27-03-2022

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp neemt deel aan panelgesprek over energietransitie

Terug

De eerste stap richting energietransitie voor mensen in armoede is werken aan de kwaliteit en de betaalbaarheid van de woning, nog vóór investeringen in hernieuwbare energie. Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp tijdens de talks over energietransitie van Greenpeace Belgium op 27/3/2022 voor hun 50e verjaardag: "Het heeft geen zin om zonnepanelen te leggen op een dak dat niet geïsoleerd is." Om de huurmarkt toegankelijk te maken voor energiezuinige renovaties en hernieuwbare energie moeten we sociale en private verhuurders meekrijgen. Er is nood aan strengere energienormen voor private huurwoningen, maar gekoppeld aan steun voor verhuurders. Het Netwerk tegen Armoede roept op om verhuurders te motiveren en ondersteunen om investeringen te doen in het energiezuinig maken van huurwoningen.

Onze aanbevelingen

  • De eerste stap richting energietransitie voor mensen in armoede is werken aan de kwaliteit en de betaalbaarheid van de woning, nog voor te kijken naar investeren in hernieuwbare energie. Woningen moeten kwaliteitsvol en betaalbaar zijn, dat is de allereerste stap, die voor veel gezinnen nog moet gezet worden. Het heeft geen zin om zonnepanelen te leggen op een dak dat niet geïsoleerd is.
  • Hernieuwbare energie levert op termijn winst op, maar mensen in armoede hebben niet de financiële of mentale ruimte om op lange termijn te denken. Elke dag brood op de plank brengen is al een enorme strijd.
  • Nu wordt er veel met premies gegooid om zonnepanelen, warmtepompen … te installeren. Dat geld gaat vaak naar gezinnen in de middenklasse die die investeringen ook kunnen doen zonder die steun, terwijl mensen in armoede dit net niet kunnen. Dus oproep om die investeringen te richten naar mensen die ze echt nodig hebben.
  • Mensen komen vaak in de private huur terecht of staan op de wachtlijst voor een sociale woning, dus hebben daar niets in te kiezen. Het zijn private of sociale verhuurders die voor hen beslissen.
  • Om de huurmarkt toegankelijk te maken voor energiezuinige renovaties en hernieuwbare energie moeten we sociale en private verhuurders meekrijgen. Het Aster-project bestaat al enkele jaren voor sociale woningen, maar heeft letterlijk nog geen enkel zonnepaneel opgeleverd.
  • Er is nood aan strengere energienormen voor private huurwoningen, maar gekoppeld aan steun voor verhuurders. Aanpak van de wortel en de stok. Motiveer verhuurders om investeringen te doen: geconventioneerd huren: ondersteun verhuurders via premies, betaalzekerheid en coaching om woningen energiezuinig te renoveren. In ruil verhuren ze die woning aan betaalbare prijs aan mensen met een laag inkomen. - Versterk het model van sociale verhuurkantoren, waarbij hetzelfde principe geldt. Dat kan nog veel meer gepromoot worden. Ontzorging is nog veel groter, het enige wat ze moeten doen is huur stukje onder de marktprijs laten zakken. - Maak de renovatiepremie toegankelijker voor de private huurmarkt, en voorzie ook hier voldoende coaching en ondersteuning voor mensen die dat willen aanvragen.

Greenpeace België vierde 50e verjaardag op 27/3/2022

Lees meer

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.