloon te verhogen. Het is een stap in de goede richting, maar vermoedelijk zal dat niet voldoende zijn. Een goed loon en stabiel werk zijn belangrijk om mensen uit armoede te houden. Door de coronacrisis zijn de kosten voor basisproducten gestegen. Daardoor is het nog moeilijker om rond te komen. De verhoging van het minimumloon zal vermoedelijk een beetje meer ademruimte geven op het einde van de maand.

Als ik 's morgens opsta, begin ik al te rekenen: welke facturen zal ik vandaag betalen en welke niet?

Getuigenis van Abdel in VTM Nieuws op 8/6/2021 (vanaf 10:50)

Herbekijk de getuigenis op VTM GO

Vakbonden en werkgevers eens over hogere minimumlonen, overuren en eindeloopbanen

Lees meer over het akkoord

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.