Achter de energiecrisis schuilt een veel grotere wooncrisis
Op 17 oktober vindt de Werelddag van het Verzet tegen Armoede plaats. In december volgt De Warmste Week met steun voor initiatieven rond kansarmoede, waar het Netwerk tegen Armoede nauw bij betrokken is. "Door de energiecrisis staat armoede meer dan ooit in de schijnwerpers. Maar achter die energiecrisis schuilt een veel grotere wooncrisis", zeggen algemeen coördinator Heidi Degerickx en ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp in een interview met Sociaal.Net op 13/10/2022. Het recht op wonen is het centrale thema van de campagne rond 17 oktober.
Heidi: ‘Wie in armoede leeft, pakt daar niet mee uit.’
Kijken we door deze energiecrisis anders naar armoede?
Heidi: “Armoede was nooit een hip thema. Wie in armoede leeft, pakt daar niet mee uit. Daardoor blijven mensen in armoede verborgen en vergeten. De energiecrisis is een kantelmoment: plots ervaart een veel grotere groep dat armoede om de hoek loert. Het is een centraal thema geworden."
‘De energiecrisis snijdt nog fundamenteler in onze samenleving.’
Duiken er nieuwe gezichten op in de verenigingen?
Cindy: “Zo snel gaat dat niet. Voor veel mensen die nu getroffen worden, is de drempel naar onze verenigingen te hoog. Het zijn vaak een- of tweeverdieners die hun rekeningen niet langer betaald krijgen. Zij kloppen nu massaal aan bij dienstverleners."
Focus op betaalbaar en kwaliteitsvol wonen op 17 oktober
Cindy: “Slechte en dure huisvesting is een enorme stoorzender in de strijd tegen armoede. Veel mensen houden na het betalen van hun huur en energiefacturen, nog amper iets over. Ze zitten in overlevingsmodus en vinden geen rust.”
Daarom baart de wooncrisis het Netwerk tegen Armoede meer zorgen dan de energiecrisis. Die wooncrisis is niks nieuws, maar heeft een enorme impact. Intussen zijn de wachtlijsten voor sociale woningen opgelopen tot 180.000.
Investeringen in sociaal wonen onvoldoende
Heidi: “Er zijn vandaag ook simpelweg te weinig goede en betaalbare woningen. Het bouwritme moet omhoog, vooral van sociale woningen.”
Cindy: “De grootste remmende factor voor een doorbraak om de wachtlijsten voor sociale woningen weg te werken, zit in het feit dat de middenklasse voorlopig nog niet zo veel last heeft van de wooncrisis.”
Iedereen een inkomen boven de armoedegrens
Heidi: “We vergeten te vaak dat er in deze regio ook nog veel rijkdom is. Wil je rechtvaardige herverdeling, dan moet je die rijkdom mee in de weegschaal leggen. Zorgen dat iedereen een inkomen boven de armoedegrens heeft, is geen dagdromerij. Ook de wooncrisis kan je aanpakken: in onze samenleving zijn er meer dan voldoende middelen voor goede en betaalbare huisvesting."
‘Veel experts zitten in de eigen bubbel en missen direct contact met wie in armoede leeft.’
Cindy: “Scholen, bedrijven, sociale professionals, onderzoekers, beleidsvoerders of journalisten vragen ons vaak om onze expertise te delen. Dat is fijn, maar ook een valkuil: ervaringsdeskundigen moeten in hun rol kunnen groeien. Vandaag heb ik de kracht en maturiteit om niet enkel een verteller te zijn, maar als ik met een OCMW of minister aan tafel zit ook vanuit mijn ervaringsdeskundigheid grenzen te verleggen."
‘Onze motor en drijfveer liggen bij wie dagelijks onrecht en uitsluiting ervaart.’
Cindy: “Zolang onze band met mensen die in armoede leven sterk blijft, zullen we geen brave schoothondjes worden. Onze motor en drijfveer liggen bij hen, bij wie dagelijks onrecht en uitsluiting ervaart. Een kritische rol zit ingebakken in het DNA van onze organisatie en in het hart van al onze collega’s.”
“Als ervaringsdeskundige voelde ik zelf de steun van dappere organisaties die bleven hameren op dezelfde nagel: armoede is een onrecht. Veel mensen zitten vast omdat ze geloven dat het vooral hun eigen schuld is. Ik ervaarde hoe bevrijdend het kan zijn om die overtuiging los te kunnen laten.”