3500 werknemers van 48 werkgevers fietsen tegen vervoersarmoede in oktober
Niet iedereen kan het zich veroorloven om zich te verplaatsen, want zich verplaatsen kost geld. Om mensen in vervoersarmoede te helpen fietst de Fietsersbond met de benefietactie Bike for Life samen met 48 werkgevers en hun 3500 werknemers naar het werk tijdens de maand oktober 2022. Door hun werknemers te sponsoren als ze met de fiets naar het werk komen brengen de werkgevers geld bij elkaar. Met de opbrengst worden via de lokale afdelingen van de Fietsersbond fietsen, deelfietsen en fietsonderhoud aangeboden voor wie in kansarmoede leeft. Weerman Bram Verbruggen en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp geven de aftrap van Bike for Life.
Vervoersarmoede: een onderschat probleem
8% van de Vlamingen heeft geen enkele toegang tot een vervoermiddel, zo blijkt uit het recentste Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen (2020). Vlamingen met een laag opleidingsniveau of inkomen verplaatsen zich minder en minder ver dan hoger opgeleiden en mensen met een hoger inkomen. De Vlaming heeft gemiddeld 2,8 fietsen in huis. Daar tegenover staat dat maar liefst 392.000 Vlaamse huishoudens geen fiets in huis hebben (uit: de Gemeente- en Stadsmonitor, Agentschap Binnenlands Bestuur 2020).
‘Een fiets voor iedereen’
De fiets kan heel wat mensen in vervoersarmoede op weg zetten. De behoefte en vraag naar fietsen, in het bijzonder e-bikes, bakfietsen en speciale fietsen, is sterk aanwezig bij mensen in armoede, zeggen experts en ervaringsdeskundigen. De kostprijs van een (elektrische) fiets of bakfiets is evenwel een te hoge drempel. Ook fietsonderhoud kan een financiële drempel zijn.
“Een fiets hebben is één ding, hem kunnen onderhouden is nog iets anders. Veel kwetsbare mensen hebben er niet de middelen voor. Vaak zijn ze niet gewoon om te fietsen of hebben het nog nooit gedaan in hun leven. Leren fietsen op latere leeftijd is niet evident, zeker niet in een drukke stad.” Cindy Van Geldorp, ervaringsdeskundige van het Netwerk tegen Armoede.
Tijdens de benefietactie ‘Bike for Life’ van 3 t.e.m. 31 oktober 2022 sponsoren werkgevers hun personeel dat naar het werk fietst met een bedrag per fietsrit. Met het bij elkaar gefietste budget kan het project ‘Een fiets voor iedereen’ fietsen en fiets oplossingen aanbieden op maat van mensen in vervoersarmoede. Lokale afdelingen van de Fietsersbond in steden en gemeenten in Vlaanderen en Brussel kunnen met de middelen aan de slag om in te spelen op de plaatselijke nood aan fietsen (bv. stadsfietsen, e-bikes, deelfietsen, speciale fietsen, fietsonderhoud - en herstelling) en deze betaalbaar maken voor kwetsbare mensen.
“De fiets is hét wapen bij uitstek tegen vervoersarmoede. Diverse soorten fietsen zijn makkelijk in gebruik, betaalbaarder en bieden onafhankelijkheid. Voor de Fietsersbond zijn investeringen in deelfietsen (in het kader van vervoer op maat), meer en betere fietsinfrastructuur en veilige en bewaakte stallingen belangrijke hefbomen om vervoersarmoede aan te pakken. De Vlaamse overheid investeert middelen voor de fiets, maar op concrete realisaties op het terrein is het nog wachten. Ook de koppeling met het openbaar vervoer moet beter en met meer aandacht voor mensen met vervoersarmoede.” Wies Callens, Fietsersbond
Het warmste peloton van Vlaanderen
3500 werknemers van deze 48 werkgevers fietsen gedurende de hele maand oktober naar het werk voor ‘Een fiets voor iedereen’. Werkgevers kunnen nog de hele maand lang aansluiten.
Deelnemers
Gemeentebestuur Ternat, Lokaal bestuur Wingene, Lidl Belgium & Luxembourg, Fietsersbond, Provincie West-Vlaanderen, Stad Deinze, Gemeente Sint-Gillis-Waas, Vlaamse Overheid, Stad & OCMW Sint-Niklaas, Gewestelijke Overheidsdienst Brussel, Pfizer Manufacturing Belgium nv, GO! Atheneum Hoboken, BNP Paribas Leasing Solutions, VVSG, Groenhuis, Gemeentebestuur Wachtebeke, Lokaal Bestuur Herzele, Gemeentebestuur Evergem, Lokaal bestuur Wortegem-Petegem, Samenwerkingsverband Neteland, Gemeente Wezembeek-Oppem, A. Schuman Plastics bv, BASF Innovation Center Gent, Gemeentebestuur Roosdaal, Veneco, Kasterlee, Biotalys, Catalent Belgium, Stad Tienen, Procter & Gamble Services Company nv, Devgen nv, Rsvz – Inasti, Lokaal bestuur Tervuren, Lokaal bestuur De Pinte, Traject, Sarpi Remediation nv, Lokaal bestuur Zwevegem, Lokaal bestuur Arendonk, Gemeente Lievegem, Aphea.bio, Brouwerij der Trappisten Westmalle, Gemeentebestuur Oud-Heverlee, Stad en OCMW Vilvoorde, Gemeente Ruiselede, Lokaal bestuur Haaltert en Avansa Regio Antwerpen.
Partners
Bike for Life geniet de steun van Bosch eBike Systems, P&V Verzekeringen, Blue-bike, Sport Vlaanderen, de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten, het Netwerk Lokaal Sportbeleid, Mobiel 21 en het Netwerk tegen Armoede.