26-08-2022

Meer gezinnen maken zich zorgen nu 1 september dichterbij komt

Terug

Meer gezinnen maken zich zorgen nu 1 september dichterbij komt. Er is een toenemende trend bij middelbare scholen om de boekenverkoop uit handen te geven. Drie op de vier leerlingen krijgen hun schoolboeken vandaag al rechtstreeks via een commerciële boekenleverancier. Die bedrijven hebben commerciële belangen en hebben geen enkele band met de ouders. Het Netwerk tegen Armoede waarschuwde voor oplopende schoolfacturen in Het Nieuwsblad op 26/8/2022.

“Wanneer een school de handboeken rechtstreeks aan haar leerlingen verkoopt, is er minder afstand. Dan kun je als ouders gemakkelijker oplossingen bespreken als het financieel moeilijk gaat”, aldus algemeen coördinator Heidi Degerickx van Netwerk tegen Armoede.

Ervaringsdeskundige Cindy Van Geldorp: “Er dreigt een situatie te ontstaan dat ouders hun betaling niet meer kunnen spreiden of dat ze op een zwarte lijst terechtkomen. Daardoor dreigen sommige kinderen het schooljaar te beginnen zonder boeken, wat hen nog meer een stigma geeft.”

We roepen scholen op hun schoolboeken rechtstreeks te blijven verkopen of op z’n minst van de leverancier garanties te eisen dat ouders hun betaling kunnen spreiden. We pleiten verder voor een kostenbewust beleid op de scholen, een maximumfactuur in het secundair onderwijs en de uitbetaling van de schooltoelage voor de laagste inkomens in juni.

Meer gezinnen maken zich zorgen nu 1 september dichterbij komt

Lees het artikel in Het Nieuwsblad van 26/8/2022

Volg ons


Blijf op de hoogte

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Steun ons nu

Uw steun helpt mensen om een toekomst uit te bouwen en de strijd aan te binden met armoede en sociale uitsluiting. Help mensen in armoede zichzelf te helpen.

Steun ons
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikersgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord.  Lees meer.